Οι νέες εκρηκτικές αυξήσεις σε ηλεκτρικό και φυσικό αέριο γονατίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά

Οι νέες εκρηκτικές αυξήσεις σε ηλεκτρικό και φυσικό αέριο γονατίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά
Ολο και μικραίνει το διαθεσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών κάτι που αφήνει αδιάφορη την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ψίχουλα τα 200 εκατ. ευρώ κρατικών επιδοτήσεων που θα δώσει η κυβέρνηση

Ιδιαίτερα δύσκολο προοιωνίζεται το φθινόπωρο και ο χειμώνας για τα ελληνικά νοικοκυριά, που θα επιχειρήσουν να ζεσταθούν με ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, καθώς Ευρώπη και Ελλάδα βυθίζονται σε μια ενεργειακή κρίση χωρίς προηγούμενο.

Το φυσικό αέριο στα ιστορικά υψηλά των 100 ευρώ

Σήμερα 1η Οκτωβρίου οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έπιασαν τα 100 ευρώ, σκαρφαλώνοντας σε ιστορικά επίπεδα ρεκόρ, μετά την είδηση ότι η Κίνα διέταξε τις κρατικές επιχειρήσεις της να βγουν στις αγορές και να αγοράσουν φυσικό άεριο σε οποιαδήποτε τιμή προεκιμένου να εξασφαλίσουν αποθέματα για τον επερχόμενο χειμώνα. Η κινέζικη ζήτηση εκτιμάται ότι θα αυξήσει άμεσα τη διεθνή ζήτηση, άρα και τις τιμές.

Η κατάσταση πάντως έχει επιδεινωθεί εδώ κι εβδομάδες για την Ευρώπη καθώς η Ρωσία που αποτελεί το βασικό τροφοδότη της με φυσικό αέριο, περιορίζει τις ροές προκειμένου να εκβιάσει την γρήγορη έγκριση της λειτουργίας του αγωγού Nord Stream από τις γερμανικές κι ευρωπαϊκές αρχές, ώστε στη συνέχεια να διακόψει τελείως τις ροές φυσικού αερίου μέσω των ουκρανικών αγωγών και να αυξήσει έτσι την οικονομική πίεση στην Ουκρανία.

Bloomberg: Δεν θα ξεπεραστεί σύντομα η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση

Μπροστά σε αυτό το συνδυασμό πιέσεων, η Ευρώπη που φορτώνοντας τον άνθρακα με τα υψηλά κόστη των δικαιωμάτων ρύπων, δεν έχει άλλο εναλλακτικό καύσιμο πέρα από το φυσικό αέριο, αδυνατεί να αμυνθεί, για αυτό η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση, σύμφωνα με το Bloomberg δεν πρόκειται να ξεπεραστεί μέσα στους επομενους μήνες.

Η Ελλάδα ξανά πανευρωπαϊκή πρωταθλήτρια στις αυξήσεις χονδρικής τιμής ενέργειας

Η κρίση αφορά βεβαίως όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με την Ελλάδα να αποτελεί πάντως την πανευρωπαϊκή πρωταθλήτρια στη μεταφορά των διεθνών ανατιμήσεων στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες η ελληνική μέση τιμή χονδρικής αυξήθηκε κατά 26%, σε ποσοστό πολύ υψηλότερο από οτι στη Γερμανία ή στη Γαλλία, φτάνοντας στα 168 ευρώ ανά Mwh. Αυτή η έκρηξη στην τιμή σημειώθηκε ενώ οι συνθήκες είναι ριζικά διαφορετικές από του καλοκαιριού με τους παρατεταμένους καύσωνες, δηλαδή χωρίς να υπάρχει υψηλή ζήτηση και με κανονική λειτουργία των ΑΠΕ, άρα μπορεί να αποδοθεί μόνο στην εκτίναξη των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου, που συμμετέχει στο τελικό μείγμα κατά 34%.

Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης

Για να αντέξουν τα νοικοκυριά το κόστος των αυξήσεων στο ρεύμα και το φυσικό αέριο – που θα επιδεινωθούν περαιτέρω με την έλευση του χειμώνα – η κυβέρνηση, δια στόματος Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ανακοίνωσε μέτρα επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για όλους τους καταναλωτές, χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και με τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών που έφερε χτες στη Βουλή, προχώρησε σε σύσταση Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, που με μόλις 200 εκατ. χρηματοδότηση θα αναλάβει να επιδοτήσει τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αλλά και τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου

Το μοντέλο της επιδότησης στο φυσικό αέριο προβλέπεται να είναι περίπου ανάλογο με αυτό που θα ισχύσει για τους λογαριασμούς στο ηλεκτρικό ρεύμα (επιδότηση κατά 27% της κιλοβατώρας για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες) και να δοθεί χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Πολύ λίγα τα λεφτά

Το θέμα όμως είναι ότι τα 200 εκατ. ευρώ είναι ψίχουλα μπροστά στα μεγέθη των ήδη καταγεγραμμένων – και επερχόμενων – αυξήσεων σε ρεύμα και φυσικό αέριο, κι αν βρεθεί η αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος ώστε να αυξηθούν τα σχετικά κονδύλια, το κόστος της ενεργειακής κρίσης θα κληθούν να το πληρώσουν εξολοκλήρου σχεδόν τα νοικοκυριά με τα μειωμένα τους εισοδήματα κι οι επιχειρήσεις με τους μειωμένους τους τζίρους, ένεκα της προηγηθείσας πανδημίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter