Οι… μαύροι δεξιοί ξανάρχονται

Οι… μαύροι δεξιοί ξανάρχονται

Ενορχηστρωμένη προσπάθεια να περάσει η αφήγηση του αντικομμουνισμού

Μεγάλης εμβέλειας αντιπαράθεση στη ΝΔ βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ στελεχών της από την τοπική αυτοδιοίκηση έως το Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο. Μέρα με τη μέρα αναδύεται ένας πόλος εσωκομματικός –με φωνή σε ΜΜΕ και σόσιαλ μίντια– της μαύρης Δεξιάς που επιδιώκει και καλλιεργεί συντονισμένα να κάνει επίσημη κρατική πολιτική την αθυροστομία της ιδεολογικής της ακρότητας. Ιδιαίτερα η υπόθεση του αντικομμουνιστικού ψηφίσματος στην ΕΕ, με ευρωβουλευτές της ΝΔ να αντιμετωπίζουν επιθέσεις επειδή δεν το υπερψήφισαν, αναδεικνύει το βάθος μιας ενορχηστρωμένης προσπάθειας να διαμορφωθεί ενιαία, αρραγής και αδιαπέρατη αφήγηση (ιστορική και ιδεολογική) του συντηρητικού χώρου εν Ελλάδι. Μάλιστα, διεκδικείται ο αντικομμουνισμός να μπει στο επίσημο «εγκόλπιο» της αστικής τάξης και να περάσει ως κυρίαρχο αφήγημα στην πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας.

Την περασμένη εβδομάδα το ψήφισμα που ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο βάζει πάλι στο ίδιο τσουβάλι ναζιστές και κομμουνιστές, παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων σαν θέσφατο ανιστόρητες απόψεις του τύπου «ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος […] ξεκίνησε ως άμεσο αποτέλεσμα της συνθήκης μη επιθέσεως της 23ης Αυγούστου», δηλαδή του Συμφώνου Μολότοφ – Ρίμπεντροπ!

Αννα-Μισέλ και άλλοι

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 535 ψήφους υπέρ, 66 κατά και 52 λευκά. Οταν έγινε γνωστό ότι από τη ΝΔ υπερψηφίστηκε μόνο από την ΑνναΜισέλ Ασημακοπούλου –ανήκει στον πολιτικό κύκλο του Αντώνη Σαμαρά και έχει ισχυρούς δεσμούς με τους Γλύξμπουργκ– ξεκίνησε μπαράζ πυρών κατά των υπόλοιπων «γαλάζιων», καθώς η Μαρία Σπυράκη καταψήφισε, οι Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Μανώλης Κεφαλογιάννης και Ελίζα Βόζενμπεργκ απείχαν, ενώ λευκό ψήφισαν οι Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Θοδωρής Ζαγοράκης και Γιώργος Κύρτσος.

Ο βουλευτής της ΝΔ, δημοσιογράφος και οικονομολόγος Μπάμπης Παπαδημητρίου, που παλιότερα είχε μιλήσει για «σοβαρότερη Χρυσή Αυγή» και πρόσφατα για «απαράδεκτα φτηνό νερό», ενημέρωσε από την εκπομπή του Αρη Πορτοσάλτε στον ραδιοφωνικό Σκάι ότι θα ήταν συνοδοιπόρος της Ασημακοπούλου. «Διέσωσε την τιμή της ΝΔ στην Ευρωβουλή» έγραψε στο liberal.gr για την ευρωβουλευτή ο Σάκης Μουμτζής, συγγραφέας («Η κόκκινη βία, 1943-1946») και πολιτικός αναλυτής. Ο γνωστός… κομμουνιστοφάγος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής Θάνος Τζήμερος σχολίασε στο Twitter: «Δεν διασώζεται η τιμή από έναν στους οκτώ. Ο σωστός τίτλος θα ήταν: “7 Ευρωβουλευτές της ΝΔ διασύρουν τη χώρα”». Νωρίτερα έδωσε συγχαρητήρια ο Χρήστος Σκαλούμπακας (διαγραφείς από τη ΝΔ για ρατσιστικά και φασιστικά σχόλια και γιος του δεσμοφύλακα της Μακρονήσου): «Μπράβο Σάκη! Αν και η Ν.Δ. το έχει ξανακάνει το φάουλ και το 2009 και το 2012…».

Ο Σ. Μουμτζής κινήθηκε ως θεωρητικός της κριτικής θέτοντας ζήτημα πισωγυρίσματος. «Από το 2008 το ζήτημα της καταδίκης των ολοκληρωτισμών μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν λυμένο» σημειώνει. Μάλιστα εξηγεί ότι δεν είχε υπερψηφιστεί από τη ΝΔ επειδή η παράταξη βρισκόταν σε πλήρη ιδεολογική σύγχυση «λόγω της θεωρίας του μεσαίου χώρου». Ευδιάκριτη η αντίθεση με την καραμανλική πτέρυγα. Οι εκφραστές της σκληρής Δεξιάς λένε και ξαναλένε ότι ήρθε η ώρα του ξεκαθαρίσματος, μιλώντας υποτιμητικά για τους συντηρητικούς πολιτικούς που… τιμούν τους αγώνες της Αριστεράς.

«Μπράβο» και από Δοξιάδη

Μεταξύ άλλων ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης είπε «μπράβο» στην Ασημακοπούλου και στον Εμμανουήλ Φράγκο της Ελληνικής Λύσης, τους μόνους Ελληνες ευρωβουλευτές που υπερψήφισαν: «Στους δειλούς απόντες, τους ασπόνδυλους του λευκού, και όσους καταψήφισαν το ψήφισμα αξίζει ακέραια η ντροπή της στάσης τους». Ετσι ξέσπασε αντιπαράθεση, με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρο Κόκκαλη να χαρακτηρίζει τον Δοξιάδη «ερασιτέχνη φασίστα» (παραφράζοντας το βιβλίο του «Ερασιτέχνης επαναστάτης») και τον Δοξιάδη να του απαντά ότι είναι «νεοσσός σε μαρξιστικό κόμμα»… Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ καταψήφισε (παρότρυνε με επιστολή να πράξουν το ίδιο και οι υπόλοιποι), από το ΚΙΝΑΛ καταψήφισε ο Νίκος Ανδρουλάκης ενώ η Εύα Καϊλή απείχε. Από τον ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν οι Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης και Π. Κόκκαλης, ενώ απείχαν οι Ελένη Κουντουρά, Αλέξης Γεωργούλης και Στέλιος Κούλογλου, με τον τελευταίο να διευκρινίζει ότι θα καταψήφιζε εάν δεν βρισκόταν σε εκδήλωση του tvxs.gr στην Αθήνα.

Εφοδος σαμαρικών

Μεγάλη εσωκομματική μάχη δίνεται και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δύο στελέχη της ΝΔ διαγκωνίζονται για την προεδρία στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Από τη μια ο δήμαρχος της Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, εκ των σαμαρικών στελεχών –έχοντας και τη στήριξη του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα– και από την άλλη ο Δημήτρης Παπαστεργίου, στέλεχος από τη νεότερη γενιά. Σε συνάντηση στα γραφεία της ΝΔ συμφωνήθηκε να υπάρξει ενιαίο ψηφοδέλτιο. Ο Κυρίζογλου διεκδικεί να ηγηθεί. Ομως στο άλλο κορυφαίο όργανο των αιρετών της αυτοδιοίκησης, την Ενωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), έχει, όπως όλα δείχνουν, κλειδώσει η υποψηφιότητα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα για την προεδρία. Δεν… περπατά η εκδοχή να ηγηθούν στα κορυφαία όργανα αιρετών της αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΚΕ – ΕΝΠΕ) δύο στελέχη της ΝΔ που δεν ανήκουν στους μητσοτακικούς και δρουν αμφότερα στη Μακεδονία…

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter