Οι Κινέζοι δωρίζουν στους Γερμανούς τεράστιο άγαλμα του Μαρξ

Οι Κινέζοι δωρίζουν στους Γερμανούς τεράστιο άγαλμα του Μαρξ

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας θέλει να δωρίσει στην πόλη-γενέτειρα του Καρλ Μαρξ, Τριρ, ένα τεράστιο άγαλμα του μεγάλου γερμανού φιλοσόφου, με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννησή του, το 2018.

Ωστόσο, οι απόψεις διίστανται στο δημοτικό συμβούλιο της Τριρ, παρότι η απόφαση ψηφίσθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία, 42 υπέρ, επτά κατά και τέσσερις αποχές.

Οι πλειοψηφούντες υποστήριξαν ότι η μεγαλύτερη χώρα του κόσμου θα δωρίσει στη μικρή πόλη τους ένα τεράστιο άγαλμα, γεγονός που αποτελεί τιμή για την πόλη. Αξιομνημόνευτο είναι και το γεγονός ότι, κάθε χρόνο, τουλάχιστον 150 χιλιάδες κινέζοι τουρίστες καταφθάνουν στην Τριρ για να γνωρίσουν τη γενέτειρα του Μαρξ και ο αριθμός αυτός, μετά και την τοποθέτηση του αγάλματος, πολλοί ευελπιστούν ότι θα αυξηθεί.

Κάποιοι άλλοι, με αφορμή το γεγονός της τοποθέτησης του αγάλματος του Μαρξ, βλέπουν μία ευκαιρία να γίνει μία κριτική ανάλυση στο έργο του φιλοσόφου. Η Τριρ, λένε, οφείλει να έχει τη μεγαλοσύνη να υποστηρίξει ένα από τα πιο διάσημα παιδιά της. Υποστηρίζουν ότι το έργο του Μαρξ, ιδιαίτερα εμπεριστατωμένο στην ανάλυση του καπιταλισμού, έχει επηρεάσει χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και συνεχίζει να επηρεάζει.

Κάποιοι όμως από το κόμμα των Πρασίνων προσέφυγαν στο Δημοτικό Συμβούλιο για να απορριφθεί το δώρο της Κίνας. «Όποιος δέχεται ένα δώρο τιμά τον δωρητή. Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα δεν αξίζει την τιμή», υποστήριξαν. Εκτιμούν δε, ότι εάν η πόλη της Τριρ απορρίψει την προσφορά, η κίνηση αυτή μπορεί έμμεσα να αποτελέσει και μία «καταγγελία» για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.

Ιδιαίτερα επικριτικά είναι τα μέλη του ακροδεξιού, αντι-μεταναστευτικού κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία» -AfD. «Ο Μαρξ απέρριψε την κοινοβουλευτική δημοκρατία, ενώ ήταν και Ιουδαϊστής», δήλωσαν κάποια. «Ο Μαρξ δεν ήταν ανθρωπιστής, αλλά ένας αντιδημοκρατικός επαναστάτης», είπαν κάποια άλλα.

Σύμφωνα με μελέτη του κινέζου καλλιτέχνη Wu Weishan, το άγαλμα του Μαρξ θα έχει 6,30 μέτρα ύψος και θα στηθεί κοντά στο σύμβολο της Τριρ, στη ρωμαϊκή πύλη Πόρτα Νίγκρα ( Porta Nigra) στο κέντρο της πόλης. Εκτός από το γεγονός της δωρεάς από την Κίνα, και το ύψος του αγάλματος προβλημάτισε τις αρχές της πόλης. Εικάζεται όμως πως έως τα 200 χρόνια από τη γέννησή του, όλοι αυτοί ο προβληματισμοί θα έχουν αρθεί, έπειτα και από διαπραγματεύσεις με την Κίνα.

Πηγή:Der Spiegel

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter