Οι Heilung τον Οκτώβριο στον Λυκαβηττό

Οι Heilung τον Οκτώβριο στον Λυκαβηττό
Φωτογραφίες: Nicolas Svalestuen, Odinimaging

Η πειραματική pagan folk κολεκτίβα από τον σκανδιναβικό βορρά, Heilung, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μας προσκαλεί σε μια μουσική επανασύνδεση με τις κοινές, πανανθρώπινες ρίζες μας.

Οι Heilung, η κολεκτίβα-ορόσημο της πειραματικής pagan folk από τον βορρά επί σκηνής αποτελούν μία ξεχωριστή εμπειρία. Ένα ζωντανό συμβάν που υπερβαίνει τους συνήθεις διαχωρισμούς ανάμεσα στα είδη, ξεπερνώντας με τη δύναμη της μουσικής τους τα όρια του ίδιου του τόπου και του χρόνου.

Το σχήμα που, για όσους δεν τους αναγνωρίζουν στο πρώτο άκουσμα του ονόματός τους, έχει ντύσει μουσικά εξαιρετικά επιτυχημένες θρυλικές τηλεοπτικές παραγωγές, όπως οι σειρές «Vikings» και «Game of Thrones», αλλά και video games («Conqueror’s Blade VII: Wolves of Ragnarök», «Senua’s Saga: Hellblade II» από το blockbuster του Robert Eggers «The Northman») θα εμφανιστεί στο δημοτικό θέατρο Λυκαβηττού το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024.

Οι Heilung ιδρύθηκαν το 2014 στην Κοπεγχάγη από τον frontman της μπάντας Kai Uwe Faust, με μέλη από τη Δανία, τη Νορβηγία και τη Γερμανία, και έως σήμερα έχουν ηχογραφήσει 3 άλμπουμ, με το τελευταίο τους («Drif») να κυκλοφορεί το 2022 ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στο ταξίδι τους στο χρόνο και από την προϊστορική βόρεια Ευρώπη εξερευνούν αρχέγονους πολιτισμούς εκτός της δικής μας ηπείρου. Το όνομά τους σημαίνει θεραπεία και επούλωση (παραπέμποντας στην μετεξέλιξη της λέξης healing στα μοντέρνα αγγλικά), τον πραγματικό στόχο της αισθητικής εμπειρίας που συνιστά το έργο του τριμελούς αυτού συγκροτήματος, όπως περιγράφεται από τον ίδιο τον ιδρυτή του: «ο ακροατής πρέπει να μείνει ήρεμος και σε χαλαρή κατάσταση, μετά από ένα μαγικό μουσικό ταξίδι που κατά καιρούς είναι ταραχώδες».

Οι ίδιοι περιγράφουν τη μουσική τους, που βασίζεται σε αρχαία κείμενα και ρουνικές επιγραφές των βόρειων φύλων και λαών, των Γερμανών και των Βίκινγκς από την εποχή του σιδήρου, ως «ενισχυμένη ιστορία από τη βόρεια Ευρώπη του πρώιμου Μεσαίωνα». Κι εδώ η λέξη «ενισχυμένη» παραπέμπει και στην αρχαϊκή δύναμη που εκλύεται από τους ενισχυτές του συγκροτήματος. Οι ζωντανές εμφανίσεις τους, άλλωστε, αποτελούν μοναδικά και γεμάτα αυθεντικότητα οπτικοακουστικά event, που βυθίζουν το κοινό σε μια βαθιά μυσταγωγική μέθεξη.

Για να παράξουν τον ιδιαίτερο ήχο τους, οι Heilung χρησιμοποιoύν ως μουσικά όργανα αντικείμενα ήδη γνωστά από την Εποχή του Σιδήρου, όπως κρουστά, κόκκαλα ή και δόρατα. Επίσης, μετατρέπουν κέρατα σε κρόταλα, παράγουν μουσική από ινδουιστικά κουδούνια, από αντίκες που βρίσκουν σε ναούς, ένα ανακατασκευασμένο ασημένιο κύπελλο από την εποχή των Βίκινγκς, σφυρίχτρες και άλλα κρουστικά όργανα.

Τα περίτεχνα κουστούμια που φορούν επί σκηνής, τα οποία βασίζονται κυρίως σε «πνευματιστικές παραδόσεις των ευρασιατικών λαών που κατοικούσαν γύρω από το βόρειο πόλο», ή που άλλες φορές είναι ιστορικά πιστές αντιγραφές της σκανδιναβικής ενδυμασίας της Εποχής του Χαλκού, σκίζονται από τα μέλη του συγκροτήματος κατά τη διάρκεια του live.

Μέσα από τη χρήση πολλών διαφορετικών γλωσσών (λατινικών, γερμανικών, κελτικών, γοτθικών, πρώιμων γερμανικών διαλέκτων και άλλων) οι Heilung εξερευνούν μουσικά και στιχουργικά, ποιητικά, τη μαγεία της αρχαίας κουλτούρας των παραδόσεων των βόρειων ευρασιατικών λαών, ενώ στην τελευταία τους δουλειά προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, ενσωματώνοντας στοιχεία και από παραδόσεις πέραν αυτής της γεωγραφικής και πολιτιστικής περιοχής.

Με το έργο τους, οι Heilung μας θυμίζουν ότι τίποτα δεν προέκυψε ποτέ από το τίποτα, κανένας πολιτισμός δεν είναι προϊόν παρθενογένεσης. Όλοι και όλα οφείλουν τα πάντα σε όλους και όλα. Βρισκόμαστε στη σφαίρα του συν-ανήκειν, τα παντός τύπου σύνορα είναι απατηλά. «Όλοι είμαστε ένα», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Πληροφορίες Εισιτηρίων

Η προπώληση εισιτηρίων θα ξεκινήσει την Τετάρτη 26 Ιουνίου στις 11.00 στο δίκτυο more.com με τις τιμές να διαμορφώνονται ως εξής:
Α’ φάση προπώλησης: 39 ευρώ
Β’ φάση προπώλησης: 42 ευρώ
Γ’ φάση προπώλησης: 45 ευρώ

Εισιτήρια θα διατίθενται επίσης τηλεφωνικά στο 211 7700 000, σε όλα τα more spots Nova | Public | Ευριπίδης | Viva Spot Τεχνόπολης, στο δίκτυο Public και στα καταστήματα Public

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter