Οι ηγέτες της ΕΕ «αποθαρρύνουν» τα άσκοπα ταξίδια, αναβάλλουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Οι ηγέτες της ΕΕ «αποθαρρύνουν» τα άσκοπα ταξίδια, αναβάλλουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Οι ηγέτες της ΕΕ την Πέμπτη “αποθάρρυναν έντονα” τους Ευρωπαίους από τα μη απαραίτητα ταξίδια και προειδοποίησαν ότι θα μπορούσαν να επιβληθούν αυστηρότεροι περιορισμοί στα ταξίδια μέσα σε λίγες μέρες, εάν οι προσπάθειες για τον περιορισμό του κορονοϊού αποτύχουν.

Αποφάσισαν επίσης ότι θα συνεργαστούν για τη δημιουργία μιας μορφής απόδειξης εμβολιασμού για ιατρική χρήση. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στα προφορικά συμπεράσματα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, θα γίνει συγκεκριμένο σε επόμενο στάδιο σε ποιες περιπτώσεις θα χρησιμοποιηθεί η έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού για όσους έχουν ανοσοποιηθεί κατά της Covid-19.

Οι επικεφαλής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ εξέδωσαν προειδοποίηση, μετά από μια σύνοδο κορυφής τεσσάρων ωρών μέσω βίντεο με τους αρχηγούς κυβερνήσεων του μπλοκ των 27 εθνών που επικεντρώθηκε στην ανταπόκριση στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Ο τόνος του επείγοντος τροφοδοτήθηκε από φόβους για την εξάπλωση εξαιρετικά μεταδοτικών παραλλαγών κορονοϊού που θα μπορούσαν να αυξήσουν τα ήδη υψηλά ποσοστά μόλυνσης και να επιβαρύνουν περεταίρω τα νοσοκομεία, όπως συμβαίνει στην Βρετανία.

“Όλα τα αχρείαστα ταξίδια πρέπει να αποθαρρύνονται έντονα τόσο εντός κάθε χώρας όσο και φυσικά μεταξύ διαφορετικών χωρών”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η φον ντερ Λάιεν, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε: “Θα είναι πιθανότατα απαραίτητο να λάβουμε πρόσθετα περιοριστικά μέτρα προκειμένου να περιορίσουμε τα μη απαραίτητα ταξίδια και αυτός είναι ο προσανατολισμός που ακολουθούμε”.

Τόνισαν ότι η ΕΕ είναι μια ενιαία επιδημιολογική ζώνη κι ότι με σκοπό να αποφύγουν τα μονομερή κλεισίματα συνόρων από κράτη-μέλη θα πρέπει ο διασυνοριακός έλεγχος να αναβαθμιστεί, έτσι ώστε να αποφευχθεί το πλήγμα που υπέστη η οικονομία την περασμένη άνοιξη. «Είναι απολύτως απαραίτητο να κρατήσουμε την ενιαία αγορά εν λειτουργία» είπε η φον ντερ Λάιεν, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι και τα εμπορεύματα να συνεχίσουν μπορούν να περνούν τα σύνορα.

Οι δύο ηγέτες είπαν ότι σκοπεύουν να προσθέσουν μια νέα κατηγορία επιδημιολογικής κατάστασης με ζώνες πολύ υψηλού ρίσκου. Οι περιοχές αυτές όπου ο ιός μεταδίδεται ραγδαία θα επισημαίνονται με «σκούρο κόκκινο» και ενδέχεται οι πολίτες που θα προέρχονται από εκεί να χρειαστεί να κάνουν τεστ πριν την αναχώρησή τους και να περιοριστούν σε καραντίνα μετά την αναχώρηση. Η φον ντερ Λάιεν είπε ότι είναι πιθανό να ζητηθεί από ταξιδιώτες εκτός ΕΕ αρνητικό τεστ PCR πριν μπουν στην ΕΕ.

(με πληροφορίες από AFP, Politico)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter