Οι μαθητικές καταλήψεις του 1990-91, το «πολυνομοσχέδιο της ποδιάς» και η δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα

Οι μαθητικές καταλήψεις του 1990-91, το «πολυνομοσχέδιο της ποδιάς» και η δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιχειρεί τη συρρίκνωση των δημόσιων Πανεπιστημίων θέλοντας να τροφοδοτήσει τα ιδιωτικά, η υπεράσπιση του Άρθρου 16 του Συντάγματος για Δημόσια Παιδεία αποτελεί επιτακτική ανάγκη για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στέκεται απέναντι στη Δημόσια Παιδεία εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των λίγων που θέλουν να μετατρέψουν την εκπαίδευση των παιδιών μας σε ένα ακριβό αλισβερίσι.

Το «πολυνομοσχέδιο της ποδιάς»

Τέλη του 1990 με αρχές του 1991 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τοποθετεί στο υπουργείο Παιδείας τον Βασίλη Κοντογιαννόπουλο. Το «πολυνομοσχέδιο της ποδιάς» όπως έμεινε στην ιστορία επιχειρούσε να ελέγξει τη ζωή των μαθητών και να εξαλείψει την έννοια της δημόσιας παιδείας. Τα δωρεάν συγγράμματα καταργούνταν και κοινωνικές παροχές όπως δωρεάν σίτιση και στέγαση για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες συρρικνώνονταν. Τα μέτρα προέβλεπαν και ιδιωτικά ΑΕΙ.

Το επονείδιστο νομοσχέδιο δεν άφηνε απ΄ έξω ούτε την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έπαρση της σημαίας, επαναφορά της ποδιάς, κατάργηση των δεκαπενταμελές και των αδικαιολόγητων απουσιών ήταν μόνο κάποια από τα μέτρα που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήθελε να επιβάλει. Από τα πιο αναχρονιστικά μέτρα που περιελάβανε το νομοσχέδιο ήταν ο πειθαρχικός έλεγχος ακόμα και στην καθημερινή εξωσχολική ζωή των μαθητών και θέσπιση γραπτών εισαγωγικών εξετάσεων από το γυμνάσιο στο λύκειο χωρίς τη δυνατότητα επανεξέτασης.

Ένα τεράστιο κύμα φοιτητών και μαθητών οργανώνεται στα σχολεία, στους δρόμους μακριά από κάθε κομματικό σωλήνα. Το 70% των σχολείων τελεί υπό κατάληψη και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας γίνονται διαδηλώσεις με το σύνθημα «Αίμα-Βία-Τρομοκρατία, αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία» να ακούγεται δυνατά.

Στο πλευρό των φοιτητών-μαθητών οι καθηγητές τους αλλά και οι γονείς. Τότε ήταν που στις καταλήψεις τραγουδούσαν «Το σπίτι μου το άφησα-τη μάνα μου παράτησα-και ήρθα εδώ να αγωνισθώ-για την παιδεία που αγαπώ».

Δολοφονία Νίκου Τεμπονέρα

Δυστυχώς μετά την 8η Ιανουαρίου 1991 γεννήθηκε ακόμα ένα σύνθημα. Ένα σύνθημα που έκαιγε τα στόματα και τις καρδιές των διαδηλωτών. Ο καθηγητής μαθηματικών Νίκος Τεμπονέρας ήταν ο πρώτος νεκρός των μαθητικών διαδηλώσεων. Ακολούθησαν τέσσερα ακόμα θύματα στην Αθήνα από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο κατάστημα Κ. Μαρούσης στη διάρκεια διαδήλωσης.

(10/1/1991 Πάτρα. Κηδεία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα)

Ο Τεμπονέρας δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν στο υπό κατάληψη Σχολικό Συγκρότημα 3ου & 7ου Γυμνασίου και Λυκείου Πάτρας στην πλατεία Βουδ, κοντά στα Ψηλαλώνια. Ο δράστης της δολοφονίας, Γιάννης Καλαμπόκας, του κατάφερε θανάσιμο χτύπημα με λοστό στο κεφάλι. Ο δολοφόνος ήταν δημοτικός σύμβουλος της Νέας Δημοκρατίας στην Πάτρα και πρόεδρος της τοπικής ΟΝΝΕΔ.

Οι συνήγοροι υπεράσπισής του προέρχονταν όλοι πολιτικά από τον χώρο της Ν.Δ. Ο Καλαμπόκας καταδικάστηκε πρωτόδικα για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε ισόβια κάθειρξη ενώ αργότερα η ποινή του μειώθηκε σε 17 χρόνια και 3 μήνες και, τελικώς, ύστερα από αναίρεση της απόφασης από τον Άρειο Πάγο, σε 16 χρόνια και 9 μήνες. Αποφυλακίστηκε στις 2 Φεβρουαρίου του 1998, έχοντας εκτίσει τα 2/5 της ποινής που του επιβλήθηκε.

Η δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα συσπείρωσε ακόμα περισσότερο φοιτητές και μαθητές. Στους δρόμους θορυβημένοι βγήκαν και οι γονείς. «Ζει-ζει, ο Τεμπονέρας ζει, με Πέτρουλα-Λαμπράκη μας οδηγεί» αυτό ήταν το σύνθημα που ανάγκασε τον Βασίλη Κοντογιαννόπουλο να παραιτηθεί αποσύροντας το νομοσχέδιο και να αναλάβει υπουργός ο Γιώργος Σουφλιάς.

(10/1/1991 Πάτρα. Κηδεία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα)

Στο άρθρο 16 του Συντάγματος, παρ. 4 αναφέρεται:

  1. Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια. Tο Kράτος ενισχύει τους σπουδαστές που διακρίνονται, καθώς και αυτούς που έχουν ανάγκη από βοήθεια ή ειδική προστασία, ανάλογα με τις ικανότητές τους.

Η Δημόσια Παιδεία είναι ύψιστο αγαθό και η καρδιά μιας δίκαιης κοινωνίας. Κάθε παιδί, κάθε μαθητής και μαθήτρια έχουν δικαίωμα να μορφωθούν. Η ιδιωτικοποίηση της παιδείας, που προωθεί τόσο επίμονα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θα υποβαθμίσει τη δωρεάν Παιδεία δημιουργώντας φοιτητές δύο ταχυτήτων. Έχουμε ευθύνη και χρέος απέναντι στα παιδιά μας να μην το επιτρέψουμε. Να μην αφήσουμε απροστάτευτο το μέλλον τους ούτε τα όνειρά τους.

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Συγκέντρωση και πορεία για τα 30 χρόνια από την δολοφονία του Ν. Τεμπονέρα

Η πανεπιστημιακή κοινότητα λέει «όχι» στα σχέδια Μητσοτάκη για ιδιωτικά ΑΕΙ

«Ελεύθερα» Πανεπιστήμια και ταξική Παιδεία για την κυβέρνηση Μητσοτάκη!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter