Οι Ιρανές καίνε «το σύμβολο της καταπίεσης τους»

Οι Ιρανές καίνε «το σύμβολο της καταπίεσης τους»

Κλιμακώνονται οι διαδηλώσεις, μετά το θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί η οποία έπεσε σε κώμα μέσα στο τμήμα Ηθών στο οποίο είχε προσκομισθεί στις 13 Σεπτεμβρίου καθώς δεν φορούσε την χιτζάμπ της όπως αρμόζει. Οι ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι τραυματίστηκε στο κεφάλι όσο βρισκόταν υπό κράτηση.

Τα εκατοντάδες βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τις μαζικές διαδηλώσεις υποδεικνύουν την οργή που έχει προκαλέσει το γεγονός. Γυναίκες κόβουν τα μαλλιά τους, καίνε τις χιτζάμπ τους, χορεύουν και τις πετούν στη φωτιά.

Σε ορισμένες διαδηλώσεις υπάρχουν συγκρούσεις και με την αστυνομία. Οι ειρηνικές διαδηλώσεις διαλύονται με δακρυγόνα και κανόνια νερού. Τραυματίστηκαν 29 άνθρωποι και 3 έχασαν τη ζωή τους, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και περαστικοί, σύμφωνα με τα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η υπηρεσιακή Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάντα αλ Νασίφ εκφράζει «την ανησυχία της για τον θάνατο υπό κράτηση της Μαχσά Αμινί (…) και τη βίαιη αντίδραση των δυνάμεων ασφαλείας απέναντι στις διαδηλώσεις», ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν «επιμένει στον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών».

Ταυτόχρονα ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου εξωτερικών Nasser Kana’ani κατηγορεί τις ΗΠΑ και την ΕΕ για εμπλοκή στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν και ευκαιριακή χρήση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, σύμφωνα με το πρακτορείο Fars.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter