Οι μαθητές διαδηλώνουν και η κυβέρνηση, μέσω των ΜΑΤ, κάνει επίδειξη δύναμης με καταστολή

Οι μαθητές διαδηλώνουν και η κυβέρνηση, μέσω των ΜΑΤ, κάνει επίδειξη δύναμης με καταστολή

Ηχηρό μήνυμα για καλύτερη παιδεία και ανοιχτά σχολεία με συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας έστειλαν οι μαθητές στο συλλαλητήριο της 15ης Οκτωβρίου 2020. 

Βρέθηκαν σε μια μεγάλη διαδήλωση κατά της κυβερνητικής πολιτικής, δίπλα σε καθηγητές, γονείς αλλά και εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, στο πλαίσιο πανελλαδικής απεργίας. Συμπληρώνοντας την τέταρτη εβδομάδα των κινητοποιήσεων τους, οι μαθητές είχαν να αντιμετωπίσουν και την κυβερνητική προσπάθεια να κάμψει την αγωνιστικότητά τους, με επίδειξη δύναμης από την αστυνομία, που, σύμφωνα με καταγγελίες, επιδόθηκε σε κυνήγι διαδηλωτών-μαθητών, σε προσαγωγές και ελέγχους. Από νωρίς το ΠΑΜΕ ανέφερε ότι «οι μαθητές μαζεύονται ήδη στα Προπύλαια για το μεγάλο συλλαλητήριο! Καταγγελία για έλεγχο από την αστυνομία σε τσάντες μαθητών και για το κλείσιμο στο Μετρό Πανεπιστημίου! Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!».

Οι καταγγελίες έδωσαν και πήραν. Σε περιγραφές τους διαδηλωτές αναφέρονται σε άνδρες των ΜΑΤ που έβαλαν σε κλοιό περίπου δεκαπέντε μαθητές, στο Σύνταγμα, και όταν έφτασαν εκεί βουλευτές και εκπαιδευτικοί (Χρήστος Κατσώτης μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και βουλευτής ΚΚΕ, Κώστας Τουλγαρίδης, εκπαιδευτικός και περιφερειακός σύμβουλος της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική) προέβαλαν ότι κάνουν εξακρίβωση στοιχείων. Μάλιστα, τηλεφωνική παρέμβαση στον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη πραγματοποίησε ο Χρήστος Κατσώτης, εκφράζοντας την διαμαρτυρία του ΚΚΕ και, όπως σημειώνει ο 902.gr, «ζητώντας να σταματήσουν οι αστυνομικοί έλεγχοι σε μαθητές στο κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα ζήτησε να ανοίξει ο σταθμός του Μετρό, στα Προπύλαια».

Σε σχόλιό του για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης (15.10.2020), το ΜέΡΑ25 μιλά για «εικόνες ντροπής και τρομοκρατίας απέναντι στους μαθητές». Όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, «η Κυβέρνηση προσπάθησε σήμερα για άλλη μια φορά να τρομοκρατήσει τους μαθητές που αγωνίζονται και διεκδικούν αυτονόητες συνθήκες για την εκπαίδευση εν μέσω κορονοϊού. Οι εικόνες ντροπής με τις προσαγωγές μαθητών και την άγρια καταστολή των ΜΑΤ επιβεβαιώνουν για ακόμα μία φορά, πόσο ακατάλληλος να προστατέψει τους πολίτες είναι ο Υπουργός “Προστασίας του Πολίτη” κ. Χρυσοχοϊδής».

Η εριστική στάση της αστυνομίας είχε επισημανθεί όλες τις προηγούμενες ημέρες. Είναι ενδεικτικό ότι, σε συνέντευξη Τύπου, το Συντονιστικό Μαθητών είχε καταγγείλει τη στάση των δυνάμεων καταστολής, την περασμένη Παρασκευή (9.10.2020), όταν περισσότεροι από 2000 μαθητές είχαν πάει στο υπουργείο παιδείας ζητώντας να δουν την υπουργό και να δώσουν τα αιτήματά τους. Η συνάντηση δεν έγινε ποτέ, η υπουργός Παιδείας δεν τους δέχτηκε ενώ κατήγγειλαν ότι δέχτηκαν επίθεση με δακρυγόνα και χημικά. «Διμοιρία ΜΑΤ ήταν παρατεταγμένη έξω από το Υπουργείο. Μας κυνήγησαν μέχρι και έξω από το MALL. Μαθητές πνίγηκαν σε χημικά, άλλοι έπεσαν κάτω, άλλοι έπαθαν κρίση πανικού. Συνέλαβαν μέχρι και συμμαθητή μας, ο οποίος αφέθηκε ώρες μετά ελεύθερος κάτω από την κατακραυγή. Αξιοποίησαν, ακόμα μια φορά το γνωστό παιχνίδι ανάμεσα στα ΜΑΤ και σε μεμονωμένες και περιθωριακές ομάδες -πολλοί δεν είναι ούτε καν μαθητές- για να διαλύσουν την συγκέντρωσή μας», είχε σημειώσει το Συντονιστικό των μαθητών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter