Οι Ηνωμένες Πολιτείες «αδειάζουν» την Τουρκία στο Κουρδικό και η Άγκυρα αντιδρά

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «αδειάζουν» την Τουρκία στο Κουρδικό και η Άγκυρα αντιδρά

Η Τουρκία ελπίζει οι ΗΠΑ να σταματήσουν να παρέχουν υποστήριξη στην πολιτοφυλακή των κούρδων της Συρίας YPG, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νουρετίν Τσανικλί και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα δεν θα μπορούσε να δεχτεί την αμερικανική υποστήριξη προς την οργάνωση.

Η Άγκυρα θεωρεί την YPG συριακή προέκταση του απαγορευμένου Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την Τουρκία και την Ευρώπη.

“Δεν μπορούμε να δεχτούμε την παρουσία τρομοκρατικών οργανώσεων που θα απειλούσαν το μέλλον του τουρκικού κράτους…Ελπίζουμε η αμερικανική κυβέρνηση να θέσει τέλος σε αυτό το λάθος. Μια τέτοια πολιτική δεν θα είναι ευεργετική, δεν μπορείς να βρίσκεσαι στο ίδιο τσουβάλι με τρομοκρατικές οργανώσεις”, είπε ο Τσανικλί σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο A Haber.

Τα σχόλια του Τσανικλί αποτελούν την πρώτη επίσημη αντίδραση μετά την δήλωση αμερικανών αξιωματούχων χθες Τρίτη ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε τον εξοπλισμό της YPG για την στήριξη του αγώνα των κούρδων πολιτοφυλάκων κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και για την επιχείρηση ανακατάληψης της συριακής πόλης Ράκα από τους τζιχαντιστές.

Κάθε όπλο που εξασφαλίζει η πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας συνιστά απειλή για την Τουρκία, δήλωσε σήμερα από την πλευρά του ο τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας την αντίθεση της Άγκυρας απέναντι στην αμερικανική απόφαση να εξοπλίσει τα μέλη της YPG για τον αγώνα τους κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Τσαβούσογλου, ο οποίος απευθυνόταν σε δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψής του στο Μαυροβούνιο, χαρακτήρισε την YPG τρομοκρατική οργάνωση, όπως και το απαγορευμένο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), και είπε ότι οι ΗΠΑ το γνωρίζουν αυτό.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ συμπλήρωσε εξάλλου ότι ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να συζητήσει αυτά τα ζητήματα με τον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον την ερχόμενη εβδομάδα.

Τα σχόλια του Τσαβούσογλου μεταδόθηκαν ζωντανά από το δίκτυο TRT Haber.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συναντηθεί με τον Τραμπ στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα. Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένως επικρίνει την Ουάσινγκτον για την στήριξη που παρέχει στην YPG, λέγοντας ότι ο σύμμαχός του στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να βρίσκεται απόλυτα στο πλευρό της Άγκυρας στην μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter