Οι κάτοικοι της Αθήνας έθεσαν τα πραγματικά τους προβλήματα στο Νάσο Ηλιόπουλο

Οι κάτοικοι της Αθήνας έθεσαν τα πραγματικά τους προβλήματα στο Νάσο Ηλιόπουλο

Οι δημότες της Αθήνας ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στο κάλεσμα του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων, Νάσου Ηλιόπουλου και γέμισαν τα γραφεία της Ανοιχτής Πόλης, για να συζητήσουν και να εκθέσουν τα προβλήματά που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος, απευθυνόμενος στους κατοίκους δήλωσε:

«Ήρθαμε να σας ακούσουμε γιατί αν θες να αλλάξεις την Αθήνα αυτό δεν γίνεται χωρίς την ουσιαστική εμπλοκή των κατοίκων και των φορέων της πόλης».

Στη συνέχεια παρέθεσε τις γενικές προτεραιότητες της Ανοιχτής Πόλης:

– Η Αθήνα έχει αρκετές δυνατότητες να γίνει λειτουργική και να δώσει μια νέα ποιότητα ζωής στους κατοίκους της αρκεί να απαντηθεί το ερώτημα “για ποιόν δουλεύει ο Δήμος;” Για αυτούς που ζούνε εδώ ή για τους περαστικούς και όσους την εκμεταλλεύονται σαν ένα μεγάλο τουριστικό λούνα παρκ;

– Ο Δήμος της Αθήνα είναι μια μικρή κυβέρνηση αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι διαχειρίζεται έναν προϋπολογισμό 800 εκατ. Περίπου ευρώ. Πως όμως και για ποιόν υλοποιείται ο προϋπολογισμός; Για παράδειγμα, τα έργα ηλεκτροφωτισμού είναι 0 ευρώ για το 2018, κάτι που υποβαθμίζει το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων.

– Στην καθαριότητα εκτελεστικέ μόνο το 40% του προϋπολογισμένου ποσού για το 2018.

– Στο πράσινο ξοδεύτηκαν μόνο 11.000 ευρώ έργα στον αναμορφωμένο προϋπολογισμό (για μια πόλη όπου έχει 0,9 τετραγωνικά πρασίνου ανά κάτοικο ενώ παγκοσμίως συνίσταται βιώσιμο το 9 τετραγωνικά/κάτοικο)

– Με την απλή αναλογική η Αθήνα έχει μια ευκαιρία να βάλει ένα τέλος στην ανεξέλεγκτη εξουσία του Δημάρχου, αποτελεί μια δύναμη για του δημότες ώστε να μην αγνοούνται τα αιτήματα που θέτουν.

– Το αξιοσημείωτο για το ιστορικό κέντρο που είναι η «βιτρίνα» της πόλης και τόσοι άνθρωποι κάθε μέρα κάνουν χρήση των υποδομών του, είναι το γεγονός ότι αντιμετωπίζει τα ίδια οριζόντια προβλήματα που έχουν και οι υπόλοιπες κοινότητες της Αθήνας, όπως πράσινο, καθαριότητα και έλλειψη ανοιχτών χώρων.

Οι δημότες της Αθήνας που ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα του Νάσου Ηλιόπουλου έκαναν με τη σειρά τους τις δικές τους παρατηρήσεις και έθεσαν στον υποψήφιο Δήμαρχο Αθηναίων τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους:

– Υπάρχει σοβαρό θέμα με τις χρήσεις γης και την κατάχρηση εκ μέρους των καταστημάτων, ιδιαιτέρως σε θέματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και περιορισμού του ελεύθερου χώρου. Επιπλέον η εισροή μεγάλου αριθμού τουριστών και επισκεπτών εντείνει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα από την έλλειψη παροχής υπηρεσιών καθαριότητας, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόληψη σε θέματα ανακύκλωσης.

– Υπάρχει σοβαρή έλλειψη υποδομών όπως σχολεία (ένα γυμνάσιο μόνο στο 1ο διαμέρισμα) ή παιδικές χαρές (ενδεικτικά χρειάζεται να πάρουν αμάξια και να πάνε σε άλλα κοινοτικά διαμερίσματα).

– Χρειάζεται ενίσχυση των κοινοτικών συμβουλίων με χρηματοδότηση και αρμοδιότητες ώστε να λύνονται άμεσα τα προβλήματα της γειτονιάς.

– Να υπάρχουν διαδικασίες λογοδοσίας των διοικητικών αρχών από τους πολίτες.

– Στα θέματα των χειροτεχνών (Θησείο) η αυτορρύθμιση στην οποία οδηγήθηκαν δεν βοήθησε αλλά επέτεινε το όποιο πρόβλημα.

– Ο χώρος της Πνύκας και Φιλοπάππου ανήκει στους κατοίκους της Αθήνας και επιθυμούν ελεύθερη πρόσβαση στους χώρους.

– Στα Εξάρχεια παρατηρείται έλλειψη καθαριότητας και υποφωτισμός, ενώ η Δημοτική Αρχή δεν παρεμβαίνει για να προσφέρει υπηρεσίες κρυβόμενη πίσω από την ρητορική του «Άβατου»

– Νερό: πρέπει να υπάρχουν δημόσιες βρύσες στην Αθήνα. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και ο Δήμος οφείλει να συμμετέχει στις εταιρείες ύδρευσης όπως στο εξωτερικό ώστε να το διαφυλάσσει και να το προσφέρει. Πρόταση να γίνει η Αθήνα “Μπλε κοινότητα”.

– Πρόταση να υπάρξει συμμετοχικός προϋπολογισμός όπου οι δημότες μέσω ψήφου να επιλέγουν τις προτεραιότητες για τον προϋπολογισμό τουλάχιστον στα διαμερίσματα τους.

– Airbnb: να υπάρξει ρύθμιση σε σχέση με τον χρόνο μίσθωσης και τις περιοχές. Αποτελεί πλέον σοβαρό πρόβλημα η ανεξέλεγκτη δράση του, που έχει ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση των κατοίκων από τις γειτονιές μέσω και της αύξησης των τιμών κατοικίας.

– Ο πολιτισμός είναι σημαντικό θέμα για τον Δήμο, διαπλέκει με τον χώρο, την επισκεψιμότητα αλλά και την διαπαιδαγώγηση των δημοτών.

– Ο Οργανισμος Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) χρειάζεται συντονισμό και σχέδιο δράσης ώστε οι υπηρεσίες που προσφέρει να μην είναι αποτέλεσμα αδιαφανών διαδικασιών και άρα διαφθοράς, αλλά να αφορούν κυρίως τους δημότες.

– Άυλη ανάπλαση των δημόσιων χώρων μέσω πολιτιστικών δρώμενων σε αυτούς.

– Πεζοδρόμια – μη προσβάσιμα για τους κατοίκους και ειδικά για ΑμεΑ.

– Δεν υπάρχουν δημόσια ουρητήρια.

– Πρόβλημα με το θέμα των ναρκωτικών σε διάφορες περιοχές του 1ου Διαμερίσματος.

– Πρόβλημα με τα τουριστικά λεωφορεία όσον αφορά την κίνηση και την έλλειψη υποδομών για την οργανωμένη υποδοχή τους.

Αφού ο Νάσος Ηλιόπουλος, άκουσε με προσοχή τα προβλήματα των κατοίκων, προέβη στις ακόλουθες παρατηρήσεις:

– Μέσω της δράσης της, η “Ανοιχτή Πόλη” έχει αποδείξει ότι δεν πιστεύουμε ότι απλά πρέπει να γκρινιάζουμε, αλλά με τις σωστές συνέργειες και εξυπηρετώντας αιτήματα που όντως αφορούν τους κατοίκους της πόλης (ανάμεσα τους και εμείς), να λύνουμε τα προβλήματα (π.χ. ως αντιπολίτευση πιέσαμε – στηρίξαμε τον Δήμο στο θέμα του Διονύσου). Αυτό αποδεικνύει ότι μπορούμε να συνεργαστούμε, διότι κίνητρο μας είναι το κοινό καλό για μια πόλη στην οποία ζούμε και όχι να κρυφτούμε πίσω από το ποιος έχει την αρμοδιότητα.

– Η περιουσία του Δήμου (το κτιριακό απόθεμα) είναι αρκετά μεγάλη (πλησιάζει τα 1000 κτίρια περίπου). Ποια είναι λοιπόν η πολιτική του Δήμου σε αυτό; Για εμάς δεν περισσεύει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο, ειδικά στον τόσο περιορισμένο χώρο του κέντρου. Το κτιριακό απόθεμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για υποδομές και ελεύθερους χώρους ώστε να αποδοθεί πίσω στους δημότες του και να εξυπηρετήσει πάγιες ανάγκες όπως τα σχολεία. Παρόλα αυτά αυτό δεν πρέπει να είναι αποτέλεσμα μια κεντρικής απόφασης του δήμου αλλά να συζητηθεί κατά τόπους σε κάθε κοινοτικό διαμέρισμα και γειτονιά που γνωρίζει καλύτερα τις ανάγκες της.

– Οι δημόσιο χώροι γίνονται πιο φιλικοί και πιο ασφαλείς για χρήση από τους κατοίκους μέσω του πολιτισμού.

Δεν θα είμαστε μια δημοτική αρχή για δημόσιες σχέσεις θα βάλουμε όρους και κανόνες στο πως χρησιμοποιεί ο καθένας την πόλη ώστε όλοι να επωφελούνται από ένα σαφές σχέδιο.

– Πιστεύουμε στην δημιουργία ενός οργανωμένου σχεδίου καθαριότητας και ανακύκλωσης, με διαλογή στην πηγή αλλά και διαχείρισης και επεξεργασίας των σκουπιδιών. Επίσης οι εργάτες στην καθαριότητα πρέπει να έχουν εξασφαλισμένα από την δημοτική αρχή ένα περιβάλλον εργασίας που τους παρέχει την απαιτούμενη, λόγω εργασίας, ασφάλεια και υγιεινή (αποδυτήρια, ντους, ρουχισμός) ώστε να ανταπεξέρχονται στην δύσκολη εργασία τους.

– Ναρκωτικά: Δεν είναι δουλειά της αστυνομίας ή κάποιο θέμα που αντιμετωπίζεται με όρους καταστολής. Πρέπει να υπάρχουν χώροι ελεγχόμενης χρήσης και πρέπει να αναδειχθεί μια δημοτική αρχή που θα έχει το θάρρος και το θράσος να τους χωροθετήσει μέσα στην πόλη. Για εμάς είναι πέρα από ζήτημα ασφάλειας και ζήτημα ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας.

Καταλήγοντας, ο Νάσος Ηλιόπουλος δήλωσε: «Όσο και να ξέρεις την Αθήνα, η διαδικασία του να ακούς τους κατοίκους της και τα διαφορετικά τους βιώματα, είναι σημαντική στην κατανόηση των προβλημάτων αλλά των λύσεων που απαιτούνται. Η απλή αναλογική αναβαθμίζει αυτόν που ξέρει να ακούει τους πολίτες»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter