Οι μυστηριώδεις φωτογραφίες ενός γκέι γάμου στην Αμερική του 1957 (Photos)

Οι μυστηριώδεις φωτογραφίες ενός γκέι γάμου στην Αμερική του 1957 (Photos)

Δεκαετίες πριν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αναγνωρίσει (το 2015), το δικαίωμα των ομοφυλόφιλων στο γάμο, γκέι ζευγάρια έδιναν όρκους πίστης σε ιδιωτικές τελετές με την παρουσία φίλων και συγγενών.

Ελάχιστα φωτογραφικά τεκμήρια τέτοιων τελετών υπήρχαν – μέχρι σήμερα, όπως γράφει στο BBC ο ρεπόρτερ Τζόναθαν Μπερ.

Το μακρινό 1957 ένας άγνωστος ξέχασε κατά λάθος σε φαρμακείο της Φιλαδέλφειας ένα καρούλι φωτογραφικό φιλμ. Υπάλληλος του φαρμακείου το έδωσε για εμφάνιση και εκτύπωση. Η έκπληξη που δοκίμασε ήταν πρώτου μεγέθους. Οι φωτογραφίες τεκμηρίωναν ένα «κανονικότατο» γκέι γάμο.

Οι δύο γαμπροί είναι 20 με 30 ετών. Αρα σήμερα, εάν βρίσκονται ακόμη εν ζωή, θα είναι γύρω στα 80 με 90. Ο τόπος είναι ένα μικρομεσαίο διαμέρισμα, με τις γρίλιες στα παράθυρα κατεβασμένες. 

Οι γαμπροί και οι καλεσμένοι τους, όλοι άρρενες, φοράνε σκούρα κοστούμια με λουλούδια στο πέτο. Ενας από τους παριστάμενους μοιάζει με ιερέα και πρωτοστατεί σε γαμήλια τελετή. Οι δύο γαμπροί φιλιούνται, κόβουν τούρτα, ανοίγουν συσκευασίες με δώρα. 

Οι ταυτότητες όλων παραμένουν ακόμη άγνωστες.

Το φιλμ και τις φωτογραφίες αγόρασε πριν από λίγα χρόνια ένας Αμερικανός συλλέκτης σε διαδικτυακή δημοπρασία. Κατάλαβε την ιστορική σημασία τους και τις δώρισε σε δύο βιβλιοθήκες, μία στο Λος Αντζελες και μία στην Φιλαδέλφεια.

Εκεί τις βρήκαν τρεις φίλοι, καλλιτέχνες του Χόλιγουντ και γκέι, ο συγγραφέας Μάικλ Γουλφ, ο κινηματογραφιστής Π.Τζ.Πάλμερ και ο τηλεοπτικός παραγωγός Νιλ Μπάερ. 

 Οι τρεις τους έστησαν ένα διαδικτυακό ριάλιτι με τίτλο «The Mystery of the 1957 Gay Wedding Photos» («Το μυστήριο των φωτογραφιών του γκέι γάμου του 1957») και ξεκίνησαν την αναζήτηση για να ταυτοποιήσουν γαμπρούς και καλεσμένους. Συμβουλεύτηκαν ιστορικούς, συγγραφείς, ερευνητές, ακτιβιστές. 

 Σε ειδικό ιστότοπο (https://www.ouronestory.com/1957-gay-wedding) απευθύνουν έκκληση σε όποιον ή όποια ξέρει ο,τιδήποτε σχετικό, να συμβάλλει στη λύση του μυστηρίου.

«Υπάρχει πλούσια ιστορία, που έχει αποσιωπηθεί. Μακάρι σαν παιδί να είχα δει οικογενειακές φωτογραφίες από ένα τέτοιο γάμο. Θα ένιωθα πιο φυσιολογικός. Θα ήξερα ότι είμαι ΟΚ» λέει ο Π.Τζ.Πάλμερ.


Λίγα χρόνια πριν τον μυστηριώδη γάμο στη Φιλαδέλφεια, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντουάιτ Αΐζενχάουερ υπέγραψε διάταγμα που απαγόρευσε στους γκέι να εργάζονται για το ομοσπονδιακό Δημόσιο.

Και το 1952, σε μια απ’ τις πλέον αμφιλεγόμενες αποφάσεις της, η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία συμπεριέλαβε την ομοφυλοφιλία στον κατάλογο με τις «γνωστές ψυχικές ασθένειες». Την απέσυρε, μετά από κατακραυγή και αγώνες, το 1973. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter