Οι μονοπωλιακές καταστάσεις στα ΜΜΕ πλήγμα στην ελευθεροτυπία – Δηλώσεις Ρούσσου, Λαμπρούλη, Χατζηστεφάνου #documento #freespeechgr

Οι μονοπωλιακές καταστάσεις στα ΜΜΕ πλήγμα στην ελευθεροτυπία – Δηλώσεις Ρούσσου, Λαμπρούλη, Χατζηστεφάνου #documento #freespeechgr

Σωτήρης Ρούσσος, αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η στήριξη της ελευθεροτυπίας αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη στοιχειώδη λειτουργία της δημοκρατίας. Δυστυχώς οι μονοπωλιακές καταστάσεις στον χώρο των μέσων μαζικής επικοινωνίας αλλά και ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η διαχείριση των διαφημίσεων από ένα μεγάλο κομμάτι του επιχειρηματικού κόσμου, ιδιαίτερα μετά την κρίση και τη χρεοκοπία της χώρας, είναι προβληματικός για τη διασφάλιση της ελευθεροτυπίας. Στο πλαίσιο αυτά θεωρώ ότι καμία εφημερίδα, ούτε το Documento, δεν θα πρέπει να οδηγηθεί σε οικονομικό στραγγαλισμό, ούτε έμμεσα ούτε άμεσα.

Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας ΚΚΕ, αντιπρόεδρος της Βουλής

Το ΚΚΕ υπερασπίζεται σταθερά το δικαίωμα του λαού μας στην ολόπλευρη και αντικειμενική ενημέρωση, ταυτόχρονα με τον αγώνα των εργαζομένων να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Απ’ αυτή τη σκοπιά παρεμβάσεις κυβερνήσεων απέναντι σε Μέσα που έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, όπως αυτές που καταγγέλλονται, είναι καταδικαστέες.

Αρης Χατζηστεφάνου, δημοσιογράφος

Σε μια εποχή που ο οικονομικός στραγγαλισμός των μέσων ενημέρωσης έχει αντικαταστήσει τις παλιές μορφές κρατικής λογοκρισίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά σε κινήσεις φίμωσης της ελευθεροτυπίας που παραπέμπουν σε απολυταρχικά καθεστώτα. Αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας είναι μια ιδιότυπη «ΣΔΙΤ λογοκρισίας», δηλαδή μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με στόχο την εξαφάνιση και των τελευταίων φωνών ανεξάρτητης ενημέρωσης. Η κυβέρνηση σε συνεργασία με τράπεζες, διαφημιστικές εταιρείες αλλά και μεγάλους επιχειρηματίες (οι οποίοι στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν μονοπωλιακό έλεγχο στη διανομή του Τύπου) μπορούν να κόψουν κάθε γραμμή χρηματοδότησης σε μέσα ενημέρωσης που τους ασκούν κριτική.

Εντέλει η «μονοκαλλιέργεια» ενημέρωσης που επιχειρούν να επιβάλουν δεν απειλεί απλώς αλλά έχει ήδη καταλύσει τη δημοκρατία.

Η εφημερίδα Documento αποτελεί το τελευταίο θύμα αυτής της επίθεσης. Κάθε δημοσιογράφος που σέβεται την ανεξάρτητη ενημέρωση βρίσκεται δίπλα της.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter