Οι μαύρες σελίδες του Γιάννη Αλαφούζου

Οι μαύρες σελίδες του Γιάννη Αλαφούζου

Εννέα χρόνια στο τιμόνι και πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο…

Ο Γιώργος Δώνης τον περασμένο Μάιο, όταν αποχώρησε από την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού, ανέφερε τι του είχαν πει υπάλληλοι της ΠΑΕ: «Ήρθες και πήρες την ομάδα από τις στάχτες, πρέπει να την αναγεννήσεις και να τη βάλεις στον δρόμο της ελπίδας…». Το παράδοξο είναι ότι ο Δώνης δεν απέτυχε στον πάγκο του «τριφυλλιού» βάσει της ποιότητας του ρόστερ, ωστόσο η ομάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κώμα.

Το κακό για τους «πράσινους» είναι ότι δεν μπορούν να σηκωθούν από την… εντατική τα τελευταία εννέα χρόνια, επί των ημερών δηλαδή της διοίκησης του Γιάννη Αλαφούζου.

Το χειρότερο όμως είναι ότι ο μεγαλομιντιάρχης από τον Σεπτέμβριο του 2012 δεν μαθαίνει από τα λάθη του και τα αποτελέσματα μέσα στο γήπεδο είναι αποκαρδιωτικά κάθε σεζόν. Γι’ αυτό και δεν προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στο φινάλε του πρωταθλήματος η ήττα του Παναθηναϊκού από τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο με το βαρύ 4-1!

Αμείλικτοι αριθμοί

Επί εποχής Αλαφούζου η ομάδα διανύει τη χειρότερη περίοδο της ιστορίας της. Σε όλες τις στατιστικές αναλύσεις οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και το πρόσημο βγαίνει αρνητικό:

Ο Παναθηναϊκός συμπλήρωσε έντεκα χρόνια χωρίς πρωτάθλημα και ξεπέρασε τον αιώνιο αντίπαλό του Ολυμπιακό, που στα πέτρινα χρόνια του έκανε μια δεκαετία να σηκώσει την κούπα (1987-97). Και επειδή δεν υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι «πράσινοι» δεν θα είναι ανταγωνιστικοί ούτε την επόμενη σεζόν. Γι’ αυτό άλλωστε… εγγυάται ο Γ. Αλαφούζος. Είναι μετρ στις ποδοσφαιρικές αποτυχίες.

Η ομάδα έκλεισε επτά χρόνια χωρίς τίτλο. Στα εννέα χρόνια του μίστερ Σκάι ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το Κύπελλο το 2014. Και σε αυτήν τη στατιστική κατηγορία άφησε πίσω του τον Ολυμπιακό. Οι Πειραιώτες έχουν δύο κενές πενταετίες από τίτλους (1975-80, 1992-97). Σε αυτήν τη μαύρη επταετία οι «πράσινοι» δεν είχαν ούτε συμμετοχή σε τελικό Κυπέλλου. Ηδη έπιασαν στη σχετική λίστα την ΑΕΚ, η οποία δεν συμμετείχε, έστω ως φιναλίστ Κυπέλλου, στο διάστημα μεταξύ των δύο πρωταθλημάτων, αυτό του 1971 και του 1978.

Το αρνητικό μενού έχει και συνέχεια για τον Παναθηναϊκό του Γ. Αλαφούζου. Επί των ημερών του η ομάδα κατέλαβε τις χαμηλότερες θέσεις της ιστορίας της στον βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος! Την περίοδο 2017-18 το «τριφύλλι» έμεινε για πρώτη φορά εκτός δεκάδας (11η θέση) και την αμέσως επόμενη σεζόν τερμάτισε στην όγδοη θέση, η οποία είναι και η χειρότερη που έχει ολοκληρώσει το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός (1987-88). Η ΑΕΚ πλην του υποβιβασμού της είχε δύο έβδομες θέσεις (1986-87 και 1983-84).

Ο Παναθηναϊκός απέτυχε στα φετινά πλέι οφ, τερμάτισε πέμπτος και για τέταρτη συνεχόμενη σεζόν δεν κρατάει ευρωπαϊκό εισιτήριο στα χέρια του. Ουδέποτε στο παρελθόν είχε η ομάδα τόσο μακρά απουσία από τις διοργανώσεις της UEFA. Οι «πράσινοι» έχουν απουσιάσει συνολικά 13 χρόνια από τη Ευρώπη και τα πέντε απ’ αυτά είναι στην εποχή Αλαφούζου! Ο Ολυμπιακός μετρά έξι χρόνια εκτός Ευρώπης και η ΑΕΚ 18.

Φτου κι απ’ την αρχή

Και το ερώτημα που τίθεται μετά το πέσιμο της αυλαίας στη σεζόν είναι τι γίνεται από δω και πέρα. Φτου κι απ’ την αρχή, είναι η απάντηση. Ο Γ. Αλαφούζος θα πάρει… σκούπα, θα φέρει νέο προπονητή και νέο τεχνικό διευθυντή, θα κάνει κι επτά με οκτώ μεταγραφές αμφιβόλου αξίας χωρίς κανένα πλάνο. Και τον Μάιο του 2022 ή και νωρίτερα θα πάρει και πάλι τη σκούπα για να κάνει εκκαθαρίσεις.

Ήδη έχει συνεργαστεί με εννιά προπονητές συν τρεις υπηρεσιακούς. Αυτοί είναι οι Ζ. Φερέιρα, Χουάν Ρότσα, Φάμπρι Γκονζάλες, Γ. Βονόρτας, Γ. Αναστασίου, Στιβ Ρούτερ, Αντρέα Στραματσόνι, Μ. Ουζουνίδης, Γ. Δώνης, Ντάνι Πογιάτος, Λάζλο Μπόλονι και Σ. Συλαϊδόπουλος.

Πέρα από τους συνολικά δώδεκα προπονητές, οι «πράσινοι» στα χρόνια Αλαφούζου έχουν αρκετές αλλαγές και στη θέση του τεχνικού διευθυντή, αφού δέκα πρόσωπα έχουν αλλάξει έντεκα φορές (ο Νίκος Νταμπίζας έχει αναλάβει δύο φορές) στη νευραλγική αυτή θέση. Πρόκειται για τους Κ. Ελευθεράκη, Ούγκο Βαρέλα, Ν. Νταμπίζα, Τ. Φύσσα, Λ. Βόκολο, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Ν. Λυμπερόπουλο, Ντ. Διαμαντόπουλο, Τσάβι Ρόκα, Πιερ Ντρεοσί.

Τι σχέση έχουν αυτοί μεταξύ τους; Απολύτως καμία. Όπου σταματάει η ποδοσφαιρική λογική εμφανίζεται ο Παναθηναϊκός του Γ. Αλαφούζου.

«Κατορθώματα» εκτός γηπέδων

Ο Παναθηναϊκός γράφει μαύρες σελίδες στην ιστορία του και εκτός γηπέδων: Τον Μάιο του 2018 το διοικητικό συμβούλιο της λίγκας με ψήφους έντεκα υπέρ και τέσσερις κατά άλλαξε τον κανονισμό για τον υποβιβασμό των ομάδων που δεν παίρνουν άδεια για χρέη σε ποδοσφαιριστές και προπονητές.

Η τροποποίηση πέρασε οριακά με την ψήφο του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ προκειμένου να μην υποβιβαστεί το «τριφύλλι»! Τον Απρίλιο του 2018 η UEFA ανακοίνωσε ότι αποφάσισε «να αποκλείσει τον Παναθηναϊκό από τη συμμετοχή στις διοργανώσεις συλλόγων της ομοσπονδίας για μία από όποια από τις επόμενες τρεις χρονιές προκριθεί (18/19, 19/20 και 20/21)…». Η ποινή επιβλήθηκε για οικονομικές εκκρεμότητες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter