Οι κυβερνήσεις φεύγουν, οι πυρκαγιές μένουν

Οι κυβερνήσεις φεύγουν, οι πυρκαγιές μένουν

Ενα εκατοµµύριο στρέµµατα στάχτη είναι ο απολογισµός ακόµη µιας χρονιάς κατά την οποία συνεχίζεται το κατά συρροή έγκληµα των κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ – Ν∆ – ΣΥΡΙΖΑ) σε βάρος του φυσικού µας πλούτου, της λαϊκής περιουσίας, της ίδιας µας της ζωής. Τα ακραία καιρικά φαινόµενα και η κλιµατική αλλαγή είναι οι εύκολες δικαιολογίες για να ξεπλύνουν την ευθύνη τους. Η εγκατάλειψη των δασών, η υποχρηµατοδότηση, η υποστελέχωση υπηρεσιών, η απουσία πρόληψης, η ανεπάρκεια σε µέσα και υποδοµές· αυτές είναι οι διαχρονικές αιτίες. Οι κυβερνήσεις φεύγουν, οι πυρκαγιές µένουν.

Αντί 17 εκατ. ευρώ που ζητούσε η ∆ασική Υπηρεσία το 2021, δόθηκε µόλις 1,7 για καθαρισµούς και µέτρα πρόληψης. Το 2019, µε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ένα χρόνο µετά το Μάτι, είχε δοθεί 1,6 εκατ. ευρώ.

Με τραγικό τρόπο επιβεβαιώνεται ότι αντιπυρική προστασία δεν είναι µόνο η κατάσβεση, αλλά κυρίως η πρόληψη στο πλαίσιο µιας ολοκληρωµένης διαχείρισης και προστασίας των δασών µε αντιπυρικές ζώνες, καθαρισµούς, υποδοµές, αντιπληµµυρικά – αντιδιαβρωτικά έργα.

Οι εικόνες της καταστροφής της βορειοανατολικής Αττικής δείχνουν ότι η εµπορευµατοποίηση της γης και ο χωροταξικός σχεδιασµός, που έχει ως κριτήριο το κέρδος, οδηγούν σε µεικτές ζώνες (οικιστικές και δασικές) που λειτουργούν σαν εύφλεκτη ύλη και τις συνέπειες τις πληρώνουν οι ίδιοι οι κάτοικοι.

Φωνάζει από παντού η ευθύνη του κράτους και όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων που αντιµετωπίζουν τη γη σαν εµπόρευµα, το περιβάλλον σαν πεδίο επιχειρηµατικής δράσης και τα στοιχειώδη µέτρα προστασίας σαν «κόστος». Προκλητικά ζητάνε απ’ τον λαό να πει και ευχαριστώ που δήθεν γλίτωσε τα ακόµη χειρότερα επειδή δεν είχαµε εκατόµβη νεκρών, θέλοντας να συγκριθούν µε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάνω στα αποκαΐδια ανακοινώνουν ότι «θα τρέξει» ο αντιλαϊκός σχεδιασµός της «πράσινης ανάπτυξης». Τα µέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν είναι µόνο µακριά από τις πραγµατικές ανάγκες των πυρόπληκτων αλλά στρώνουν το έδαφος για µεγαλύτερη εµπλοκή ιδιωτών ακόµη και στην αναδάσωση, δίπλα στους άλλους επιχειρηµατικούς σχεδιασµούς.

Απέναντι στις επαναλαµβανόµενες καταστροφές το σηµερινό δίπολο (Ν∆ – ΣΥΡΙΖΑ) και οι συνοδοιπόροι τους προβάλλουν σαν διέξοδο το «πρασίνισµα» της οικονοµίας και το υπερµνηµόνιο του Ταµείου Ανάκαµψης που ψήφισαν. ∆ιαµορφώνουν –και πάνω στα καµένα– ένα νέο πεδίο κερδοφορίας για τα «πράσινα µονοπώλια» που όχι µόνο δεν πρόκειται να προστατέψει το περιβάλλον αλλά επιδεινώνει συνολικά τους όρους ζωής και δουλειάς για χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά.

Αποδείχθηκε αυτές τις µέρες ειδικά στα δεκάδες χωριά της βόρειας Εύβοιας ότι «ο λαός µπορεί να σώσει τον λαό» – το µεγάλο κύµα αλληλεγγύης και η µάχη µε τις φλόγες το αποδεικνύουν. Θα δώσουµε όλες µας τις δυνάµεις για να δυναµώσει η λαϊκή διεκδίκηση για 100% αποζηµιώσεις στα λαϊκά νοικοκυριά, για στήριξη των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, για άµεση αναδάσωση χωρίς ιδιώτες «αναδόχους», για τα αναγκαία αντιπληµµυρικά έργα στα καµένα. Ενα χρόνο µετά τις πληµµύρες στην πολύπαθη Εύβοια διεκδικούνται τα έργα στον Λήλαντα ποταµό.

Μιλάνε υποκριτικά για «αλλαγές εκ βάθρων» και πραγµατικά τέτοιες αλλαγές χρειάζονται, βάζοντας στο στόχαστρο τον πραγµατικό αντίπαλο: το κεφάλαιο, τα κόµµατα που στηρίζουν τα κέρδη του, «πράσινα και µαύρα», το κράτος που είναι φύλακας των συµφερόντων του.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter