Μια όμορφη συμβίωση

Οι Κούρδοι πρόσφυγες γιόρτασαν το «Νεβρόζ» στα Τρίκαλα

Για τους Κούρδους το «Νεβρόζ» αποτελεί την πρώτη μέρα του νέου έτους και της άνοιξης. Αποτελεί παράλληλα σύμβολο για την ελευθερία του κουρδικού λαού και βασίζεται σε μία ιστορία περίπου πριν 4.350 χρόνια.

Ημερολογιακά ταυτίζουν την αλλαγή του χρόνου με τον αγώνα που οδηγεί στην ελευθερία και την αγάπη για τον άνθρωπο και θεωρούν την ελευθερία πραγματική φυσική κατάσταση, όπως είναι η Άνοιξη.

Στα Τρίκαλα οι Κούρδοι, με Σύρους πρόσφυγες που μένουν στην πόλη και πολλούς Τρικαλινούς γιόρτασαν το «Νεβρόζ» στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, με σημαίες Ελληνικές και Κουρδικές σε μία γιορτή στη διοργάνωση της οποίας συνέδραμε ο Δήμος Τρικκαίων.

Με τη φωτιά στο κέντρο της πλατείας, οι Κούρδοι χόρεψαν, αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες, συναναστράφηκαν με τους Τρικαλινούς, που τους καλοδέχθηκαν, που τους έκαναν κομμάτι της ζωής τους.

Σύμφωνα με την ιστορία, στις 21 Μαρτίου το 612 π.χ. ο Κούρδος σιδεράς Κάβα επαναστάτησε ενάντια στον Ντεχάκ, που είχε καταλάβει τα εδάφη τους. Ελευθέρωσε τους Κούρδους και άλλους λαούς της Μέσης Ανατολής και θέλοντας να μεταφέρει το μήνυμα της νίκης άναψε φωτιές στις κορυφές των βουνών. Από τότε η φωτιά καθιερώθηκε ως σύμβολο του Νεβρόζ.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.