Οι μηχανικοί – βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ζητούν άμεση απόσυρση της τροπολογίας Κεραμέως

Οι μηχανικοί – βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ζητούν άμεση απόσυρση της τροπολογίας Κεραμέως

Την απόσυρση της «αντισυνταγματικής και κατάπτυστης (ν)τροπολογίας Κεραμέως» ζητούν με κοινή τους δήλωση οι μηχανικοί – βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στηρίζοντας την απόφαση της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ για μη εφαρμογή της εν λόγω ρύθμισης.

Αναλυτικά η κοινή δήλωση:

Οι μηχανικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καταγγέλλουμε την νυχτερινή (ν)τροπολογία της κυρίας Κεραμέως που εξισώνει τις σπουδές πέντε χρόνων στην ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση καθώς και την προσπάθεια των μαθητών για εισαγωγή σε αυτή, με ολιγοετή φοίτηση σε ιδιωτικά κολέγια εντός και εκτός Ελλάδας, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών και να προηγηθεί καμία δημόσια διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους ακαδημαϊκούς και επιστημονικούς φορείς.

Η αντιδημοκρατική μεθόδευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη υποχρεώνει τους επιστημονικούς φορείς να εγγράφουν ως μέλη και να απονέμουν ισότιμα επαγγελματικά δικαιώματα σε απόφοιτους ιδιωτικών κολλεγίων σε πλήρη αντίθεση με το Π.Δ.99/2018 «Ρύθμιση του επαγγέλματος του μηχανικού με καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων για κάθε ειδικότητα» και σε πλήρη αναντιστοιχία με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Υπενθυμίζουμε ότι μετά από δεκαετίες διεκδικήσεων των Διπλωματούχων Μηχανικών η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, παρά τις πιέσεις των θεσμών, θέσπισε την ισοτίμηση του διπλώματος του Μηχανικού με master, εξέδωσε το ΠΔ 99/18 για τα επαγγελματικά δικαιώματα ενώ προχώρησε και σε μεταρρυθμίσεις στην παραγωγή δημόσιων και ιδιωτικών έργων και στην άσκηση του επαγγέλματος του Μηχανικού, που καθυστερούσαν δεκαετίες.

Μέσα σε 18 μήνες η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξίσωσε χωρίς κανένα διάλογο τα ιδιωτικά κολέγια εσωτερικού και εξωτερικού με τις πενταετείς σπουδές, υποβάθμισε την δημόσια διοίκηση με ιδιώτες-συμβούλους σε θέσεις ευθύνης, απαξίωσε τους επιστημονικούς φορείς και κυρίως το ΤΕΕ αναθέτοντάς του εξωθεσμικές υπηρεσίες και έργα που δεν αντιστοιχούν στο ρόλο του (πχ Μάτι, ΕΥΔΑΠ, Ψηφιακός Χάρτης), επέτρεψε το όργιο αναθέσεων και διέσυρε τους επιστήμονες με την τηλεκατάρτιση του «σκόιλ ελικικού».

Με την επιλογή της αυτή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποβαθμίζει την ακαδημαϊκή γνώση και το έργο των ελληνικών ανώτατων ιδρυμάτων, υποτιμά την προσπάθεια μαθητών, φοιτητών και καθηγητών, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε θέματα ασφάλειας των πολιτών και της παραγωγής, της λειτουργίας της κοινωνίας μας και ανοίγει πόλεμο με τον επιστημονικό και τεχνικό κόσμο της χώρας.

Η υποτίμηση της γνώσης και των ακαδημαϊκών προσόντων συνδέεται απολύτως με τον ακρωτηριασμό της δημοκρατίας που συντελείται ταχύτατα με την «ευκαιρία» της πανδημίας.

Η κυβέρνηση της «αριστείας», εξυπηρετώντας τις προνομιακές της σχέσεις με τους ιδιοκτήτες των κολεγίων και πιστή στις εμμονές του ισοπεδωτικού νεοφιλελευθερισμού, παραβιάζει ευθέως τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας ανώτατης εκπαίδευσης που διασφαλίζεται από το Άρθρο 16 του Συντάγματος και το ενιαίο και αδιάσπαστο πενταετές δίπλωμα μηχανικού.

Ως μηχανικοί, καλούμε την κυβέρνηση να εισακούσει το αίτημα σύσσωμου του τεχνικού κόσμου και να καταργήσει τη σχετική διάταξη. Καλούμε τους συναδέλφους μηχανικούς όλων των κομμάτων και κυρίως της συμπολίτευσης/πλειοψηφίας, που έχουν την απόλυτη ευθύνη, να αναλάβουν αντίστοιχη πρωτοβουλία και να ζητήσουν δημόσια την απόσυρση της διάταξης, για όλους τους επιστημονικούς κλάδους που θίγονται.

Στηρίζουμε την απόφαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ για μη εφαρμογή της κατάπτυστης και αντισυνταγματικής νομοθετικής ρύθμισης που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η κυβέρνηση της «αριστείας».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter