Οι ΗΠΑ έκλεισαν μεθοριακή γέφυρα με το Μεξικό για να εμποδίσουν μετανάστες

Οι ΗΠΑ έκλεισαν μεθοριακή γέφυρα με το Μεξικό για να εμποδίσουν μετανάστες

Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έκλεισαν χθες Παρασκευή την πολυσύχναστη γέφυρα που συνδέει τη μεξικανική πόλη Σιουδάδ Χουάρες με το Ελ Πάσο στο Τέξας αφού εκατοντάδες μετανάστες, κυρίως Κουβανοί, προσπάθησαν να εισέλθουν στις ΗΠΑ όταν έγινε γνωστή η απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου που ανέστειλε βασικό πυλώνα της μεταναστευτικής πολιτικής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ομοσπονδιακό εφετείο του Σαν Φρανσίσκο αποφάσισε την αναστολή της επαναπροώθησης στο Μεξικό των αιτούντων άσυλο στις ΗΠΑ μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση της υπόθεσής τους.

Το σχέδιο «Παραμείνετε στο Μεξικό» ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 και τέθηκε σε εφαρμογή έναν μήνα αργότερα παρά τις επικρίσεις και από τις δύο πλευρές των συνόρων.

Η πολιτική αυτή, η επίσημη ονομασία της οποίας είναι «Πρωτόκολλο προστασίας των μεταναστών», ισχύει για όλους τους αιτούντες άσυλο που έχουν περάσει στις ΗΠΑ μέσω Μεξικού, αλλά όχι για τους ίδιους τους Μεξικανούς.

Σχεδόν 60.000 μετανάστες επαναπροωθήθηκαν στο Μεξικό βάσει της πολιτικής αυτής. Εκεί είναι ευάλωτοι σε απαγωγές, βιασμούς, κλοπές και άλλα εγκλήματα καθώς περιμένουν πολλές φορές ζώντας σε ανθυγιεινές συνθήκες.

Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του δικαστηρίου μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης πολλοί μετανάστες στη μεξικανική πλευρά των συνόρων άρχισαν να κατευθύνονται προς τη γέφυρα.

Η υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων (CBP) επιβεβαίωσε στον λογαριασμό της στο Twitter ότι έχει κλείσει τη γέφυρα Πάσο Ντελ Νόρτε προκειμένου να εμποδίσει μετανάστες να εισέλθουν παράτυπα στις ΗΠΑ, ενώ άλλες πύλες εισόδου παραμένουν ανοικτές.

Αργότερα χθες η κυβέρνηση Τραμπ ανέφερε σε έκτακτη προσφυγή της στο δικαστήριο ότι τουλάχιστον 25. 000 μετανάστες που επαναπροωθήθηκαν στο Μεξικό βάσει του προγράμματος παραμένουν στη χώρα εκείνη και ότι η αναστολή του προγράμματος «ενδέχεται να προκαλέσει μεγάλες εισροές στα νότια σύνορα».

Τελικά το εφετείο αποφάσισε να αναστείλει την εφαρμογή της απόφασής του προκειμένου η αμερικανική κυβέρνηση να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για να εξετάσει την υπόθεση.

«Έχει έρθει η ώρα όλοι να αρχίσετε να πηγαίνετε σπίτι, κανείς δεν θα περάσει απόψε», δήλωσε ο Ενρίκε Βαλενσουέλα επικεφαλής του συμβουλίου της πολιτείας Τσιουάουα.

«Η αναστολή της πολιτικής ανεστάλη», πρόσθεσε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter