Οι κυβερνητικές αυταπάτες και το βάρος που φορτώνουν στις πλάτες μας

Οι κυβερνητικές αυταπάτες και το βάρος που φορτώνουν στις πλάτες μας

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι πολιτικές αυταπάτες και τα λάθη που αυτές προκαλούν κόστισαν ακριβά.

Οι εθνικές τραγωδίες όπως η μικρασιατική καταστροφή, ο εμφύλιος πόλεμος και η διχοτόμηση της Κύπρου αποτελούν επώδυνα ιστορικά παραδείγματα. Πιο πρόσφατα αντίστοιχες αυταπάτες οδήγησαν και διατήρησαν τη χώρα σε μια περίοδο βαθιάς και μακρόχρονης οικονομικής κρίσης και σε κατάσταση διεθνούς επιτροπείας.

Δυστυχώς οι τρέχουσες εξελίξεις με την ταχεία εξάπλωση της πανδημίας Covid-19, όπως αποτυπώνεται με τα συνεχή τριψήφια νέα κρούσματα που δημοσιοποιούνται ημερησίως τις τελευταίες μέρες, επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά ότι η έλλειψη εθνικού σχεδίου και ο εφησυχασμός μπορεί να οδηγήσουν εύκολα στο χείλος του γκρεμού. H κυβέρνηση δικαίως πιστώθηκε το μέρος που της αναλογούσε για την καλή διαχείριση του πρώτου μέρους της πανδημίας.

Ωστόσο η μετατόπιση της ευθύνης για την τρέχουσα δεύτερη φάση αποκλειστικά στους πολίτες και ειδικά στους νέους είναι άδικη και καταδεικνύει έλλειψη υπευθυνότητας από την πλευρά της κυβέρνησης. Ηταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός που εξέπεμψε από τη Σαντορίνη το μήνυμα «ανοίξαμε και σας περιμένουμε» χωρίς σοβαρές δικλίδες ασφαλείας και ελέγχου. Ηταν ο ίδιος και η κυβέρνησή του που έλαβαν όλες τις λάθος αποφάσεις για την είσοδο και τη μετακίνηση των τουριστών στη χώρα χωρίς επαρκείς ελέγχους και πρωτόκολλα. Με δική τους ευθύνη φαίνεται να επιβεβαιώνεται το χειρότερο δυνατό σενάριο για τον αριθμό των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα. Ταυτόχρονα είναι αδιαμφισβήτητο ότι η αύξηση του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων οφείλεται εν μέρει και στην αναποτελεσματική, όπως αποδείχτηκε, διαχείριση των εισαγόμενων κρουσμάτων.

Παράλληλα, στο πεδίο της οικονομίας διαφαίνεται ήδη ο κίνδυνος η Νέα Δημοκρατία να «πλανάται» από μια αυταπάτη εξίσου επικίνδυνη με το ότι «εμείς θα βαράμε το νταούλι και οι αγορές θα χορεύουν». Η πίστη στην «αποτελεσματικότητα» και στα «ελατήρια» των αγορών που οδηγούν αυτόματα στην ανάκαμψη διαπνέει τόσο τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος επανειλημμένως έχει προβλέψει ταχεία ανάκαμψη όταν εξαλειφθεί ο εξωγενής παράγοντας της πανδημίας, όσο και την έκθεση Πισσαρίδη που επαναφέρει ξαναζεσταμένες κάποιες από τις μνημονιακές εκκρεμότητες για την εγχώρια αγορά αντί να προτείνει ένα πραγματικό εθνικό σχέδιο βιώσιμης ανασυγκρότησης.

Τέλος, στο μείζον ζήτημα της κλιμάκωσης της προκλητικότητας της Τουρκίας η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξέχασε το πάγιο αίτημά της, ως αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα προηγούμενα χρόνια για στοιχειώδη εθνική συνεννόηση στα εθνικά ζητήματα και ειδικά στο μακεδονικό, ενόψει τότε της συμφωνίας των Πρεσπών. Αυταπατώμενη για μια ακόμη φορά σχετικά με τη διπλωματική της δεινότητα, προέκρινε και αυτή τη μυστική διπλωματία που καταφάνηκε στην ομολογηθείσα από την τουρκική πλευρά τριμερή συνάντηση Γερμανίας – Ελλάδας – Τουρκίας που έλαβε χώρα στο Βερολίνο λίγα 24ωρα πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι επιπτώσεις των επιλογών είναι ήδη απτές. Η εξώθηση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Διακόπουλου σε παραίτηση για όσα είπε για τη δράση του «Ορούτς Ρέις» και την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων καταδεικνύει ότι η ωμή αλήθεια δεν αρέσει στον κ. Μητσοτάκη. Τελικά αυταπάτες έχουμε όλοι μας στον βαθμό που οι γνώσεις και η εμπειρία μας είναι πεπερασμένες, με αρνητικά αποτελέσματα για εμάς τους ίδιους αλλά και για τους υπόλοιπους γύρω μας. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, το κόστος που προκαλείται από τις αυταπάτες όσων ασκούν την εξουσία είναι πολλές φορές δυσανάλογα βαρύ για όλους εμάς.

Ο Απόστολος Κρυωνίδης είναι αναπληρωτής τομεάρχης οικονομικών του Κινήματος Αλλαγής, οικονομολόγος και απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter