Οι κάτοικοι του Άργους παλεύουν για την διάσωση υπεραιωνόβιου κυπαρισσιού

Οι κάτοικοι του Άργους παλεύουν για την διάσωση υπεραιωνόβιου κυπαρισσιού

Πάνω από 2.300 κάτοικοι του Άργους παλεύουν να σώσουν το «κυπαρίσσι – τοπόσημο» της πόλης τους.

Ο υπεραιωνόβιος γίγαντας της πλατείας αποτυπώνεται σε ιστορικές φωτογραφίες και αναφορές περιηγητών, ενώ είναι συνδεδεμένο με ιστορικά πρόσωπα της περιοχής, αναφέρεται δε και ως ‘κυπαρίσσι του Καλλέργη’. Στη σκιά του έχουν σταθεί πολλές γενιές Αργειτών και έχουν διαδραματιστεί πολλά σημαντικά, αλλά και καθημερινά γεγονότα από τη ζωή της πόλης.

Η πρωτοβουλία για την διάσωση του κυπαρισσιού καλεί τη δημοτική αρχή να καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να διασωθεί το κυπαρίσσι – μνημείο της φύσης με τη χρήση σύγχρονων τεχνικών αντιστήριξης, αλλά και να αναδειχθεί, όπως γίνεται σε πολλές περιπτώσεις ιστορικών δέντρων – μνημείων της φύσης στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Επειδή το δέντρο έχει πάρει κλήση, έχουν διατυπωθεί γνωμοδοτήσεις πανεπιστημιακών ότι δεν υφίσταται “δυνατότητα ικανοποιητικής και ασφαλούς αντιστήριξης”, ενώ άλλες τεκμηριώνουν ότι υπάρχουν τρόποι ασφαλούς αντιστήριξης.

Οι πολίτες που αντιδρούν στην κοπή του δέντρου συνεχίζουν τη συλλογή υπογραφών επισημαίνοντας: «Στο Άργος η δημοτική αρχή αποφάσισε να κοπεί το εμβληματικό κυπαρίσσι, το μόνο που απέμεινε από τον κήπο του Καλλέργη, και δεσπόζει στο κέντρο της πόλης μας ήδη από τα μέσα του 19ου αιώνα. Σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο βρίσκουν τρόπους να διατηρούν τα αρχαία δέντρα. Στο Άργος, μία από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου, όπου όλοι προσπαθούν να αντλήσουν κύρος από το παρελθόν, κόβουμε τα αρχαία δέντρα».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter