«Οι ναζιστές μάς ήρθαν από το κλειστό του ΟΑΚΑ»

«Οι ναζιστές μάς ήρθαν από το κλειστό του ΟΑΚΑ»

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΠΟ, οι οπαδοί που ανήρτησαν ναζιστικά σύμβολα στο παιχνίδι Ελλάδα – Εσθονία ήταν οπαδοί του Παναθηναϊκού.

Το «μενού» του αίσχους στις κερκίδες του αγώνα Ελλάδα – Εσθονία περιλάμβανε ναζιστικούς χαιρετισμούς και φασιστικά σύμβολα.

Σοκ είχαν προκαλέσει οι εικόνες ντροπής στο ΟΑΚΑ από την εξέδρα των «φιλάθλων» της εθνικής μας ομάδας στη διάρκεια των επίσημων αγώνων της για το Nations League με τη Φινλανδία και, κυρίως, με την Εσθονία στις 15 και 18 Νοεμβρίου 2018 αντίστοιχα. Το «μενού» του αίσχους περιλάμβανε ναζιστικούς χαιρετισμούς και φασιστικά σύμβολα, ενώ αναρτήθηκε και κάηκε τουρκική σημαία.

Κουκουλοφόροι σήκωσαν επίσης ανενόχλητοι σημαία με τον μαύρο ήλιο των SS, συμβάν που δεν πέρασε στο ντούκου για την UEFA, η οποία τιμώρησε την ΕΠΟ με πρόστιμο 10.000 ευρώ και με κλείσιμο θυρών στο επόμενο εντός έδρας παιχνίδι της «γαλανόλευκης». Η ομοσπονδία δεν θα έχει όμως καμιά άλλη επίπτωση, όπως έκρινε η Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος (ΕΦΙΠ). Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός έκανε αναφορά για το περιστατικό στην ΕΦΙΠ και ο πρόεδρός της Γιώργος Λενός τον ενημέρωσε στα μέσα Μαΐου ότι από τα έγγραφα της υπόθεσης «δεν είναι δυνατόν, κατά την άποψή μου προσωπικά, αλλά και των λοιπόν μελών της ΕΦΙΠ, να τεκμηριωθεί συγκεκριμένα απόδοσις ευθυνών για τα διαδραματισθέντα…».

Εναν μήνα μετά τη διεξαγωγή του αγώνα με την Εσθονία η ΕΦΙΠ απέστειλε επιστολή προς την ΕΠΟ με την οποία την καλούσε να παράσχει εξηγήσεις για τη ρατσιστική και φασιστική συμπεριφορά «φιλάθλων» στο ΟΑΚΑ. Η ομοσπονδία με πολυσέλιδο υπόμνημά της έριξε τις ευθύνες στην αστυνομία, ενώ υποστήριξε πως οι «φίλαθλοι» που ανήρτησαν τα ναζιστικά σύμβολα είχαν παρακολουθήσει νωρίτερα στο κλειστό του Ολυμπιακού Σταδίου το μπασκετικό ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός.

Το μπαλάκι στην ΕΛΑΣ

«Ενστερνιζόμαστε την ανησυχία που προκάλεσαν τα περιστατικά και καταδικάζουμε κάθετα κάθε όμοια συμπεριφορά. Καθαρά και ξάστερα δηλώνουμε και το εννοούμε καμία απολύτως ανοχή» αναφέρεται στην εισαγωγή του υπομνήματος. Και στη συνέχεια ο συντάκτης του, ο δικηγόρος Βασίλης Σαράκης, περνάει στην ουσία του θέματος με μπηχτές κατά της αστυνομίας: «Ομως δεν μπορούμε εμείς, ως Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, να επιβάλουμε την τάξη.

Εμείς συνεργαζόμαστε απόλυτα με την έχουσα την εξουσία να επιβάλει την τάξη, την Ελληνική Αστυνομία… Δεν μπορούμε εμείς να την υποκαταστήσουμε. Εξάντλησε τη σχολαστικότητά της στην καταγραφή των περιστατικών και όχι στην καταστολή τους, με αποτέλεσμα την τιμωρία της ΕΠΟ από την UEFA. Η δυσφήμηση της χώρας μας προέρχεται από την έκθεση της Ελληνικής Αστυνομίας… που περιγράφει στην έκθεσή της (!), γιατί οι παρατηρητές της UEFA στο συγκεκριμένα παιχνίδια έγραψαν πολύ λιγότερα»!

Και το υπόμνημα καταλήγει σε ό,τι αφορά τον ρόλο της ΕΛΑΣ ως εξής: «Η Αστυνομία πρέπει να έχει άμεση εντολή για επέμβαση (ταχεία αντίδραση και συλλήψεις) για την πάταξη τέτοιων περιστατικών (εντολή που δεν μπορούμε να της τη δώσουμε εμείς)».

Το υπόμνημα

Η ΕΠΟ υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να είναι υπόλογη για τα πιστεύω και τις ιδεολογίες των φιλάθλων και αναφέρει πως τα ναζιστικά σύμβολα αναρτήθηκαν από οπαδούς που λίγο νωρίτερα ήταν στο κλειστό του ΟΑΚΑ για το μπασκετικό ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. 

Η εκτίμηση δηλαδή της ομοσπονδίας είναι πως ήταν οπαδοί του «τριφυλλιού». Στο υπόμνημα έχουν καταγραφεί τα ακόλουθα: «[…] 3-4 ώρες πριν την έναρξη του αγώνα της Εθνικής διεξαγόταν στο Ολυμπιακό Στάδιο αγώνας μπάσκετ, μεταξύ του Παναθηναϊκού ως γηπεδούχου και του Ολυμπιακού… 

Θα πρέπει να σημειώσουμε λοιπόν ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα που προέβηκαν στις καταγγελλόμενες συμπεριφορές δεν ήταν “φίλαθλοι” της Εθνικής ανδρών, αλλά προέρχονταν από τους φιλάθλους που παρακολουθούσαν τον αγώνα μπάσκετ που παρέμειναν και μπήκαν στο γήπεδο με τρόπο που δεν γνωρίζουμε, δεδομένου ότι δεν διέθεταν εισιτήρια για τον αγώνα της Εθνικής ομάδος ποδοσφαίρου (σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων μπήκαν στο γήπεδο με “ντου”, ήτοι απωθώντας αστυνομικούς σε μια ελλιπώς φυλασσόμενη θύρα, αλλά δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται στην έκθεση της Αστυνομίας δεν θέλουμε να επιμείνουμε σε αυτή την εκδοχή). Τέλος, όπως επίσης προαναφέραμε, σε κάθε περίπτωση η Αστυνομία ήταν αυτή που είχε την εξουσία καταστολής (να επέμβει άμεσα να αποσπάσει το πανό και να συλλάβει αυτούς που το κατείχαν)…».

Η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης εκκρεμεί, ενώ πρέπει να επισημανθεί ότι και πριν από δυόμισι χρόνια σε παιχνίδι με τη Βοσνία είχε αναρτηθεί από Ελληνες «φιλάθλους» πανό με το σύνθημα «σύρμα – μαχαίρι – Σρεμπρένιτσα», σύνθημα των Σέρβων εθνικιστών με αναφορά στη μεγαλύτερη σφαγή αμάχων στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό σημαίνει πως φασίστες βρίσκουν ελεύθερο πεδίο στα παιχνίδια της εθνικής και η ΕΠΟ δεν έχει λάβει αποτελεσματικά μέτρα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter