Οι καυτές πατάτες της νέας κυβέρνησης

Οι καυτές πατάτες της νέας κυβέρνησης

Ο_x000D_
αθλητισμός δεν είναι μεγάλο κομμάτι στο παζλ των προτεραιοτήτων της εκάστοτε_x000D_
κυβέρνησης κι αυτό είναι κατανοητό σε μια κοινωνία που επιχειρεί να ορθοποδήσει_x000D_
οικονομικά. 

Παρ’ όλα αυτά, η στάση του πρωθυπουργού και του αρμόδιου υφυπουργού στα καυτά θέματα του αθλητισμού αναδεικνύει καταρχήν τον στόχο τους και σε δεύτερο πλάνο αποκαλύπτει τις συμμαχίες και τους φίλους τους. Συνήθως η μεγάλη σκόνη και ο θόρυβος προκαλούνται από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στον επαγγελματικό αθλητισμό και ειδικότερα στο ποδόσφαιρο. Στο… τερέν δηλαδή των βαρόνων της μπάλας, οι οποίοι «σκοτώνονται» στο προσκήνιο και το παρασκήνιο για το ποια ομάδα θα καθίσει στον θρόνο της πρωταθλήτριας.

Ο Ολυμπιακός τα δύο τελευταία χρόνια είδε την… πλάτη της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ. Η διοίκηση της Πειραϊκής ΠΑΕ δεν σταμάτησε να φωνάζει και για τον ιδιοκτήτη της Βαγγέλη Μαρινάκη έφταιγε η… κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, η ΕΠΟ, η ΚΕΔ, ο Μέλο Περέιρα, η FIFA και η UEFA. Μέχρι και με τον γιο του Σάββα Θεοδωρίδη, τον Θόδωρο, τα έβαλαν στον Ολυμπιακό, επειδή ως νο1 στέλεχος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας στήριξε τη διοίκηση Γραμμένου στην ΕΠΟ και τον Πορτογάλο αρχιδιαιτητή στην ΚΕΔ.

Τι έκανε, όμως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο ποδόσφαιρο; Ξήλωσε ένα σύστημα που διοικούσε την ΕΠΟ τουλάχιστον 25 χρόνια και είχε… μαυρίσει τις Κυριακές των υγιώς σκεπτόμενων φιλάθλων. Οι πρώην υφυπουργοί Αθλητισμού Στ. Κοντονής και Γ. Βασιλειάδης συνεργάστηκαν με τους αξιωματούχους των διεθνών ομοσπονδιών με στόχο να επιστρέψει το ποδόσφαιρο στην κανονικότητα. Εγιναν βήματα προόδου, αλλά δεν ξεπεράστηκαν χρόνιες παθογένειες, όπως η βία και η χειραγώγηση αγώνων.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν και είναι βουτηγμένο στη διαπλοκή, με τους διαιτητές να χαρίζουν πρωταθλήματα και να κρίνουν με τις αποφάσεις τους ποιες ομάδες θα παίξουν στην Ευρώπη και ποιες θα υποβιβαστούν. Με παρότρυνση Κοντονή ορίστηκε στην ΕΠΟ Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή, ήρθε ξένος αρχιδιαιτητής και δρομολογήθηκαν οι εξελίξεις από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για να λειτουργήσει το VAR και στα παιχνίδια της Σούπερ Λίγκας.

Στο ίδιο διάστημα αποφασίστηκε η αναδιάρθρωση του επαγγελματικού πρωταθλήματος, οι ομάδες στην πρώτη κατηγορία έμειναν 14, οπότε η διοργάνωση αναμένεται να είναι πιο ανταγωνιστική και να αποκτήσει ενδιαφέρον. Ιδρύθηκε μια νέα κατηγορία, η Σούπερ Λίγκα 2, με δώδεκα συλλόγους κι αυτό με την προοπτική να έχουν τηλεοπτικό συμβόλαιο με την ΕΡΤ που θα τους αποφέρει 800.000 ευρώ τον χρόνο. Η συγκεκριμένη συμφωνία έγινε για να ανασάνουν οικονομικά οι ομάδες, οι οποίες συμμετείχαν σε ένα πρωτάθλημα, τη Φούτμπολ Λιγκ, το οποίο ήταν το πιο διεφθαρμένο σε όλη την Ευρώπη.

Τα τηλεοπτικά συμβόλαια για τη Σούπερ Λίγκα

Το καλοκαίρι του ’18 το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας ήταν στα όρια του κραχ. Εφτά ομάδες δεν είχαν τηλεοπτική στέγη και χωρίς έσοδα από την TV δεν θα ήταν βιώσιμες. Η λύση δόθηκε από την ΕΡΤ, η οποία πήρε στην «αγκαλιά» της τον Παναθηναϊκό, τον Αρη, τον Ατρόμητο, τη Λαμία, την Ξάνθη, τον Παναιτωλικό και τον Απόλλωνα. Η συμφωνία των έξι πρώτων ΠΑΕ (η «ελαφρά ταξιαρχία» υποβιβάστηκε) με τη δημόσια τηλεόραση είναι στον αέρα, ενώ χωρίς τηλεοπτικό συμβόλαιο είναι ο ΠΑΟΚ και ο ΟΦΗ. Κι αυτή είναι η πρώτη καυτή πατάτα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Ο Βαγγ. Μαρινάκης ανέβηκε στα… κάγκελα για να μην κλείσει στην ΕΡΤ ο ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη έναντι 7,5 εκατ. ευρώ.

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός έκανε αναφορά μέχρι τον Αρειο Πάγο και τον λόγο έχει πλέον ο Κυρ. Μητσοτάκης. Σύμφωνα με το πρώτο προεδρικό διάταγμα της νέας κυβέρνησης, η εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, που έχει στην ευθύνη της την κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση, περνά στην αρμοδιότητα του πρωθυπουργού. Ετσι το κρίσιμο θέμα των τηλεοπτικών συμβολαίων περνά στα χέρια του Κυρ. Μητσοτάκη και μένει να δούμε αν θα δώσει εντολή στη διοίκηση της ΕΡΤ να προχωρήσει στην υπογραφή των συμβάσεων με τις ομάδες με τους όρους που είχαν συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Στην περίπτωση που ταυτιστεί με τη γραμμή Μαρινάκη και ο ΠΑΟΚ δεν υπογράψει στο δημόσιο κανάλι αναμένονται αντιδράσεις από τον Ιβ. Σαββίδη.

Ακούγεται και το σενάριο ότι στους νταμπλούχους θα γίνει μειωμένη πρόταση από την ΕΡΤ, η οποία δεν θα ξεπερνάει τα 5,5 εκατ. ευρώ. Αν η πληροφορία επιβεβαιωθεί, ενδέχεται να απαντήσει αρνητικά ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ. Είναι ιδιοκτήτης και καναλιού (Open), οπότε δεν αποκλείεται να εντάξει στο πρόγραμμά του και τους αγώνες του «δικεφάλου».

Σε προφορική συμφωνία με την ΕΡΤ προχώρησε και η ΑΕΚ (επίσης με 7,5 εκατ. ευρώ), αλλά δεν καίγεται να υπογράψει. Κι αυτό διότι έχει σε ισχύ συμβόλαιο με τη Nova το οποίο λήγει τον Ιούνιο του 2020. Η διοίκηση της Ενωσης δέχτηκε όμως να μιλήσει για οικονομικούς λόγους καθώς της προσφέρθηκαν περισσότερα χρήματα.

Τον νέο υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη μόνο αδιάφορο δεν αφήνει η συμφωνία της ΕΡΤ με τον ΟΦΗ. Εχει δηλώσει κατ’ επανάληψη φανατικός οπαδός της κρητικής ομάδας και ήρθε η ώρα να το αποδείξει στην πράξη, εκτός αν υιοθετηθεί η άποψη Μαρινάκη για τις συμβάσεις της δημόσιας τηλεόρασης με τις επαγγελματικές ομάδες.

Στο τηλεοπτικό κάδρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου είναι και οι δώδεκα ομάδες της Σούπερ Λίγκας 2, οι εκπρόσωποι των οποίων περιμένουν με τον στιλό στο χέρι για να υπογράψουν συμφωνία με την ΕΡΤ. Το συνολικό ετήσιο κόστος φτάνει τα 15 εκατ. ευρώ και δεν αποκλείεται να γίνει νέα διαπραγμάτευση για να πέσει ψαλίδι. Είναι ομάδες της επαρχίας, όπως η Παναχαϊκή, ο ΠΑΣ Γιάννινα, η Δόξα Δράμας, ο Πλατανιάς, η Κέρκυρα, ο Εργοτέλης και ο Λεβαδειακός που θα ασκήσουν πιέσεις μέσω των βουλευτών της περιοχής τους, για να πάρει σάρκα και οστά η συμφωνία με τη δημόσια τηλεόραση.

Συνάντηση με FIFA και UEFA

Για τα ανοιχτά θέματα του ποδοσφαίρου εντός του Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του υφυπουργού Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη με ανώτατους αξιωματούχους της FIFA και της UEFA. Οι διεθνείς ομοσπονδίες είναι στο πλευρό της διοίκησης Γραμμένου, αλλά πρέπει να υπάρξουν νομοθετικές παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστούν τα θέματα της βίας και της χειραγώγησης αγώνων.

Για το αθλητικό κέντρο στον Βοτανικό

Προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία είχε… κατασκευάσει το αθλητικό κέντρο στον Βοτανικό, όπου θα στεγαστούν ο ποδοσφαιρικός και ο μπασκετικός Παναθηναϊκός καθώς και όλα τα τμήματα του Ερασιτέχνη. Μέσα στους επόμενους μήνες πρέπει να δρομολογηθούν οι εξελίξεις για να βρει μια σύγχρονη γηπεδική στέγη η μεγαλύτερη ομάδα της Αθήνας. Στους «πράσινους» τα τελευταία 20 χρόνια σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις υπόσχονται γήπεδο, αλλά γήπεδο δεν βλέπουν.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάνει σημαία της τις επενδύσεις και με την κατασκευή του αθλητικού κέντρου στον Βοτανικό θα αξιοποιηθεί μια υποβαθμισμένη περιοχή της Αθήνας. Ο Παναθηναϊκός περιμένει την υλοποίηση των υποσχέσεων, όμως πρέπει να βρεθούν και τα κεφάλαια. Το ταμείο της ΠΑΕ είναι άδειο και ο «σύμμαχος» της κυβέρνησης Γιάννης Αλαφούζος έχει προτεραιότητα να αποπληρώσει τα χρέη που δημιούργησαν οι διοικήσεις του…

Μαίνεται ο «πόλεμος» στο μπάσκετ

Μια ακόμα καυτή πατάτα για τον νέο υφυπουργό είναι αυτή του μπάσκετ! Εκεί όπου ο πόλεμος των «αιωνίων» Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού έχει βάλει το άθλημα στο… οξυγόνα και το ελληνικό μπάσκετ βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη διάλυσή του…

Ο νέος υφυπουργός καλείται να λύσει τον γόρδιο δεσμό έχοντας τους δύο μεγάλους αντιπάλους στα κάγκελα. ΄Η θα γίνει το νέο πρωτάθλημα με την παρουσία και του Ολυμπιακού ή οι «ερυθρόλευκοι» θα παίξουν στην Α2, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε αγωνιστικό και οικονομικό επίπεδο για όλες τις ομάδες της Α1…

Κλειδί για να λυθεί το πρόβλημα είναι η αναδιάρθρωση των κατηγοριών έτσι ώστε να συμπεριληφθεί σε αυτήν και ο Ολυμπιακός για να συνεχίσει να αγωνίζεται στη μεγάλη κατηγορία. Ομως σε μια τέτοια απόφαση θα αντιδράσει σφόδρα ο Παναθηναϊκός, καθώς ο ισχυρός άντρας της «πράσινης» ΚΑΕ Δ. Γιαννακόπουλος έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως αν ο Ολυμπιακός δεν συνεχίσει τη νέα σεζόν στην Α2 αφού υποβιβάστηκε στα χαρτιά, τότε θα αποχωρήσει ο Παναθηναϊκός από την Basket League! Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα…

Πάντως ο ΕΣΑΚΕ είναι εκείνος που άνοιξε «παράθυρο» τόσο στον Ολυμπιακό για να αγωνιστεί και του χρόνου στη μεγάλη κατηγορία μέσω της αναδιάρθρωσης όσο και στον υφυπουργό για να προχωρήσει στις αλλαγές με τη σύμφωνη γνώμη και της ΕΟΚ.

Ο συνεταιρισμός των ΚΑΕ έκανε την περασμένη Τρίτη δεκτό το αίτημα του Λαυρίου να παραμείνει στην κατηγορία και παράλληλα να μηδενίσει τον Ολυμπιακό σε όλους τους αγώνες του στο πρωτάθλημα, αφού αποχώρησε από αυτό. Ετσι στη βαθμολογία ο Ολυμπιακός έμεινε στη 14η θέση, ο Κολοσσός ανέβηκε στη 13η και το Λαύριο πέρασε πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Κι αυτό αυτόματα ακυρώνει τα πλέι οφ, αφού θα πρέπει να αλλάξουν τα ζευγάρια της πρώτης φάσης! Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Οτι ανοίγει ο δρόμος για την αναδιάρθρωση, αφού όλα έχουν γίνει μπάχαλο και μάλιστα σε αυτήν μπορεί να συμπεριληφθεί και ο Ολυμπιακός, αφού υποβιβάζεται από το πρωτάθλημα και όχι από τα πλέι οφ, κάτι που θα τον απέκλειε από οποιαδήποτε αλλαγή στις εθνικές κατηγορίες. Τι μένει; Η αντίδραση του Παναθηναϊκού και αν θα δεχτεί κάτι τέτοιο ο Ολυμπιακός που επιμένει να παίξει στην Α2 αν δεν γίνουν δραστικές αλλαγές στο καταστατικό της ΕΟΚ και κυρίως στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter