Οι Κούρδοι κατηγορούν την Άγκυρα για χρήση απαγορευμένων όπλων

Οι Κούρδοι κατηγορούν την Άγκυρα για χρήση απαγορευμένων όπλων

Εμμένουν οι κατηγορίες από την πλευρά των Κούρδων πως οι τουρκικές δυνάμεις εισβολής στη Συρία χρησιμοποιούν μη συμβατά όπλα όπως λευκό φώσφορο και ναπάλμ, στην επίθεσή της στο βόρειο τμήμα της εμπόλεμης χώρας.

Οι κατηγορίες αυτές δεν μπορούν να επαληθευθούν από ανεξάρτητες πηγές από το Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ ούτε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές.

Όμως η εν λόγω ιστοσελίδα «κατέγραψε τραυματίες που έφεραν εγκαύματα και έφθασαν τις δύο τελευταίες ημέρες στο νοσοκομείο της Ταλ Ταμρ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελ Ραχμάν, αναφερόμενος σε κωμόπολη κοντά στη Ρας Αλ Αΐν.

Από την πλευρά της η ημιαυτόνομη κουρδική κυβέρνηση μίλησε για «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών» σημειώνοντας πως «η τουρκική επίθεση εναντίον του Ρας Αλ Αΐν διεξάγεται με κάθε τύπο όπλων».

«Μπροστά στην προφανή αποτυχία του σχεδίου του, ο (τούρκος πρόεδρος Ταγίπ) Ερντογάν προσφεύγει σε διεθνώς απαγορευμένα όπλα, όπως ο φώσφορος ή οι ναπάλμ», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Σε όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης που μαίνεται από το 2011 στη Συρία, ο όρος ναπάλμ χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τις εμπρηστικές βόμβες που κατασκευάζονται με βάση ουσίες παρόμοιες με αυτές των ναπάλμ.

Ο λευκός φώσφορος μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυρίως για να δημιουργηθεί ένα προπέτασμα καπνού, όμως μπορεί επίσης να χρησιμεύσει για την κατασκευή φονικών εμπρηστικών όπλων, μια χρήση του που είναι απαγορευμένη από το διεθνές δίκαιο.

Κούρδοι αξιωματούχοι ανήρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο στο οποίο εικονίζονται παιδιά με εγκαύματα που, σύμφωνα με έναν γιατρό της επαρχίας Χασάκα, επιβεβαιώνουν τη χρήση τέτοιων όπλων.

«Καλούμε τις διεθνείς οργανώσεις να στείλουν τις ομάδες τους για να εξετάσουν τα τραύματα», δήλωσε ο Μούσταφα Μπαλί, εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), του συνασπισμού στον οποίο κυριαρχούν οι κουρδικές δυνάμεις.

«Οι ιατρικές εγκαταστάσεις στη βορειοανατολική Συρία δεν διαθέτουν πλέον ειδικούς μετά την αποχώρηση των μη κυβερνητικών οργανώσεων εξαιτίας της τουρκικής εισβολής», δήλωσε.

Η τουρκική επίθεση έχει προκαλέσει από τις 9 Οκτωβρίου τουλάχιστον 72 νεκρούς μεταξύ των αμάχων στη Συρία και 203 μεταξύ των μαχητών των SDF, σύμφωνα με έναν τελευταίο απολογισμό του Παρατηρητηρίου.

Πληροφορίες: ANHA

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter