Oι Ιρλανδοί λένε «Ναι» στις αμβλώσεις

Oι Ιρλανδοί λένε «Ναι» στις αμβλώσεις

Αρχίζει σήμερα η καταμέτρηση των ψήφων στο ιστορικό δημοψήφισμα της Ιρλανδίας για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων και την κατάργηση της 8ης τροπολογίας. Τα exit poll δείχνουν ότι το “ναι” θα επικρατήσει με 68%.

Συμμετείχαν περίπου 3,5 εκατομμύρια Ιρλανδοί ψηφοφόροι, που ρωτήθηκαν αν επιθυμούν την κατάργηση αυτής της τροπολογίας, που υιοθετήθηκε το 1983 και απαγόρευε τις αμβλώσεις και παραμένει μια από τις πιο περιοριστικές νομοθεσίες στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το exit poll που διενήργησε το ινστιτούτο Ipsos / MRBI για λογαριασμό της εφημερίδας Irish Times με δείγμα 4.000 ψηφοφόρους σε 160 εκλογικά κέντρα, σε κάθε εκλογική περιφέρεια της χώρας, το «Ναι» συγκεντρώνει με 68% έναντι του «Όχι» με 32%.

Η καταμέτρηση των ψήφων ξεκίνησε το μεσημέρι και ήδη τα πρώτα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τα exit poll.

Υπέρμαχοι του «Όχι»: Χάσαμε

Η κύρια οργάνωση κατά της φιλελευθεροποίησης της ιρλανδικής νομοθεσίας περί αμβλώσεων παραδέχθηκε σήμερα ότι έχασε με συντριπτική διαφορά το χθεσινό δημοψήφισμα, δήλωσε εκπρόσωπος.

Ο λαός της Ιρλανδίας «το έβαλε στη ζυγαριά και έγειρε προς τη μία πλευρά. Προφανώς θα προτιμούσα να είχε γείρει προς την άλλη», δήλωσε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE ο Τζον Μακγκέρκ, διευθυντής επικοινωνίας της εκστρατείας «Save the 8th».

«Δεν υπάρχει προοπτική να μην περάσει η νομοθεσία (για το δικαίωμα στην άμβλωση)», πρόσθεσε ο Μακγκερκ.

Ο πρωθυπουργός Βαραντκάρ χαιρετίζει μια «αθόρυβη επανάσταση»

Η ηχηρή ψήφος στην Ιρλανδία υπέρ της κατάργησης της συνταγματικής απαγόρευσης των αμβλώσεων αντιπροσωπεύει την κορύφωση μιας «αθόρυβης επανάστασης» στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Λίο Βαραντκάρ.

«Ο λαός μίλησε. Το αποτέλεσμα φαίνεται πως είναι ηχηρό … υπέρ της κατάργησης της 8ης τροπολογίας» του συντάγματος που απαγορεύει τις αμβλώσεις, δήλωσε ο Βαραντκάρ σε δημοσιογράφους στο Δουβλίνο.

«Αυτό που βλέπουμε είναι η κορύφωση μιας αθόρυβης επανάστασης που λαμβάνει χώρα τις δυο τελευταίες δεκαετίες στην Ιρλανδία», πρόσθεσε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter