Οι μαυραγορίτες της πανδημίας

Οι μαυραγορίτες της πανδημίας

Ο Βορίδης κάνει μαζικές παραγγελίες μασκών και αντισηπτικών με… καπέλο και ο Αδωνης μιλά για «θεμιτά» κέρδη!

Το διαχρονικό δόγμα που θέλει τους επιτήδειους να κερδοσκοπούν εν μέσω κρίσης φαίνεται ότι υιοθετεί μερίδα του εμπορικού κόσμου στην Ελλάδα. Η εκτεταμένη ζήτηση προϊόντων προστασίας από τον κορονοϊό, όπως οι μάσκες και τα αντισηπτικά, έχει προκαλέσει –όπως καταγγέλλεται– έκρηξη της αισχροκέρδειας. Ωστόσο, την ίδια στιγμή που σε κράτη όπως η Κύπρος λαμβάνονται αυστηρά μέτρα η ελληνική κυβέρνηση αναγγέλλει απλώς την επιβολή προστίμων, αφού όμως πρώτα ο αρμόδιος υπουργός Αδωνης Γεωργιάδης είχε υποβαθμίσει το ζήτημα της αισχροκέρδειας χαρακτηρίζοντάς το φυσιολογικό αποτέλεσμα του νόμου της προσφοράς και της ζήτησης.

Είναι δε ενδιαφέρον ότι η ίδια η κυβέρνηση νομιμοποιεί τρόπον τινά την κερδοσκοπία αφού, όπως προκύπτει από σχετική απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αγοράζει από ιδιώτη φαρμακοποιό αντισηπτικά, μάσκες και γάντια αντί σχεδόν 23.700 ευρώ, πληρώνοντας για τις απλές χειρουργικές μάσκες 3,44 ευρώ ανά τεμάχιο! Απολύτως ενδεικτική πάντως της στρεβλής κατάστασης που επικρατεί στην αγορά είναι η πώληση από γνωστή αλυσίδα σουπερμάρκετ πακέτου 50 μασκών προστασίας προσώπου μιας χρήσης αντί 69 ευρώ.

Εως και 500% σε είδη πρώτης ανάγκης

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της αισχροκέρδειας, αρκεί να ανατρέξει κανείς στο πρόσφατο παρελθόν. Οπως εξηγεί στο Documento ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Λουράντος, πριν από την κρίση του κορονοϊού οι συγκεκριμένες μάσκες πωλούνταν το πολύ αντί 20 λεπτών το τεμάχιο. Τούτων δοθέντων, εξήγησε ο κ. Λουράντος, το πακέτο με τις 50 μάσκες δεν θα έπρεπε να πωλείται πάνω από 10 ευρώ.

Ασφαλώς δεν πρόκειται για το μοναδικό παράδειγμα προσπάθειας κάποιων να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των καταναλωτών. Οπως καταγγέλλεται, άλλου τύπου μάσκα την οποία διέθεταν τα χρωματοπωλεία αντί σχεδόν 3,50 ευρώ βρέθηκε να πωλείται σε φαρμακείο προς 12 ευρώ, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί καταγγελία σύμφωνα με την οποία στην Κω επιτήδειος ζητούσε από τους καταναλωτές 12 ευρώ για χαρτί υγείας. Τέλος, χαρακτηριστικό παράδειγμα και άξιο διερεύνησης από τις αρμόδιες αρχές είναι τηλεοπτική διαφήμιση σύμφωνα με την οποία μπορεί κανείς να παραγγείλει αντισηπτικό διάλυμα 100 ml και έξι μάσκες πληρώνοντας σχεδόν 15 ευρώ. Οπως μας επισημαίνουν άνθρωποι του εμπορικού κόσμου, αυτή την περίοδο σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρούνται αυξήσεις σε προϊόντα πρώτης γραμμής έως και 500%.

Χωρίς να αποκλείουν το φαινόμενο αισχροκέρδειας συναδέλφων τους, δεν είναι λίγοι οι φαρμακοποιοί που επιμένουν ότι αγοράζουν μάσκες και άλλα προϊόντα από τους προμηθευτές τους σε υψηλότερη τιμή απ’ ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν, με αποτέλεσμα το κόστος να μετακυλίεται στον καταναλωτή. Οπως αναφέρει ο κ. Λουράντος, είναι πιθανό η αισχροκέρδεια να μην οφείλεται στον φαρμακοποιό ή ακόμη και στο σουπερμάρκετ αλλά στον εισαγωγέα του προϊόντος ή στον εκάστοτε προμηθευτή. Κατά τον πρόεδρο των φαρμακοποιών, το ελληνικό κράτος δεν θα μπορούσε να βάλει πλαφόν αφού τα εργοστάσια παραγωγής δεν θα είχαν λόγο να πωλούν με καθορισμένη και μάλιστα χαμηλή τιμή. Αντιθέτως, προκειμένου να περιορίσει τα φαινόμενα κερδοσκοπίας, θα μπορούσε να ελέγξει τη διαφορά στην τιμή ενός προϊόντος από την εισαγωγή μέχρι την πώλησή του στον καταναλωτή.

Η ανάγκη διατίμησης και η Κύπρος

Ενώ ακόμη δεν έχει βρεθεί τρόπος ελέγχου και περιορισμού του προβλήματος και ο υπουργός Ανάπτυξης δηλώνει ότι με πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) θα καθοριστούν πρόστιμα από 1.000 έως 1 εκατ. ευρώ αν διαπιστωθεί ότι κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τους καταναλωτές, καθώς και ότι θα υπάρχει διάταξη που θα ορίζει ως θεμιτό κέρδος αυτό που ίσχυε έως το τέλος Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Ελλάδος Μιχάλης Τσιφάκης επισημαίνει στο Documento την ανάγκη να υπάρξει διατίμηση. «Προκειμένου να παταχθεί η αισχροκέρδεια θα πρέπει να μπει πλαφόν με βάση τις τιμές που ίσχυαν προτού αρχίσουν να αυξάνονται λόγω των συνθηκών» λέει και προτείνει «να ισχύσει το μέτρο της διατίμησης σε ορισμένα προϊόντα προκειμένου να προστατευτεί ο καταναλωτής». Ο ίδιος μάλιστα επικρίνει το μέτρο των προστίμων εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο «δεν προστατεύει τον καταναλωτή». 

Σε διατίμηση εξάλλου προχώρησε την περασμένη Τρίτη η κυπριακή κυβέρνηση, η οποία καθόρισε τις ανώτατες τιμές πώλησης συγκεκριμένων προϊόντων όπως αντισηπτικά, μάσκες και θερμόμετρα. Μια χειρουργική μάσκα π.χ. δεν μπορεί να πωλείται πάνω από 0,20 ευρώ το τεμάχιο. Πάντως ο Αδ. Γεωργιάδης αντί να χρησιμοποιήσει την Κύπρο ως παράδειγμα, τουίταρε ότι προβαίνει σε διατίμηση στο ποσοστό κέρδους, όχι στην τιμή. Ετσι όμως απευθύνεται στον… πατριωτισμό των προμηθευτών, αφού μπορούν να υπερτιμολογήσουν το προϊόν και να προσθέσουν το διατιμημένο ποσοστό κέρδους διατηρώντας την τιμή ψηλά!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter