Οι «μετακλητοί» του Πούτιν

Οι «μετακλητοί» του Πούτιν

Ο κύκλος των χαμένων… πολιτικών γύρω από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, οι οποίοι ελκύονται από εξαιρετικά προσοδοφόρες θέσεις σε εταιρείες που ελέγχει, φαίνεται να μεγαλώνει. Ο Φρανσουά Φιγιόν, πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί, ανέλαβε καθήκοντα ανεξάρτητου διευθυντή στο διοικητικό συμβούλιο του ρωσικού γίγαντα των πετροχημικών Sibur. Η θέση αυτή είναι η δεύτερη σε ρωσική εταιρεία που καταλαμβάνει ο Γάλλος πολιτικός, καθώς ήδη είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κρατικής εταιρείας πετρελαίων Zarubezhneft.

Η Sibur ελέγχεται από τον Λεονίντ Μίχελσον, που είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Ρωσία, και τον Γκενάντι Τιμτσένκο, στενό συνεργάτη του Πούτιν. Να θυμίσουμε ότι ο Φιγιόν μετά την πρωθυπουργική του θητεία την πενταετία 2007-12 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σχέδιά του για τον προεδρικό θώκο στις εκλογές του 2012 καθώς αποκαλύφθηκε ότι είχε βολέψει μέλη της οικογένειάς του σε δημόσιες θέσεις τα οποία πληρώνονταν χωρίς να εργάζονται…

Κατά αυτό τον τρόπο ο Φιγιόν γίνεται ο τελευταίος σε μια σειρά από Ευρωπαίους πολιτικούς που ανεβαίνουν στο άρμα του Ρώσου προέδρου για να κάνουν λόμπινγκ κυρίως για τα ρωσικά ενεργειακά και κατ’ επέκταση και γεωπολιτικά συμφέροντα.

Ελκυστικά πετρορούβλια

Στη γοητεία του Ρώσου προέδρου έχουν υποκύψει πολλοί πολιτικοί από την Ευρώπη, των οποίων η καριέρα στην πολιτική κονίστρα έβαινε προς το τέλος της. Ο πιο γνωστός από αυτούς είναι ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στην κατασκευάστρια εταιρεία του αγωγού Nord Stream και όχι μόνο.

Τον Σεπτέμβριο του 2005 οι Σρέντερ και Πούτιν υπέγραψαν τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού Nord Stream. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ο Σρέντερ χάνει τις εκλογές και τον Δεκέμβριο η Gazprom ανακοίνωνε ότι του είχε προσφέρει μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Nord Stream AG. Αργότερα έγινε γνωστό ότι λίγες μέρες προτού αφήσει την καγκελαρία ο Σρέντερ είχε εγκρίνει εγγύηση σε δάνειο προς την Gazprom. Η γενναιοδωρία του αυτή ανταμείφθηκε και με άλλες θέσεις, καθώς έγινε ο επικεφαλής του προγράμματος φυσικού αερίου Nord Stream 2 το 2016, ενώ διορίστηκε και στο διοικητικό συμβούλιο της Rosneft, που ελέγχεται από τον Ιγκόρ Σετσίν, στενό σύμμαχο του Πούτιν.

Επίσης, ο Σρέντερ κάνει λόμπινγκ για τα συμφέροντα της Μόσχας τόσο στο Βερολίνο όσο και στις Βρυξέλλες. Απέναντι στις κυρώσεις των ΗΠΑ στον αγωγό Nord Stream 2 εξέφρασε τις ελπίδες ότι η κυβέρνηση θα δει ότι είναι προς το συμφέρον της η κατασκευή του. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι «κανένας Ρώσος πρόεδρος δεν θα παραχωρήσει την Κριμαία», ενώ παρότρυνε το Βερολίνο να μη λαμβάνει υπόψη τις θέσεις των ΗΠΑ στις σχέσεις του με τη Μόσχα. Επίσης, αντέδρασε έντονα στην επιστράτευση 450 Γερμανών στρατιωτών για την επάνδρωση των ταξιαρχιών του ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής.

Πέρα από τον Γερμανό πρώην καγκελάριο και ο Αυστριακός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σούσελ του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος είναι μέλος του εποπτικού συμβουλίου της πετρελαϊκής εταιρείας Lukoil. Είχε εργαστεί για τη γερμανική εταιρεία ηλεκτρισμού RWE, που είναι γνωστή για τις σχέσεις της με την Gazprom, ενώ μετά το τέλος της θητείας του ως καγκελάριου το 2007 εκλέχτηκε στο συμβούλιο της ρωσικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών ΜTS. Δύο συμπατριώτες του ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο: ο πρώην υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ ήταν σύμβουλος στο πρόγραμμα Nord Stream 2. Επίσης, η πρώην υπουργός Εξωτερικών Καρίν Κνάισλ έχει διοριστεί στο ΔΣ της Rosneft. Στο ίδιο ΔΣ βρίσκονται και άλλοι δυτικοί, όπως ο πρώην αξιωματικός της Στάζι Ματίας Βάρνιχ, ο πρώην επικεφαλής της ΒΡ Μπομπ Ντάντλεϊ και ο Ιρλανδός

CEO της ΒΡ Μπέρναρντ Λούνεϊ.

Η λίστα με τους πολιτικούς που κάνουν λόμπινγκ για ρωσικές εταιρείες μακραίνει. Ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Πάαβο Λίπονεν κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για να εγκριθεί από τη Φινλανδία ο αγωγός Nord Stream, οι οποίες ευοδώθηκαν. Για τα συμφέροντα της Gazprom εργάστηκε και ένας άλλος Φινλανδός, ο σοσιαλδημοκράτης κομματικός γραμματέας Αντον Ρένχολμ, ενώ στον πρώην πρωθυπουργό Εσκο Αχο προσφέρθηκε θέση στην τράπεζα Sberbank.

Η Gazprom είχε προτείνει και στον Ρομάνο Πρόντι να αναλάβει τα ηνία του ρωσοϊταλικού κονσόρτσιουμ για την κατασκευή του αγωγού South Stream. Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός αρνήθηκε, ενώ το σχέδιο τελικά ναυάγησε.

Οι «εργάτες»

Πίσω από τα γνωστά πρόσωπα υπάρχουν και άλλοι αξιωματούχοι στην ΕΕ που κατέβαλαν εργώδεις προσπάθειες για τα ρωσικά εταιρικά συμφέροντα. Με επιτυχία για τη Μόσχα, αν αναλογιστεί κανείς την κατάληξη της υπόθεσης του αγωγού Nord Stream 2, την ατελέσφορη έρευνα της ΕΕ για την εκμετάλλευση της δεσπόζουσας θέσης της Gazprom και τη μάχη που δόθηκε σχετικά με τις ντιρεκτίβες που έχουν να κάνουν με το φυσικό αέριο.

Ρωσικές ενεργειακές εταιρείες και εταιρείες δημόσιων σχέσεων που υποστηρίζουν τη Μόσχα έχουν απασχολήσει αρκετούς δυτικούς πρώην πολιτικούς και αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων είναι και ο Δανός γενικός διευθυντής Εμπορίου και Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πέτερ Καρλ Μόγκενς, ο Γάλλος επικεφαλής της task force για την Ανατολική Εταιρική Σχέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπρουνό Ντετομά, ο Βρετανός αξιωματούχος ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πίτερ Γκίλφορντ, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εμπόριο και την εξωτερική πολιτική Νάιτζελ Γκάρντνερ και ο Γερμανός εκπρόσωπος Τύπου για τον επίτροπο Ανταγωνισμού της ΕΕ Μίχαελ Τσέρνι.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter