Οι μικροί που μεγάλωσαν

Οι μικροί που μεγάλωσαν

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μπάσκετ για Νέους γεννημένους από το 1997 και μετά ξεκινάει απόψε στην Κρήτη, με τα φώτα σχεδόν σβηστά.

Η πολύπλαγκτος ΕΡΤ παιανίζει καθημερινά την «επιστροφή» της στις μεταδόσεις της Εθνικής Ανδρών εν όψει Ευρωμπάσκετ, αφιερώνει ατελείωτες ώρες τις επόμενες ημέρες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κολύμβησης (και στο Diamond League του στίβου και σε άλλα αθλητικά γεγονότα ήσσονος σημασίας), αλλά προσπερνάει αβασάνιστα το Ευρωμπάσκετ των πιτσιρικάδων. Οι αγώνες της ελληνικής ομάδας στην α’ φάση, απόψε, αύριο και μεθαύριο, θα μεταδοθούν από ένα τοπικό κανάλι της Κρήτης και από το …ΥouTube. Μετά τον πρώτο γύρο, αναλαμβάνει η συνδρομητική Νova.

Την U20 Εθνική μας απαρτίζουν σε μεγάλο βαθμό οι ίδιοι μπασκετμπολίστες που κατέκτησαν χρυσό μετάλλιο στο αντίστοιχο Ευρωμπάσκετ U18, πρόπερσι στον Βόλο, με οικοδεσπότη τον …Μπέο: Χαραλαμπόπουλος, Μουράτος, Μιλεντίγιεβιτς, Δίπλαρος, Φλιώνης, Χρηστίδης, Λούντζης, Σκουλίδας, με προπονητή και πάλι τον Ηλία Παπαθεοδώρου. Επιστρέφει ο Αντώνης Κόνιαρης, που με τη φανέλα του ΠΑΟΚ αναδείχθηκε «κορυφαίος νέος παίκτης» του πρωταθλήματος της Α1, αλλά απουσιάζει ο Γιώργος Παπαγιάννης, ο οποίος αγωνίζεται πλέον στο ΝΒΑ και πήρε προαγωγή για την Εθνική Ανδρών.

Οι «πράσινοι» Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και Θανάσης Λούντζης προέρχονται από τραυματισμούς και από τρεις εβδομάδες χαμένων προπονήσεων, ενώ ο Κώστας Αντετοκούνμπο, μικρότερος αδελφός του Θανάση και του Γιάννη, χτύπησε στο πόδι και έμεινε αναγκαστικά εκτός νυμφώνος. Οι «νεοσύλλεκτοι» Καρράς, Αγραβάνης, Τάταρης συμπληρώνουν τη 12άδα.

Παρά τις ατυχίες, η ομάδα είναι αξιόλογη και έδειξε τα δόντια της στο τελευταίο φιλικό, όταν νίκησε την πρωταθλήτρια Ευρώπης στο προηγούμενο U20 και πάντοτε ισχυρή σε όλες τις κατηγορίες, Ισπανία.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πρέπει να περιμένουμε πάλι μετάλλιο. Σε αυτές τις ηλικίες, οι μεταπτώσεις στην απόδοση και στην ψυχολογία αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο και παράγουν …τερατογενέσεις. Το ζητούμενο, άλλωστε, είναι να γίνουν οι μικροί, Άνδρες, το συντομότερο δυνατό, και να ενισχύσουν μελλοντικά την «επίσημη αγαπημένη», αποφεύγοντας το πηγάδι των χαμένων ταλέντων.

Οι περισσότεροι από εκείνους που βρίσκονται ή βρέθηκαν στο δυναμικό του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού μάλλον έχασαν έδαφος παρά κέρδισαν. Δεν αρκούν οι προπονήσεις υψηλού επιπέδου για να αναδείξουν το ταλέντο ενός αμούστακου παίκτη. Χρειάζονται και αγώνες.

Ο Κόνιαρης (ΠΑΟΚ) και ο Μουράτος (Ψυχικό) βρήκαν χρόνο συμμετοχής μόλις απομακρύνθηκαν από το «πρασινοκόκκινο» μαντρί, όπως συνέβη παλαιότερα με τον δανεισμό του Γιώργο Πρίντεζη (στην Ολύμπια Λάρισας) και του Κώστα Σλούκα (στον Άρη).

Φαίνεται ότι παρόμοιο δρόμο αποφάσισε να ακολουθήσει φέτος ο Παναθηναϊκός, για να βοηθήσει τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο. Ο ηγέτης των μικρών Εθνικών ομάδων θα δοθεί για 1-2 χρόνια στον ΠΑΟΚ.

Η ΑΕΚ, η οποία ποντάρει συστηματικά σε ευέλπιδες πιτσιρικάδες τα τελευταία χρόνια, δείχνει με τόλμη τον δρόμο, όπως έκανε και παλαιότερα. Στην ανδρική της ομάδα για το 2017-8 θα συναντήσουμε εκτός απροόπτου τους Λαρεντζάκη, Τσαλμπούρη, Σκουλίδα, Μωραϊτη, ενώ στην παρέα προστέθηκε πρόσφατα ο παινεμένος Ρογκαβόπουλος, μόλις 16 ετών.

Στο μεταξύ, η νέα Εθνική Ανδρών στελεχώνεται σε μέγιστο βαθμό από το απάνθισμα της αξιόλογης γενιάς των 89-90άρηδων (Καλάθης, Μάντζαρης, Παπανικολάου, Παππάς, Σλούκας, Μπόγρης, ο απών Κουφός) και της αντίστοιχης των 94άρηδων (Αντετοκούνμπο, Παπαπέτρου, Αγραβάνης). Ο Παπαγιάννης, ο Ντίνος Μήτογλου, αλλά και ο Τάιλερ Ντόρσεϊ είναι οι πρώτοι 96-97άρηδες που άνοιξαν την πόρτα, ενώ στην περυσινή Ανδρών βρήκε θέση -με βλέμμα προς το μέλλον- και ο Χαραλαμπόπουλος.

Από τη χρυσή γενιά που δρομολόγησε τις τελευταίες μεγάλες επιτυχίες σε επίπεδο Ανδρών, έμειναν πλέον στις επάλξεις μόνο οι Μπουρούσης, Πρίντεζης. Όσο οι μικροί προχωρούν με σταθερό βήμα στην ενηλικίωση, το ελληνικό μπάσκετ θα διεκδικεί ζωτικό χώρο στην ευρωπαϊκή κορυφογραμμή. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter