Οι μεταγραφές άργησαν δύο μήνες

Οι μεταγραφές άργησαν δύο μήνες

Η καθυστερημένη ενίσχυση των πρωταθλητών είναι η κυριότερη αιτία του κακού ξεκινήματος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Πολύς λόγος γίνεται τη φετινή σεζόν για το άσχημο ξεκίνημα του Ολυμπιακού, το οποίο έχει φέρει τρεις προπονητές στο Λιμάνι, παρά τις 15 μεταγραφές. Οι «ερυθρόλευκοι» μέχρι τώρα δεν μπορούν να ορθοποδήσουν και όλοι αναζητούν τα αίτια της κατρακύλας που τους έχει φέρει επτά βαθμούς πίσω από την κορυφή και τελευταίους στον όμιλο του Europa League.

Έγινε κουρελόχαρτο

Μεταφυσικά φαινόμενα ή άλλα ανεξήγητα δεν υπάρχουν στο ποδόσφαιρο. Επί της ουσίας αποδείχτηκε ότι ο μεταγραφικός σχεδιασμός του καλοκαιριού έγινε κουρελόχαρτο και απέτυχε παταγωδώς. Η διοίκηση γνώριζε από πέρσι και ειδικότερα από τον β΄ γύρο του πρωταθλήματος και τα πλέι οφ ότι ο κύκλος της καλής ομάδας του Πέδρο Μαρτίνς είχε κλείσει. Γνώριζε τις ανάγκες της ομάδας και σε ποιες θέσεις πονούσε. Ακραία μπακ δεν υπήρχαν, όπως δεν υπήρχαν ούτε ακραίοι επιθετικοί. Όπως δεν υπήρχαν δεκάρι και κεντρικός χαφ δίπλα στον Εμβιλά. Κι όμως οι Πειραιώτες καθυστέρησαν απελπιστικά να καλύψουν τα κενά. Οι πιο πολλοί παίκτες ήρθαν αργοπορημένα και κανείς από τους ποιοτικούς που έφτασαν τελευταία στιγμή δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Ευρώπη.

Η ουσιαστική μεταγραφική ενίσχυση ξεκίνησε μετά τον αποκλεισμό από τη Μακάμπι, οπότε και χάθηκαν οι «χρυσοφόροι» όμιλοι του Champions League. Οι καλές μεταγραφές έγιναν Αύγουστο και αφού είχε ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότερες μεταγραφές έγιναν τον… Σεπτέμβριο. Μόνο την τελευταία μέρα των μεταγραφών, 15 του μήνα, έφτασαν τρεις ποδοσφαιριστές που προορίζονται για βασικοί! Μόλις τρεις μέρες από την 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος και πριν από την 3η του ομίλου του Europa League. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τουλάχιστον η μισή σεζόν πάει χαμένη. Κανείς σε καμία ομάδα του κόσμου δεν έχτισε ικανό σύνολο κάνοντας «προετοιμασία» εν μέσω αγωνιστικών υποχρεώσεων.

Ολοι οι νέοι παίκτες θέλουν χρόνο για να γνωριστούν, να κάνουν μίνι προετοιμασία, να μάθουν πώς παίζουν οι συμπαίκτες τους, να γνωρίσουν τα χούγια τους, συν ότι θα πρέπει να φτιάξουν φυσική κατάσταση. Ολα αυτά για να δέσουν χρειάζονται πολύ χρόνο. Και εδώ δεν υπάρχει χρόνος, παρά μόνο αγωνιστικές υποχρεώσεις. Ο Ολυμπιακός θα μπορέσει να σώσει τη σεζόν μόνο αν όλα εξελιχθούν ομαλά (δηλαδή αν ενσωματωθούν γρήγορα οι νέοι στο σύνολο, γνωριστούν όλοι με όλους καλά, δεν υπάρξουν τραυματισμοί, υπάρξει κίνητρο, συσπείρωση και πλάνο). Αυτό προϋποθέτει σκληρή δουλειά τώρα για να φανούν τα όποια αποτελέσματα μετά το Μουντιάλ του Κατάρ, δηλαδή στον β΄ γύρο του πρωταθλήματος. Κι αυτό είναι το καλό σενάριο. Γιατί με 39 παίκτες που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στου Ρέντη το σενάριο δείχνει εφιαλτικό. Κι ας ζήτησε ο νέος προπονητής Μίτσελ Γκονζάλεθ να δουλέψει με 24-25 παίκτες, που σημαίνει ότι θα πρέπει να φύγουν γύρω στους 15 ποδοσφαιριστές. Δεν είναι κι εύκολο…

Η ιστορία έχει δείξει ότι μια ομάδα που έχει κάνει σωστή προετοιμασία με το μεγαλύτερο μέρος του ρόστερ έτοιμο πηγαίνει καλά στη σεζόν. Οταν όμως άλλοι παίκτες είναι στην προετοιμασία κι άλλοι βρίσκονται δύο μήνες μετά στην ομάδα, είναι πολύ δύσκολο. Συνεπώς στον Ολυμπιακό αναζητούν ένα ποδοσφαιρικό θαύμα.

Μεταγραφικό χάος

Ας δούμε πρακτικά πότε ήρθαν οι νέοι παίκτες στον Ολυμπιακό το φετινό καλοκαίρι για να βγάλετε πιο εύκολα συμπέρασμα για το χάος που επικράτησε στα μεταγραφικά των «ερυθρολεύκων».

Ιούνιο μήνα που ξεκίνησε η προετοιμασία ενόψει των αγώνων με τη Μακάμπι για τον β΄ προκριματικό του Champions League αποκτήθηκαν μόλις τέσσερις ποδοσφαιριστές, εκ των οποίων οι δύο αγωνίζονται στην ίδια θέση! Ο Αβιλα (ήρθε στις 20/6) και ο Βρσάλικο (1/7). Ηρθαν και οι Ζινκερνάγκελ (22/6) και Αμπουμπακάρ Καμαρά (27/6). Ιούλιο αποκτήθηκαν ο Λάιντνερ (αριστερός μπακ τον οποίο ακόμη δεν έχουμε δει, επειδή πιάνει –λένε τα δημοσιεύματα– θέση ξένου και προσπαθεί σχεδόν τρεις μήνες τώρα να πάρει ρουμανικό διαβατήριο) και ο Νοτιοκορεάτης Ιν Μπομ Χουάνγκ, που λόγω γραφειοκρατικών δυσλειτουργιών άργησε να μπει στην ομάδα κι έκανε ντεμπούτο στο πρώτο ματς των πλέι οφ του Europa league με τον Απόλλωνα Λεμεσού στην Κύπρο. Ουσιαστικά δηλαδή στα πρώτα τέσσερα παιχνίδια του στην Ευρώπη ο Ολυμπιακός έπαιζε με την περσινή ομάδα, αφού συμμετείχαν μόνο οι Αβιλα και Ζινκεράνγκελ, ενώ οι Βρσάλικο και Αμπουμπακάρ είχαν τραυματισμούς και δεν βοήθησαν.

Τον Αύγουστο αποκτήθηκαν ακόμη τρεις παίκτες, αλλά η ουσιαστική ενίσχυση της ομάδας έγινε τον Σεπτέμβριο! Τότε που ήρθαν στην ομάδα ο Μαρσέλο,ο Χάμες και ο Μπιέλ. Συνολικά έξι μεταγραφές, εκ των οποίων οι τρεις μόλις λίγες μέρες πριν από τον αγώνα με τον Αρη στη Θεσσαλονίκη! Εκτός αυτού μάλιστα, οι Πειραιώτες –κι αυτό ήταν δείγμα πανικού και απελπισίας του απολυμένου πλέον Κορμπεράν– καταστρατήγησαν την ποδοσφαιρική λογική βάζοντας στην ενδεκάδα όποιο νέο παίκτη έφερναν. Με δυο τρεις προπονήσεις. Πέραν των αργοπορημένων μεταγραφικών κινήσεων, αλαλούμ υπήρξε και με τους παίκτες που θα αποχωρούσαν από του Ρέντη αλλά και με κείνους που θα δίνονταν δανεικοί ή δεν υπολογίζονταν. Επικράτησε χάος! Φορτούνης, Βρουσάι, Λαλά και άλλοι ενημερώθηκαν ότι δεν υπολογίζονται και θα πρέπει να βρουν ομάδα. Απολύθηκε ο Μαρτίνς και οι κομμένοι επέστρεψαν στις προπονήσεις επειδή το ζήτησε ο διάδοχός του, Κάρλος Κορμπεράν. Φορτούνης και Βρουσάι ξεκίνησαν πάλι προπονήσεις, με τον δεύτερο να γυρίζει στις αποστολές αλλά και στους αγώνες. Παράλληλα, παίκτες που ξεκίνησαν βασικοί στα ευρωπαϊκά ματς και τα πρώτα παιχνίδια του πρωταθλήματος (Ζινκερνάγκελ, Ραντζέλοβιτς, Χασάν) δόθηκαν σε ομάδες του εξωτερικού! Ο Κούτρης επέστρεψε από τον δανεισμό του στη Γερμανία, αγωνίστηκε λίγο και μετά χάθηκε. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, στο ρόστερ υπάρχουν σήμερα, μέσα Σεπτεμβρίου, 39 ποδοσφαιριστές, ενώ αναμένεται να έρθουν κι άλλοι (Κασάμι, Πασχαλάκης).

Οι 17 αλλαγές προπονητών από το 2010 μέχρι σήμερα

Από το 2010
που ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού μέχρι σήμερα ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει προχωρήσει σε 17 αλλαγές προπονητών. Σε άλλες δικαιώθηκε και σε άλλες όχι.

Εκείνοι που πέτυχαν ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ο Πέδρο Μαρτίνς, μακροβιότερος προπονητής στην ιστορία του συλλόγου, ο Ερνέστο Βαλβέρδε, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο Μίτσελ Γκονζάλεθ και ο Μάρκο Σίλβα ήταν αυτοί που ξεχώρισαν, ίσως και ο Πάουλο Μπέντο.

Από εκεί και πέρα, με τον Μίτσελ που επιστρέφει στο Λιμάνι έπειτα από επτάμισι χρόνια ο Ολυμπιακός… απειλεί το δικό του αρνητικό ρεκόρ με τέσσερις διαφορετικούς προπονητές (κανονικούς και υπηρεσιακούς) σε μία σεζόν, κάτι που έκανε μάλιστα δύο σερί χρονιές.

Απειλεί… το ρεκόρ

Τη σεζόν 2016-17 με τους Σάντσεθ, Μπέντο, Βούζα, Λεμονή και την επόμενη με τους Χάσι, Λεμονή, Γκαρθία, Κόντη. Στη συνέχεια ανέλαβε ο Πέδρο Μαρτίνς. Φέτος ο πρωταθλητής Ελλάδας ξεκίνησε με τον Μαρτίνς στον πάγκο, ακολούθησε ο Κορμπεράν και μόλις στα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά την 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος αναλαμβάνει πάλι ο Μίτσελ, με στόχο να τελειώσει επιτυχημένα τη σεζόν και μη χρειαστεί ο σύλλογος να ισοφαρίσει το αρνητικό ρεκόρ του.

Αυτοί αγωνίστηκαν σε Ελλάδα και Ευρώπη

Από το πρώτο επίσημο
παιχνίδι με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ μέχρι και το τελευταίο με τον Αρη στη Θεσσαλονίκη για το πρωτάθλημα οι «ερυθρόλευκοι» έχουν προλάβει να χρησιμοποιήσουν 35 παίκτες. Πιο αναλυτικά:

Εκτός έδρας με Μακάμπι (1-1): Βατσλίκ, Βρσάλικο (81΄ Παπασταθόπουλος), Μανωλάς, Σισέ, Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά (72΄ Μπουχαλάκης), Κανέ, Μασούρας (81΄ Aβιλα), Αγκιμπού (46΄ Μαντί), Ζινκερνάγκελ (46΄ Αμπουμπακάρ), Τικίνιο

Εντός έδρας με Μακάμπι (04): Βατσλίκ, Βρσάλικο, Μανωλάς, Σισέ, Ρέαμπτσιουκ, Κανέ (62΄ Ελ Αραμπί), Μπουχαλάκης (46΄ Καρβάλιο), Μ. Καμαρά (77΄ Εμβιλά), Ζινκερνάγκελ (62΄ Κούντε), Μασούρας (68΄ Βαλμπουενά), Τικίνιο

Εντός έδρας με Σλόβαν (1-1): Βατσλίκ, Αβιλα, Παπασταθόπουλος, Σισέ, Ρέαμπτσουκ, Εμβιλά, Μ. Καμαρά (69΄ Βαλμπουενά), Κούντε, Μασούρας (79΄ Ροντρίγκες), Ζινγκερνάγκελ (55΄ Ραντζέλοβιτς), Τικίνιο (69΄ Ελ Αραμπί)

Εκτός έδρας με Σλόβαν (2-2): Βατσλίκ, Αβιλα, Μπα (85΄ Μπουχαλάκης), Σισέ, Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά, Κούντε, Μασούρας, Ζινκερνάγκελ (68΄ Αγκ. Καμαρά), Ελ Αραμπί (68΄ Τικίνιο, 91΄ Κανέ, 110΄ Βαλμπουενά), Ραντζέλοβιτς (80΄ Μανωλάς) Εκτός έδρας με Απόλλωνα Λεμεσού (1-1): Βατσλίκ, Αβιλα, Ρέαμπτσουκ, Μπα, Σισέ, Εμβιλά, Κούντε (90+2΄ Μπουχαλάκης), Χουάνγκ (67΄ Αγκιμπού), Ζινκερνάγκελ (80΄ Ντε λα Φουέντε), Ραντζέλοβιτς (80΄ Βρουσάι), Ελ Αραμπί (67΄ Χασάν)

Εντός έδρας με Απόλλωνα Λεμεσού (1-1): Βατσλίκ, Μπα, Σισέ, Ρέαμπτσιουκ, Αβιλα, Κούντε, Εμβιλά, Μασούρας (84΄ Ντε λα Φουέντε), Ζινκερνάγκελ (56΄ Ραντζέλοβιτς), Χουάνγκ (79΄ Βαλμπουενά), Ελ Αραμπί (103΄ Μανωλάς)

Εκτός έδρας με Ναντ (2-1): Βατσλίκ, Ρέτσος, Μανωλάς, Αβιλα, Ρέαμπτσιουκ, Μπουχαλάκης, Κούντε, Μασούρας (60΄ Μπόουλερ), Μπιέλ (86΄ Ελ Αραμπί), Ουί Τζο Χουάνγκ (77΄ Αμπ. Καμαρά)

Εντός έδρας με Φράιμπουργκ (0-3): Βατσλίκ, Βρσάλικο (71΄ Αβιλα), Μπα, Σισέ, Ρέτσος (46΄ Κούντε), Εμβιλά, Μπουχαλάκης (46΄ Ρέαμπτσιουκ), Μπόουλερ (63΄ Ελ Αραμπί), Μπιέλ, Μασούρας (63΄ Ροντρίγκες), Ουί Τζο Χουάνγκ

Εντός έδρας με ΠΑΣ Γιάννινα (2-0): Βατσλίκ, Μανωλάς (79΄ Μπα), Σισέ, Ανδρούτσος (46΄ Αβιλα), Κούτρης, Αγκιμπού Καμαρά, Μπουχαλάκης, Βαλμπουενά, Ραντζέλοβιτς, Ντε λα Φουέντε (64΄ Μασούρας), Χασάν (54΄ Ελ Αραμπί)

Εκτός έδρας με Αστέρα Τρίπολης (0-0): Βατσλίκ, Αβιλα, Μπα, Σισέ, Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά (81΄ Κούντε), Ινμπόμ, Ραντζέλοβιτς (69΄ Ροντρίγκες), Ζινκερνάγκελ (60΄ Βαλμπουενά), Μασούρας (69΄ Ουί Τζο Χουάνγκ), Ελ Αραμπί

Εντός έδρας με Ιωνικό (3-1): Βατσλίκ, Μανωλάς, Μπα, Αβιλα (66΄ Ρέτσος), Ρέαμπτσιουκ, Ινμπόμ, Μπουχαλάκης, Μασούρας (66΄ Ραντζέλοβιτς), Μπιέλ (75΄ Εμβιλά), Ντε λα Φουέντε (75΄ Ροντρίγκες), Ουί Τζο Χουάνγκ (60΄ Ελ Αραμπί)

Εντός έδρας με Βόλο (1-1): Βατσλίκ, Μπα, Παπασταθόπουλος, Βρσάλικο (46΄ Αβιλα), Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά, Κούντε, Μπόουλερ (69΄ Ροντρίγκες), Βαλμπουενά (78΄ Ντε λα Φουέντε), Μασούρας (46΄ Μπιέλ), Ουί Τζο (46΄ Ελ Αραμπί)

Εκτός έδρας με Αρη (2-1): Βατσλίκ, Μανωλάς, Μπα, Βρσάλικο (63΄ Αβιλα), Ρέαμπτσιουκ, Ινμπομ (79΄ Ουί Τζο Χουάνγκ), Εμβιλά, Χάμες (72΄ Αγκιμπού), Μασούρας (79΄ Μπόουλερ), Μπιέλ, Ελ Αραμπί (64΄ Μπακαμπού)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter