Οι Κούρδοι ψηφοφόροι με «βαριά καρδιά» υποστήριξαν Κιλιτσντάρογλου

Οι Κούρδοι ψηφοφόροι με «βαριά καρδιά» υποστήριξαν Κιλιτσντάρογλου

Τα διεθνή Μέσα αναφέρουν ότι οι κουρδικής καταγωγής πολίτες της Τουρκίας υποστήριξαν με βαριά καρδιά τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αφού ο τελευταίος έκανε τις τελευταίες εβδομάδες απότομη στροφή στον εθνικισμό, συνάπτοντας συνεργασία με εθνικιστικό κόμμα για την προσέλκυση συντηρητικών ψήφων.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, οι Κούρδοι ψηφοφόροι συσπειρώθηκαν για να στηρίξουν τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, δίνοντάς του περισσότερη υποστήριξη από ό,τι έλαβε στο προπύργιο του, τη Σμύρνη. Ήταν σχεδόν ανήκουστο για τους Κούρδους ψηφοφόρους να δώσουν τόσες πολλές ψήφους σε έναν υποψήφιο από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το οποίο έχει μακρά ιστορία εχθρότητας προς τον πληθυσμό της μειονότητας.

Όμως, η θέληση να φύγει ο Ερντογάν από την εξουσία φαινόταν να υπερισχύει όλων των άλλων. Ωστόσο, αφού ο Κιλιτσντάρογλου απέτυχε να εξασφαλίσει μια νίκη στον πρώτο γύρο, υιοθέτησε έναν πιο σκληρό εθνικιστικό τόνο και έκλεισε συμμαχία με τον υπερεθνικιστή πολιτικό Ουμίτ Οζντάγ, μια προσωπικότητα καθόλου δημοφιλή μεταξύ των Κούρδων.

Αυτό έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν η προσέλευση των ψηφοφόρων θα μειωθεί σε περιοχές όπου κυριαρχούν οι Κούρδοι, κυρίως στα νοτιοανατολικά της χώρας. Παρά το γεγονός αυτό, η προσέλευση των ψηφοφόρων στο Ντιγιάρμπακιρ φάνηκε να είναι υψηλή, σύμφωνα με ξένα Μέσα.

Αρκετοί είναι εκείνοι οι Κούρδοι που δεν λαμβάνουν υπόψη τη συμμαχία με τον Οζντάγ, ενώ άλλοι απογοητεύτηκαν. Δεν έλειψαν κι εκείνοι που ψήφισαν Ερντογάν για τη Βουλή -στον πρώτο γύρο διεξήχθησαν οι κοινοβουλευτικές παράλληλα με τις προεδρικές- και Κιλιτσντάρογλου για την προεδρία, σε μια επιλογή που διαπνέεται από τη λογική της ισορροπίας των κομμάτων σε εκτελεστική και νομοθετική εξουσία.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter