Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για «πιθανή» ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά είναι πραγματική η απειλή;

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για «πιθανή» ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά είναι πραγματική η απειλή;

Το Bloomberg δημοσίευσε μία διαρροή από τα «υπόγεια» των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με την οποία ενισχύεται η ρωσική στρατιωτική παρουσία στα σύνορα της Ουκρανίας. Επομένως, ο κίνδυνος μιας πιθανής ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αυξάνεται.

Οι Αμερικάνοι δεν χάνουν ευκαιρία να θυμίσουν στους συμμάχους και συνεταίρους τους στην Ε.Ε και στην Ανατολική Ευρώπη πως αντιμετωπίζουν μια υπαρξιακή απειλή από τη Ρωσία. Εξωθώντας τους σε ολοένα μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης.

Παράλληλα, απλώνουν χέρι βοηθείας προς τους Ουκρανούς Ναζί που πίστεψαν ότι θα έρθει κάποια δυτική αρμάδα να απωθήσει την εξαγριωμένη «αρκούδα». Η ιστορία ξεκινάει το 2014 από την πολύχρωμη φιλοδυτική επανάσταση στο Κίεβο που άλλαξε τα δεδομένα της περιοχής τόσο για τη Δύση, όσο και για τη Ρωσία.

Η Δύση πίστεψε πως θα μπορούσε να ενσωματώσει την Ουκρανία στην Ε.Ε και στο ΝΑΤΟ, γνωρίζοντας πως το γεγονός αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή για το Κρεμλίνο. Ο Πούτιν τότε αντέδρασε δυναμικά ενσωματώνοντας ειρηνικά την Κριμαία και πυροδοτώντας μία χαμηλής έντασης σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία.

Έκτοτε οι «προειδοποιήσεις» και τα μηνύματα των Αμερικάνων μιλάνε για επικείμενες εισβολές στην Ουκρανία τη στιγμή μάλιστα που οι Ρώσοι έχουν πάρει ήδη την παρτίδα. Η Ουκρανία έχει βρεθεί διεθνώς απομονωμένη, σε εμφύλιο πόλεμο και σε οικονομική κρίση.

Ο Nordstream2 αποσύρει την Ουκρανία από τον ενεργειακό χάρτη, το ουκρανικό brain drain ανατέμνει την δημογραφική πυραμίδα της Ουκρανίας ενώ η Ε.Ε και το ΝΑΤΟ ούτε να συζητήσουν δεν θέλουν μια πιθανή ενσωμάτωση της Ουκρανίας, μη θέλοντας ή μη μπορώντας να αμφισβητήσουν την ρωσική πυρηνική ισχύ. Γιατί να εισβάλλει τότε ο Πούτιν;

Το σενάριο μιας εισβολής θα συσπείρωνε την Ε.Ε, το ΝΑΤΟ, την ανατολική Ευρώπη και τις βαλτικές χώρες εναντίον της Ρωσίας. Οι Ρώσοι το ξέρουν και προτιμούν το υπάρχων status quo αφού βάση αυτού κερδίζουν και διαπραγματεύονται υπέρ τους. Εάν η Ουκρανία δεν αλλάξει πολιτική θα καταρρέει μέρα με τη μέρα και οι αμερικανικές «διαρροές» μόνο τις εντυπώσεις διασκεδάζουν και το μοντέλο ενός βολικού εχθρού.

Άλλωστε η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να μετακινεί τις δυνάμεις στο εσωτερικό της κατά βούληση. Απεναντίας οι ΗΠΑ βρίσκονται στα σύνορα της Ρωσίας και κάνουν στρατιωτικές ασκήσεις, αν και απέχουν ωκεανούς μακριά. Αυτό δεν είναι πρόκληση;

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter