Οι ΗΠΑ στέλνουν πρέσβη στη Βολιβία μετά από δέκα χρόνια

Οι ΗΠΑ στέλνουν πρέσβη στη Βολιβία μετά από δέκα χρόνια

Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να τοποθετήσουν ξανά μετά από παραπάνω από δέκα χρόνια πρέσβη στη Βολιβία για την αποκατάσταση μιας «κανονικής σχέσης» μεταξύ των δύο χωρών, ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις Ντέβιντ Χέιλ.

Η κίνηση τονίζει την ραγδαία βελτίωση των σχέσεων Ουάσινγκτον – Λα Πας μετά την παραίτηση του τέως προέδρου Έβο Μοράλες και την ανάληψη καθηκόντων από την μεταβατική συντηρητική κυβέρνηση.

Οι ΗΠΑ διατηρούσαν χαμηλόβαθμο διπλωμάτη στην νοτιοαμερικανική χώρα από τότε που ο σοσιαλιστής Μοράλες διέταξε το 2008 τον πρώην πρέσβη Φίλιπ Γκόλντμπεργκ να φύγει από τη χώρα, κατηγορώντας τον για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Ο Μοράλες ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών της 20ής Οκτωβρίου, στις οποίες διεκδικούσε τέταρτη θητεία, αλλά η συντηρητική αντιπολίτευση κατήγγειλε νοθεία και, έπειτα από εβδομάδες βίαιων διαδηλώσεων, η στάση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και η πίεση του στρατού εξανάγκασε τον πρώτο αυτόχθονα που εξελέγη στην προεδρία στην ιστορία της χώρας των Άνδεων να παραιτηθεί και να εγκαταλείψει τη χώρα. Ο Μοράλες καταγγέλλει ότι ανετράπη με πραξικόπημα που ενορχήστρωσαν οι ΗΠΑ. Η πρώην γερουσιάστρια Τζανίνε Άνιες ανέλαβε μεταβατική πρόεδρος και σχημάτισε κυβέρνηση αποτελούμενη κυρίως από στελέχη της συντηρητικής παράταξης.

Ο Χέιλ, σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της αμερικανικής πρεσβείας, καλωσόρισε την νέα ευκαιρία «ενδυνάμωσης των σχέσεων και της αμοιβαίας κατανόησης».

«Ως επόμενο βήμα, οι ΗΠΑ θα στείλουν ξανά ένα πρέσβη στην Λα Πας για να συνεχίσει αυτές τις συζητήσεις και να αποκατασταθεί μια κανονική σχέση μεταξύ των λαών μας», δήλωσε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών.

Η συντηρητική κυβέρνηση της Άνιες επιδιώκει να τραβήξει μια διαχωριστική γραμμή από την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μοράλες, κρατώντας αποστάσεις από παλιούς συμμάχους όπως η Βενεζουέλα και η Κούβα και αναζωπυρώνοντας τους δεσμούς με τις ΗΠΑ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter