Οι μεγάλες δίκες του 2023

Οι μεγάλες δίκες του 2023

Πλούσιο δικαστικό έτος αναμένεται να είναι και το 2023 αφού πολλές είναι οι πολύκροτες υποθέσεις που οδηγούνται σε δίκη ή συνεχίζεται η εκδίκασή τους με τη νέα χρονιά. Στον δρόμο προς το ακροατήριο βρίσκονται «εμβληματικές» υποθέσεις, όπως της Ρούλας Πισπιρίγκου για τη δολοφονία της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας, η υπόθεση της Folli Follie η οποία ξεκινάει από την αρχή με νέα σύνθεση δικαστών, η δίκη των έντεκα της Νέας Σμύρνης αλλά και τα εφετεία που αφορούν την αποτρόπαιη δολοφονία της Καρολάιν στα Γλυκά Νερά από τον σύζυγό της Μπάμπη Αναγνωστόπουλο, την επίθεση με βιτριόλι κατά της Ιωάννας Παλιοσπύρου και το φονικό λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου.

Την ίδια ώρα πολλές είναι και οι δίκες που συνεχίζονται τη νέα χρονιά, καθώς αναμένεται συνέχεια των καταθέσεων στη συγκλονιστική δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, η απολογία του Πέτρου Φιλιππίδη και η πρωτόδικη ετυμηγορία για τα σεξουαλικά εγκλήματα που του αποδίδονται, η απόφαση του εφετείου για τον Βαγγέλη Σταθόπουλο, η συνέχεια της δίκης της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό, η ολοκλήρωση των δύο ειδικών δικαστηρίων και πολλές ακόμη.

Η πρώτη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου

Στις 9 Ιανουαρίου κάθισε στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου (ΜΟΔ) της Αθήνας για την υπόθεση της Πάτρας που συγκλόνισε το πανελλήνιο η Ρ. Πισπιρίγκου, κατηγορούμενη για τη δολοφονία της 9χρονης κόρης της, Τζωρτζίνας καθώς και για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος της.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου, η 34χρονη είχε προσπαθήσει να σκοτώσει το εννιάχρονο κοριτσάκι με κεταμίνη εντός του νοσοκομείου Πατρών τον Απρίλιο του 2021 αλλά δεν τα κατάφερε, με αποτέλεσμα το παιδί να καταστεί τετραπληγικό. Οπως αναφέρει το βούλευμα, δέκα μήνες μετά, στις 29 Ιανουαρίου 2022, η χορήγηση κεταμίνης υπήρξε θανατηφόρα για την εννιάχρονη. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η Ρ. Πισπιρίγκου τέλεσε τις αξιόποινες πράξεις με δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση χορηγώντας στην κόρη της «δολίως και εν αγνοία των θεραπόντων ιατρών, σκεύασμα που περιείχε τη δραστική ουσία κεταμίνη». Σημειώνεται ότι η Ρ. Πισπιρίγκου κατηγορείται επίσης για τον θάνατο των άλλων δύο μικρότερων παιδιών της, με την ανακριτική διαδικασία να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σκάνδαλο Folli Follie στο κατώφλι της παραγραφής

Στις 19 Ιουνίου με άλλη σύνθεση και με κίνδυνο παραγραφής αδικημάτων θα ξεκινήσει ξανά η δίκη για το σκάνδαλο της Folli Follie καθώς, ενώ το 2022 ήδη πραγματοποιήθηκαν πάνω από 20 συνεδριάσεις, εκείνες που έχουν ματαιωθεί εξαιτίας της αποχής των δικηγόρων από την εκδίκαση υποθέσεων πρώτου βαθμού που αφορούν κατηγορίες που εμπίπτουν στο άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα αλλά και της αδιαφορίας του κράτους αγγίζουν τις 35. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται ο ιδρυτής της εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο γιος του Τζώρτζης, η σύζυγός του Καίτη και άλλοι δέκα κατηγορούμενοι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σωρεία κατηγοριών σε βαθμό κακουργήματος για απάτη επενδυτών με παραποιημένους ισολογισμούς και ψεύτικα οικονομικά στοιχεία.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας (και της ηθικής αυτουργίας) από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ, της απάτης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσας (και της συνέργειας) κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, με προξενηθείσα ζημία άνω των 120.000 ευρώ, της χειραγώγησης της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση (και της συνέργειας), της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση. Ο Δ. Κουτσολιούτσος θα δικαστεί και για το κακούργημα της κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα. Το σκάνδαλο απασχόλησε τις δικαστικές αρχές από το 2018, ενώ η δικογραφία κάνει λόγο για «εγκληματική οργάνωση» που δρούσε σε Ασία και Ευρώπη. Σύμφωνα με τους δικαστές, η ζημία από τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης ανέρχεται σε 413.078.346,17 ευρώ, αν και, όπως εξηγείται, το συνολικό μέγεθος της οικονομικής βλάβης δεν είναι δυνατό να αποτιμηθεί. Οι απώλειες για τα ΝΠΔΔ αποτιμώνται σε 3.988.701,39 ευρώ, ενώ για τα φυσικά πρόσωπα και τα ΝΠΙΔ σε 409.089.644 ευρώ.

Στο εδώλιο ξανά ο δολοφόνος της Καρολάιν

Ενώπιον του δικαστηρίου θα βρεθεί πάλι στις 20 Φεβρουαρίου προκειμένου να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό ο Μπ. Αναγνωστόπουλος, ο 35άχρονος που σκότωσε τη σύζυγό του Καρολάιν Κράουτς μες στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά. Το αποτρόπαιο έγκλημα τελέστηκε δίπλα στο μόλις εννέα μηνών παιδί τους, ενώ ο καθ’ ομολογία δολοφόνος κατάφερε με κυνικό τρόπο να εμπαίξει τις αρχές αποπροσανατολίζοντας τις έρευνες και παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως θύμα κακοποιών που χωρίς έλεος σκότωσαν τη σύζυγό του. Μάλιστα προκειμένου να πείσει τις αρχές για τους απάνθρωπους δήθεν ληστές – δολοφόνους σκότωσε και τον σκύλο της οικογένειας.

Στον Αναγνωστόπουλο επιβλήθηκε πρωτόδικα ποινή ισόβιας κάθειρξης και πρόσκαιρη κάθειρξη έντεκα ετών και έξι μηνών κατά συγχώνευση, ενώ το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό. Σύμφωνα μάλιστα με τη δικαστική απόφαση η δολοφονία της Καρολάιν τελέστηκε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, αφού ο κατηγορούμενος «απόφραξε βίαια τις αεροφόρους οδούς του θύματος που κοιμόταν, θέτοντας σε διαδρομή τον ασφυκτικό μηχανισμό, του οποίου είχε τον απόλυτο έλεγχο επί έξι συνεχόμενα λεπτά. Καθ’ όλη τη διάρκεια τέλεσης της ανθρωποκτόνου πράξης ο κατηγορούμενος είχε τον χρόνο να υπαναχωρήσει από αυτήν, πλην όμως δεν λειτούργησαν οι ανασταλτικοί μηχανισμοί που θα τον απέτρεπαν από τη διάπραξη της ανθρωποκτονίας, παρότι αυτός είχε πλήρη συναίσθηση, λόγω της άμεσης σωματικής επαφής του με το θύμα και των ειδικών γνώσεων παροχής πρώτων βοηθειών που διέθετε […] Οι ενέργειές του καταδεικνύουν την ιδιαίτερη σκληρότητά του, την απουσία συντριβής του από την πρόκληση θανάτου της συζύγου του και του ζώου τους, την πρωτοφανή ψυχρότητα και μεθοδικότητα με την οποία προέβη στον σχεδιασμό και στην τέλεση των εγκληματικών ενεργειών, καθώς και την εργώδη προσπάθειά του να αποσείσει κάθε ίχνος ευθύνης για τις πράξεις του».

Η υπόθεση Παλιοσπύρου σε δεύτερο βαθμό

Μες στο 2023 η Ιωάν. Παλιοσπύρου θα βρεθεί εκ νέου αντιμέτωπη με την καταδικασμένη για απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον της Εφη Κακαράντζουλα, αφού αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Η κατηγορούμενη καταδικάστηκε πρωτόδικα σε ποινή κάθειρξης 15 ετών και τριών μηνών για τα αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου και της απείθειας.

Η πολύκροτη δίκη για την επίθεση με βιτριόλι που έλαβε χώρα στην Καλλιθέα στις 20 Μαΐου 2020 ολοκληρώθηκε ύστερα από οκτώ συνεδριάσεις. Από την αίθουσα του δικαστηρίου πέρασαν 35 μάρτυρες. Το σώμα και το πρόσωπο της Ιωάν. Παλιοσπύρου υπέστησαν ανυπολόγιστη ζημιά και, παρά τις προσπάθειες των γιατρών μέχρι σήμερα, δεν θα μπορέσει να επανέλθει στην αρχική μορφή του. Χαρακτηριστικά της ακροαματικής διαδικασίας στην πρωτόδικη διαδικασία ήταν η απάθεια της κατηγορούμενης καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης αλλά και το μεγαλείο ψυχής και η δύναμη της Ιωάν. Παλιοσπύρου.

Στο εφετείο το λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου

Ξανά ενώπιον του δικαστηρίου θα βρεθούν στις 20 Ιανουαρίου ο κοσμηματοπώλης Σπυρίδων Δημόπουλος και ο μεσίτης Αθανάσιος Χορταριάς για το φονικό λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου τον Σεπτέμβριο του 2018 στην οδό Γλάδστωνος στην Ομόνοια.

Οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό για το αδίκημα της θανατηφόρου σωματικής βλάβης κατά παραυτουργία σε δέκα χρόνια κάθειρξη χωρίς να τους αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό, με τον κοσμηματοπώλη να εκτίει την ποινή στο σπίτι του και τον μεσίτη να οδηγείται στη φυλακή. Ωστόσο στις 4 Ιουλίου 2022 με μια προκλητική απόφαση το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο αποφάσισε την αναστολή της ποινής του Αθ. Χορταριά δύο μόλις μήνες μετά την καταδικαστική απόφαση, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να αφεθεί ελεύθερος.

Το δικαστήριο πρωτόδικα αθώωσε κατά πλειοψηφία (4-3) τους τέσσερις κατηγορούμενους αστυνομικούς. Μειοψήφησαν δύο ένορκοι και η πρόεδρος της έδρας, που ήταν της άποψης ότι έπρεπε να καταδικαστούν για επικίνδυνη σωματική βλάβη. Η δίκη σε πρώτο βαθμό μέτρησε 17 συνεδριάσεις και διήρκεσε σχεδόν οκτώ μήνες.

Δευτεροβάθμιο για τον Πολύκαρπο Γεωργιάδη

Στις 6 Απριλίου θα ξεκινήσει η δίκη σε δεύτερο βαθμό του Πολύκαρπου Γεωργιάδη, ο οποίος πρωτόδικα κρίθηκε ένοχος για διακεκριμένη οπλοκατοχή και του επιβλήθηκε ποινή πέντε ετών με αναστολή. Πρόκειται για μια υπόθεση η οποία χαρακτηρίστηκε από την προσπάθεια των αρχών να διογκώσουν το κατηγορητήριο, δημιουργώντας στρεβλή εικόνα της υπόθεσης μέσω διαρροών σε ΜΜΕ και επιχειρώντας να τον παρουσιάσουν ως συντάκτη προκήρυξης της Οργάνωσης Λαϊκών Αγωνιστών για την επίθεση στον ΣΕΒ στις 24.11.2015, εξαιτίας ενός αρχείου PDF που είχε βρεθεί στον υπολογιστή του. Ομως δεν ήταν το πρωτότυπο αλλά το είχε κατεβάσει από ενημερωτικά σάιτ, όπως θα μπορούσε να έχει κάνει ο καθένας.

Ο Πολ. Γεωργιάδης συνελήφθη στις 23 Σεπτεμβρίου 2020 ύστερα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία σε αποθήκη που νοίκιαζε ο ίδιος στο όνομά του στο Κουκάκι όπου βρέθηκε μία τσάντα με ποσότητα εκρηκτικής ύλης, πυροκροτητές και φυσίγγια. Της σύλληψής του προηγήθηκε ανώνυμο τηλεφώνημα που τον στοχοποιούσε. Προφυλακίστηκε στις φυλακές Λάρισας καθώς το πλημμέλημα της απλής κατοχής εκρηκτικών και πυρομαχικών αναβαθμίστηκε στο κακούργημα της «κατοχής εκρηκτικών υλών, εκρηκτικών μηχανισμών, πυρομαχικών και πολεμικού υλικού με σκοπό τη διάθεσή τους σε τρίτους για διάπραξη κακουργήματος ή τροφοδοσία ομάδων, οργανώσεων, ενώσεων προσώπων κ.λπ.». Κατά την απολογία του ο Πολ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για στημένη υπόθεση:

«Εχουμε δύο σκέλη: το ένα είναι το στεγνά ποινικό, που είναι το κέλυφος της υπόθεσης, και το άλλο είναι βαθιά πολιτικό και αναβαθμίζει την απλή κατοχή εκρηκτικού σε κακούργημα. Εχει στηθεί μια φάμπρικα ανώνυμων τηλεφωνημάτων από την Αντιτρομοκρατική. Ο συνάδελφός μου (σ.σ.: στο βιβλιοπωλείο Red n’ Noir) Τάσος Θεοφίλου βάσει ενός ανώνυμου τηλεφώνου καταδικάστηκε και μετέπειτα αθωώθηκε».

Στο εδώλιο ο πρώην ντράμερ των Πυξ Λαξ

Στις 16 Ιανουαρίου και ύστερα από αλλεπάλληλες διακοπές αναμένεται να ξεκινήσει ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου η δίκη του πρώην ντράμερ των Πυξ Λαξ Γιώργου Γιαννόπουλου, ο οποίος κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση τεσσάρων ανήλικων κοριτσιών κατά την περίοδο 2007-15. Πρόκειται για τη δεύτερη δίκη την οποία αντιμετωπίζει ο κατηγορούμενος. Ο Γ. Γιαννόπουλος, που έχει κριθεί προσωρινά κρατούμενος για τη συγκεκριμένη υπόθεση, δικάζεται ταυτόχρονα σε δεύτερο βαθμό για ακόμη μία, για την οποία έχει καταδικαστεί σε δώδεκα έτη κάθειρξης με αναστολή μέχρι την έφεση.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα που στέλνει στο σκαμνί εκ νέου τον κατηγορούμενο, ο τελευταίος ασέλγησε σε τέσσερα ανήλικα κορίτσια σε κάμπινγκ του νομού Ηλείας όπου παραθέριζε, χτίζοντας πρώτα σχέσεις εμπιστοσύνης με τους γονείς τους.

Η δίκη της Νέας Σμύρνης με έντεκα κατηγορούμενους

Στις 6 Δεκεμβρίου –ύστερα από αναβολή– θα βρεθούν ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου οι έντεκα συλληφθέντες προκειμένου να δικαστούν για τα γεγονότα της 9ης Μαρτίου 2021 στη Νέα Σμύρνη κατά τη διάρκεια μαζικής πορείας. Σε αυτήν και ύστερα από απροκάλυπτο αστυνομικό πογκρόμ προκλήθηκαν επεισόδια μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας, με αποτέλεσμα πολλοί από τους πρώτους και ένας άντρας της ΕΛΑΣ να τραυματιστούν. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου αναμένεται να καθίσουν έντεκα από τους αρχικά δώδεκα κατηγορούμενους (για τον τραυματισμό του αστυνομικού και τα επεισόδια), αφού ένας εξ αυτών συνελήφθη, προφυλακίστηκε, λοιδορήθηκε, ξαναβαφτίστηκε «Ινδιάνος» και στο τέλος αφέθηκε ελεύθερος. Επρόκειτο για ακόμη ένα φιάσκο της ΕΛΑΣ, η οποία, όπως αποδείχτηκε, επιδόθηκε στη δίωξη και φυλάκιση ενός αθώου ώστε να δείξει ότι έπιασε τον ένοχο.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους βρίσκονται ο Αρης Παπαζαχαρουδάκης και ο Ομηρος Μ. οι οποίοι έχουν καταγγείλει ότι υπέστησαν βάναυσα βασανιστήρια στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ όπου οδηγήθηκαν μετά τη σύλληψή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο έχουν καταθέσει μήνυση κατά της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για όσα εφιαλτικά καταγγέλλουν ότι πέρασαν στα χέρια των αστυνομικών.

Δίκη από την αρχή για την οικογένεια Καττή

Η σύλληψη της οικογένειας Καττή στα Σεπόλια έγινε συνώνυμο της αστυνομικής αυθαιρεσίας και η δίκη που ακολούθησε συνώνυμο της δικαστικής παρωδίας. Στις 17 Νοεμβρίου 2020, μετά την πορεία για το Πολυτεχνείο, συνελήφθησαν τα δύο παιδιά της οικογένειας (φοιτητές τότε) και δύο φίλοι τους. Κατηγορήθηκαν για πλημμελήματα και η δίκη ξεκίνησε ένα χρόνο αργότερα, στις 13 Οκτωβρίου 2021. Η αποδεικτική διαδικασία ολοκληρώθηκε, δεκάδες μάρτυρες κατέθεσαν και οι κατηγορούμενοι απολογήθηκαν. Μία μέρα απαιτούνταν για να ολοκληρωθεί η δίκη, αλλά με απόφαση του Αρείου Πάγου η πρόεδρος του δικαστηρίου παύθηκε από τα καθήκοντά της επειδή καθυστερούσε την έκδοση αποφάσεων, χωρίς να της επιτραπεί να ολοκληρώσει τουλάχιστον αυτή την υπόθεση που ήθελε μόλις μία δικάσιμο!

Η επανάληψη της δίκης ορίστηκε για τις 14 Δεκεμβρίου 2022, αλλά και πάλι δεν ξεκίνησε επειδή προηγούνταν άλλες υποθέσεις. Νέα ημερομηνία ορίστηκε η 13η Νοεμβρίου 2023, οπότε και η δίκη θα ξεκινήσει από την αρχή, με τους αστυνομικούς μάρτυρες κατηγορίας να είναι πλέον σε θέση να έχουν προετοιμάσει καλύτερα τις καταθέσεις τους και να μην υποπέσουν ξανά στις κραυγαλέες αντιφάσεις που τους επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια της αποδεικτικής διαδικασίας, την ώρα που οι κατηγορούμενοι παραμένουν σε μακροχρόνια δικαστική ομηρία.

Η τρομοκρατική οργάνωση… Σύντροφοι Συντρόφισσες

Για τρεις επιθέσεις –η μία είναι η επίθεση με γκαζάκια στο Ιδρυμα Μητσοτάκη– παραπέμπονται να δικαστούν στις 6 Φεβρουαρίου τέσσερις κατηγορούμενοι ως μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης… Σύντροφοι Συντρόφισσες, μίας υπογραφής και προσφώνησης η οποία απαντάται συχνά σε κείμενα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο του 2021 η εισαγγελέας πλημμελειοδικών πρότεινε τη μη παραπομπή των τεσσάρων κατηγορουμένων σε δίκη καθώς, όπως σημείωσε, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία.

Ομως το συμβούλιο παρέπεμψε και τους τέσσερις κατηγορούμενους σε δίκη για τρεις από τις αρχικά 55 (!) επιθέσεις για τις οποίες κατηγορούνταν.

Η δικογραφία –όπως σημειώνεται– είναι ελλιπής, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να εμπλέκουν κάποιον από τους τέσσερις σε οποιαδήποτε επίθεση από αυτές που τους καταλογίζουν.

Το αμαρτωλό ταμείο του υπουργείου Πολιτισμού

Στις 24 Φεβρουαρίου προσδιορίστηκε να ξεκινήσει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών η δίκη των 14 κατηγορουμένων για τη διαβόητη υπόθεση των πλαστών δανείων στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας του υπουργείου Πολιτισμού την περίοδο 2012-14. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι αιτήθηκαν τη χορήγηση εικονικών δανείων στο όνομα 133 υπαλλήλων, χωρίς όμως οι «δανειολήπτες» να το γνωρίζουν. Οι πλαστές αιτήσεις εισάγονταν προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο του ταμεί

ου και γίνονταν δεκτές πάντοτε με ομόφωνη γνώμη των μελών του. Η ζημία σε βάρος του δημοσίου από τα πλαστά δάνεια υπολογίζεται σε 282.500 ευρώ. Οι κατηγορούμενοι (ανάμεσά τους οι επί δεκαπενταετία πρόεδρος και διευθυντής του Ταμείου Ιωάννης Τσακοπιάκος και Γιώργος Βλαντής αντίστοιχα) θα κάτσουν στο εδώλιο για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, υπεξαίρεση από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και το εφετείο για την υπεξαγωγή των βιβλίων πρωτοκόλλου (έτη 2015-17) και των πρακτικών του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και για το αδίκημα της διατάραξης λειτουργίας υπηρεσίας με την κατάληψη του ταμείου. Κατηγορούμενοι είναι και εδώ οι Ιωάν. Τσακοπιάκος και Γ. Βλαντής, καθώς και τα μέλη της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ Παναγιώτης Σταθουλόπουλος και Γιάννης Τζανάκης.

Οι δίκες που ολοκληρώνονται το 2023

Η δίκη του Φιλιππίδη συνεχίζεται

Με την απολογία του Πέτρου Φιλιππίδη θα συνεχιστεί στις 9 Ιανουαρίου ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου η δίκη του άλλοτε δημοφιλούς ηθοποιού, ο οποίος κατηγορείται για βιασμό κατ’ εξακολούθηση το 2008 και για δύο απόπειρες βιασμού το 2010 και το 2014 ύστερα από σχετικές καταγγελίες σε βάρος του. Κατά τη διάρκεια της δίκης έχουν ακουστεί σημεία και τέρατα για τη γενικότερη συμπεριφορά του σε βάρος γυναικών, γνωστών ηθοποιών του θεάτρου και της τηλεόρασης, ο ίδιος όμως αρνείται τα πάντα και κυρίως τις κατηγορίες που τον βαρύνουν, κάνοντας λόγο για… γυναίκες που είχαν εμμονή μαζί του.

Το εφετείο της Χρυσής Αυγής

Συνεχίζεται σε δεύτερο βαθμό και η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Η διαδικασία διακόπηκε εξαιτίας της αποχής των δικηγόρων νομικής βοήθειας, που παραμένουν απλήρωτοι από το κράτος εδώ και τρία χρόνια. Το δικαστήριο εξετάζει ακόμη την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, με την υπεράσπιση των χρυσαυγιτών να προκαλεί συνεχώς προσπαθώντας να αποσυντονίσει την έδρα. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Κωνσταντίνος Πλεύρης, συνήγορος υπεράσπισης του Γιάννη Λαγού, χαιρέτησε ναζιστικά εντός της δικαστικής αίθουσας προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, ενώ ο ίδιος ο εντολέας του, που δίνει το παρών σχεδόν σε κάθε δικάσιμο, απευθύνει και ο ίδιος ερωτήσεις στους μάρτυρες επιχειρώντας να μετατρέψει τη διαδικασία σε σόου. Παρούσα, όπως και σε όλη τη διάρκεια του πρωτόδικου δικαστηρίου, η Μάγδα Φύσσα, μητέρα του Παύλου.

Απόφαση για Σταθόπουλο – Χατζηβασιλειάδη

Στις 12 Ιανουαρίου αναμένεται η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στη δίκη των Σταθόπουλου – Χατζηβασιλειάδη. Με ένα πρωτοφανές σκεπτικό, βάσει δεδικασμένου προηγούμενης ετυμηγορίας το πρωτόδικο δικαστήριο έκρινε ένοχο για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση (Επαναστατική Αυτοάμυνα) αλλά και για κλοπή (μετατροπή κατηγορίας από ληστεία) στο κατάστημα ΟΠΑΠ του Χολαργού τον Βαγγ. Σταθόπουλο και τον καταδίκασε σε 19 χρόνια κάθειρξη χωρίς αναστολή.

Συγκλονιστικές καταθέσεις για το Μάτι

Στις 12 Ιανουαρίου θα συνεχιστεί η δίκη των 21 κατηγορουμένων στην υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018 που άφησε πίσω της 103 νεκρούς. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος βάσει του παραπεμπτικού βουλεύματος ο ηλικιωμένος που προκάλεσε την πυρκαγιά, η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, δήμαρχοι της περιοχής, αυτοδιοικητικοί παράγοντες

και στελέχη της περιφέρειας, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της πυροσβεστικής και της αστυνομίας για λάθη και παραλείψεις στην πρόληψη και την κατάσβεση της πυρκαγιάς αλλά και στους χειρισμούς που έγιναν με σκοπό τη διάσωση των ανθρώπινων ζωών.

Η δίκη, που ξεκίνησε τέλος Οκτωβρίου, βρίσκεται στο στάδιο της εξέτασης μαρτύρων. Οσοι καταθέτουν συγκινούν με τις περιγραφές των εφιαλτικών στιγμών που έζησαν τόσο οι ίδιοι όσο και οι δικοί τους άνθρωποι που χάθηκαν με αδιανόητο τρόπο.

Δικάζεται η «Greek mafia»

Με τις απολογίες των κατηγορουμένων θα συνεχιστεί στις 11 Ιανουαρίου η δίκη της αποκαλούμενης «Greek mafia», η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2022 ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων της Αθήνας και κινδύνευσε να τιναχτεί στον αέρα λίγο πριν από την ολοκλήρωσή της έπειτα από αί

τημα αποχής που υπέβαλε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, το οποίο δεν έγινε δεκτό.

Η δίκη αφορά τα πλημμελήματα της υπόθεσης. Κατηγορούμενοι είναι 17 άτομα, ανάμεσά τους υψηλά ιστάμενα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, τρεις δικηγόροι, ένας συνέταιρος του δολοφονημένου εμπλεκόμενου στην υπόθεση Δημήτρη Μάλαμα, ένας υπάλληλος του ίδιου και επτά ταμίες του κυκλώματος, μία εκ των οποίων είναι η λεγόμενη «Μαρίνα» η οποία, όπως αποκάλυψε η ερευνητική ομάδα Reporters United, φέρεται να είναι η ιδιοκτήτρια του οίκου ανοχής που αναγνώρισε η δωδεκάχρονη από τον Κολωνό αλλά και ιδιοκτήτρια σάιτ γνωριμιών που εμπλέκεται στην υπόθεση βιασμού και σωματεμπορίας της Ηλιούπολης. Η δίκη αφορά την έρευνα της ΕΥΠ την περίοδο 2015-2017 για τη διαφθορά στο εσωτερικό της αστυνομίας και την κατανομή των εισπράξεων από οίκους ανοχής και χαρτοπαικτικές λέσχες στην Αθήνα.

Οσον αφορά τα κακουργήματα, αναμένεται να ξεκινήσει ξεχωριστή αποδεικτική διαδικασία σε ακόμη άγνωστο χρόνο.

Ειδικά δικαστήρια «στον αέρα»

Τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα δύο πρώην υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (Νίκος Παππάς και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος) απασχολούν την επικαιρότητα ως κατηγορούμενοι σε ειδικά δικαστήρια. Ο Ν. Παππάς κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και έχει συγκατηγορούμενο τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα για συνέργεια. Ο Δ. Παπαγγελόπουλος έχει συγκατηγορούμενη την τέως επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, αλλά δεν αντιμετωπίζουν κατηγορίες για την υπόθεση Novartis αφού και για τους δύο κρίθηκε αμετάκλητα και ομόφωνα ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την παραπομπή τους στο ακροατήριο.

Η Ελ. Τουλουπάκη παραπέμφθηκε σε δίκη με οριακή πλειοψηφία (3-2) για μη άμεση διαβίβαση στη Βουλή τριών έγγραφων αναφορών που είχαν καταθέσει ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο Βασίλης Κεγκέρογλου. Αντίστοιχα, ο Δ. Παπαγγελόπουλος δικάζεται ως ηθικός αυτουργός αυτής της κατηγορίας.

Σε κανένα από τα δύο ειδικά δικαστήρια όχι μόνο δεν έχει καταθέσει μέχρι στιγμής κάποιος μάρτυρας στοιχεία που να ενοχοποιούν τους κατηγορούμενους, αλλά αντιθέτως οι καταθέσεις στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι απολύτως απαλλακτικές για την ουσία των κατηγοριών. Ομως η κυβέρνηση της ΝΔ έστησε τα ειδικά δικαστήρια για να διασύρει πολιτικούς αντιπάλους και έχοντας μπει στην τελική ευθεία για τις εκλογές θα επιχειρήσει να το εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά. Την ίδια ώρα στο απυρόβλητο βρίσκονται υπουργοί της ΝΔ που χρέωσαν το ελληνικό δημόσιο με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter