Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Συρία για «μαζικές εκτελέσεις» και «κρεματόριο»

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Συρία για «μαζικές εκτελέσεις» και «κρεματόριο»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία ότι το καθεστώς του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ χρησιμοποίησε ένα «κρεματόριο» μέσα στο κτιριακό συγκρότημα της φυλακής Σαϊντνάγια, βόρεια της Δαμασκού, για να αποτεφρώσει τις σορούς χιλιάδων φυλακισμένων που δολοφονήθηκαν τα τελευταία χρόνια, δήλωσε στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Στούαρτ Τζόουνς, ασκών χρέη βοηθού υπουργού Εξωτερικών για θέματα Μέσης Ανατολής, παρουσίασε μια σειρά δορυφορικών φωτογραφιών στους δημοσιογράφους και κατηγόρησε το συριακό καθεστώς ότι διέπραξε «μαζικές εκτελέσεις», απαιτώντας ο Άσαντ να βάλει ένα «τέλος σε αυτές τις ωμότητες».

Σε αυτές τις «αποχαρακτηρισμένες» φωτογραφίες, που τραβήχτηκαν τον Απρίλιο του 2017, τον Απρίλιο του 2016, τον Ιανουάριο του 2015 και τον Αύγουστο του 2013, είναι ορατά κτίρια με λεζάντες που αναφέρουν «κεντρικό κτίριο της φυλακής» και «πιθανό κρεματόριο».

Σε άλλο στιγμιότυπο, εικονίζεται ένα κτίριο που κατά τον Στούαρτ πιθανότατα αποτελούσε «κρεματόριο (…) του συριακού καθεστώτος».

«Όπως και σε πολλές άλλες ωμότητες του καθεστώτος που είναι επαρκώς τεκμηριωμένες, θεωρούμε ότι η κατασκευή του κρεματορίου αποτελούσε μια απόπειρα να κρυφτεί η έκταση των μαζικών δολοφονιών που διαπράχθηκαν στη Σαϊντνάγια», συμπλήρωσε ο αμερικανός διπλωμάτης.

Οι κατηγορίες αυτές από μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης διατυπώνονται μόλις μερικές ημέρες μετά την επίσκεψη στην Ουάσινγκτον του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, η χώρα του οποίου υποστηρίζει το συριακό καθεστώς.

Καταγράφονται επίσης λίγους μήνες μετά την έκθεση που είχε δώσει στη δημοσιότητα η Διεθνής Αμνηστία, τον Φεβρουάριο, κατά την οποία το καθεστώς της Δαμασκού πιστεύεται πως απαγχόνισε περίπου 13.000 ανθρώπους μέσα σε πέντε χρόνια (2011-2015) στη φυλακή Σαϊντνάγια, κοντά στη Δαμασκό. Η Αμνηστία κατήγγειλε στην έκθεσή της μια συστηματική «πολιτική εξολόθρευσης».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter