Οι Νεοϋορκέζοι ετοιμάζουν τη μεγαλύτερη στάση πληρωμών ενοικίων του αιώνα

Οι Νεοϋορκέζοι ετοιμάζουν τη μεγαλύτερη στάση πληρωμών ενοικίων του αιώνα

Σε μια κίνηση συλλογικής αντίστασης, 5.500 άτομα έχουν ήδη δεσμευτεί ότι δεν θα πληρώσουν το ενοίκιο για τον μήνα Μάιο στη Νέα Υόρκη συμμετέχοντας στο κίνημα στάσης πληρωμών που ζητά άμεση παρέμβαση της πολιτείας.

Είναι μια είδηση που δύσκολα θα ακούσει κανείς από τα γνωστά μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, η συντονισμένη άρνηση πληρωμής ενοικίων την οποία διοργανώνει το Housing Justice for All, μια σύμπραξη ενοικιαστών και ακτιβιστών η οποία αναγνωρίζει τη στέγαση ως δικαίωμα όλων, αποτελεί το μεγαλύτερο κίνημα στάσης πληρωμών ενοικίων που έχει δει η Νέα Υόρκη από το 1930.

Τότε, χιλιάδες άνθρωποι που νοίκιαζαν διαμερίσματα στις συνοικίες Χάρλεμ και Μπρονξ κατάφεραν να ανατρέψουν την άνοδο των ενοικίων αρνούμενοι μαζικά να καταβάλλουν το ποσό που αντιστοιχούσε στα ενοίκιά τους.

Τώρα, υπό τη σκιά της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης που έχει ήδη αρχίσει να αφήνει το αποτύπωμά της στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα (και) στις Ηνωμένες Πολιτείες, τουλάχιστον 5.500 Νεοϋορκέζοι έχουν δηλώσει ότι θα αρνηθούν την πληρωμή ενοικίου για το μήνα Μάιο.

Κραυγή αξιοπρέπειας

Παρότι, όπως εξηγεί ο αμερικανικός ιστότοπος The Intercept, ο οποίος δημοσιεύει και το σχετικό ρεπορτάζ, είναι αδύνατον να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός των συμμετεχόντων σε αυτήν την ιδιότυπη «απεργία», και μόνο ο αριθμός όσων έχουν δηλώσει στη διαδικτυακή πλατφόρμα που έχει στηθεί ότι θα συμμετέχουν υποδεικνύει «μια ιστορική αναβίωση τους κινήματος αντίστασης των ενοικιαστών» .

«Η κρίση ενοικίου είναι μια κραυγή αξιοπρέπειας: Όλοι αξίζουμε μια στέγη, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός μας, την οικονομική μας κατάσταση ή την κουλτούρα μας» , είπε η Ντονέτ Λέτφορντ, μια εκ των διοργανωτών.

Ο αριθμός των Αμερικανών που δεν θα μπορέσουν ούτως ή άλλως να καταβάλλουν το ενοίκιο του Μαϊου είναι πολλαπλάσιος του αριθμού των δηλωθέντων συμμετεχόντων στο κίνημα στάσης πληρωμών. Την πρώτη εβδομάδα του Απριλίο, το ένα τρίτο των ενοικιαστών σε όλες τις ΗΠΑ, περίπου 13,4 εκατομμύρια πολίτες, δεν είχαν πληρώσει ενοίκιο. Έκτοτε, 26 εκατομμύρια εργαζόμενοι έχουν μπει στο ταμείο ανεργίας.

Συλλογική αντίσταση για μέγιστη πίεση

Ποιο το νόημα λοιπόν του συγκεκριμένου κινήματος; «Η αναγωγή της μη πληρωμής σε απεργία, η οποία αποτελεί κίνηση συλλογικής αντίστασης, είναι μια τεράστια απόρριψη της καπιταλιστικής ηθικής που προσδίδει ηθική αποτυχία στην αδυναμία ενός ατόμου να πληρώσει τον σπιτονοικοκύρη του» εξηγούν οι διοργανωτές.

Το κίνημα ζητά τη συνδρομή και όσων έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταβάλλουν το ενοίκιο για το μήνα Μάιο, τους οποίους καλεί επίσης να μην το πληρώσουν. Στόχος είναι να γιγαντωθεί η αντίδραση έτσι ώστε να ασκηθεί η μεγαλύτερη δυνατή πίεση τόσο στις δημοτικές όσο και στις κυβερνητικές αρχές ώστε να αναλάβουν δραστικά μέτρα.

Ποια είναι αυτά; Ακύρωση της υποχρέωσης καταβολής ενοικίου για τουλάχιστον τέσσερις μήνες ή για όλη τη διάρκεια της κρίσης, καθώς και αποζημίωση των ιδιοκτητών, οι οποίοι σαφώς και πλήττονται με τη σειρά τους. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter