Οι κερδισμένοι και ο χαμένος της αεροπειρατείας στη Λευκορωσία

Οι κερδισμένοι και ο χαμένος της αεροπειρατείας στη Λευκορωσία

Η αεροπειρατεία που εκτυλίχθηκε τη Κυριακή είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη ενός δημοσιογράφου από τη Λευκορωσική κυβέρνηση του Λουκασένκο. Άμεσα υπήρξαν σκληρές αντιδράσεις και ανακοινώσεις, όμως υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι από αυτή την υπόθεση.

Ο μεγάλος χαμένος από τη προχθεσινή εξέλιξη είναι η Λευκορωσία. Πρόκειται για μία οπορτουνιστική κίνηση με ή χωρίς την συναίνεση της Ρωσίας που δεν δίνει καμία υπεραξία στον Λουκασένκο παρά μόνο κόστος. Απομονώνει την χώρα σε μία περίοδο που η αρχηγός της αντιπολίτευσης Τιχανόφσκαγια κάνει τον γύρο της Ευρώπης κερδίζοντας στηρίγματα.

Την ίδια στιγμή, παραδίδει τη χώρα του στην ολοένα και πιο σφικτή αγκαλιά της Ρωσίας αφότου όλες οι άλλες πόρτες έχουν κλείσει. Το κοινό κράτος ή κάποιου είδους ένωση θα μοιάζει μονόδρομος εάν συνεχίσει η υπάρχουσα τάση. Άλλωστε, για τη Ρωσία η Λευκορωσία αποτελεί στρατηγικό σύμμαχο και χώρος κρίσιμης σημασίας αφότου η δεύτερη «επιβλέπει» τη Βαλτική και είναι πολύ κοντά στον απομακρυσμένο ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ στην πάλαι ποτέ Ανατολική Πρωσία. Βέβαια, η Ρωσία ενδέχεται να έχει και αυτή επιπτώσεις διότι ενδέχεται να ακυρωθεί η συνάντηση Μπάιντεν και Πούτιν, που είναι προγραμματισμένη για το επόμενο διάστημα.

Η ΕΕ είναι ένας από τους μεγάλους νικητές της τρέχουσας κρίσης. Καταρχάς, εμφανίζεται ως υπέρμαχος της ελευθεροτυπίας και της δημοκρατίας, ξεχνώντας βέβαια τα «κατορθώματα» της Αυστρίας όπου το 2013 πτήση του αριστερού Βολιβιανού προέδρου Έβο Μοράλες αναγκάστηκε σε προσγείωση στη Βιέννη διότι φημολογούνταν ότι στη πτήση επέβαινε ο Έντουαρντ Σνόουντεν, εφαρμόζοντας έτσι δύο μέτρα και δύο σταθμά στη πολιτική της. Οι όποιες κυρώσεις που θα επιβληθούν θα είναι οικονομικές και θα στοχεύουν εταιρείες και οντότητες που χρηματοδοτούν τον Λουκασένκο ενόσω καλούνται οι αεροπορικές εταιρείες σε αποφυγή του εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, επιβάλλοντας επί της ουσίας έναν εναέριο αποκλεισμό.

Οι χώρες της Βαλτικής (Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία) και Πολωνία είναι από τους κερδισμένους της υπόθεσης. Αυτό γιατί κέρδισαν ομόφωνη καταδίκη της Λευκορωσίας καθώς και με τον εναέριο αποκλεισμό αυξάνουν την σημασία τους και τα κέρδη τους. Οι αεροπορικές εταιρείες αναγκαστικά πλέον θα περνούν από τις παραπάνω χώρες αν θέλουν να μην περάσουν στο FIR Λευκορωσίας. Επομένως, οι θέση των χωρών αυτών ισχυροποιείται ενόσω τα κέρδη των αεροδρομίων θα μεγεθυνθούν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter