Οι Νεοζηλανδοί ψήφισαν… κυβέρνηση συνεργασίας

Οι Νεοζηλανδοί ψήφισαν… κυβέρνηση συνεργασίας

Το κυβερνών κόμμα στη Νέα Ζηλανδία κέρδισε τις εκλογές, αλλά είναι υποχρεωμένο να βρει… συνεργάτη για να κυβερνήσει

Κανένα κόμμα δεν συγκέντρωσε απόλυτη πλειοψηφία στις σημερινές βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Νέα Ζηλανδία και όπως ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή, με καταμετρημένο το 99,8% των ψηφοδελτίων, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

– Το κυβερνών Εθνικό Κόμμα λαμβάνει 46% και 58 έδρες

– Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό: 35,8% και 45 έδρες

– Το εθνικιστικό “Πρώτα η Νέα Ζηλανδία”: 7,5% και 9 έδρες και αναδεικνύεται σε ρυθμιστή

και οι Πράσινοι 5,8% και 7 έδρες.

Ο ηγέτης του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος της Νέας Ζηλανδίας Μπιλ Ίνγκλις δήλωσε σήμερα ότι το εθνικιστικό κόμμα “Πρώτα η Νέα Ζηλανδία” θα έχει καθοριστικό ρόλο στον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης έπειτα από τη σημερινή εκλογική μάχη.

Το Εθνικό Κόμμα, το οποίο αναμενόταν να εξασφαλίσει το μεγαλύτερο ποσοστό, θα ξεκινήσει “εντός των επόμενων ημερών” τις συζητήσεις με το εθνικιστικό κόμμα, όπως είπε ο Ίνγκλις από το αρχηγείο του κόμματός του στο Όκλαντ.

Με καταμετρημένο το 98,6% των ψηφοδελτίων, το Εθνικό Κόμμα συγκεντρώνει 46,1%, ενώ το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα 35,8%.

Αμφότερα θα χρειαστούν τη στήριξη του “Πρώτα η Νέα Ζηλανδία”, που φέρεται να λαμβάνει 7,5%, για το σχηματισμό κυβέρνησης, με βάση τα αποτελέσματα αυτά.

Από την πλευρά της, η αρχηγός των Εργατικών Γιασίντα Άρντερν δήλωσε ότι το κυβερνών κόμμα συγκέντρωσε μεν τις περισσότερες ψήφους, αλλά η μάχη δεν έχει ακόμη χαθεί.

Η ίδια είπε ότι θα πρέπει να υπάρξουν συζητήσεις με το εθνικιστικό κόμμα το συντομότερο δυνατό, αλλά ότι δεν θεωρεί πως θα ξεκινήσουν άμεσα.

Ο ηγέτης των Πρασίνων Τζέιμς Σο δήλωσε πρόθυμος, μαζί με τους Εργατικούς, να συνεργαστούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με το “Πρώτα η Νέα Ζηλανδία” και ότι το μήνυμά του προς τον αρχηγό του εθνικιστικού κόμματος Ουίνστον Πίτερς είναι ότι τώρα ήρθε η ώρα να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους και να εργαστούν για την ανατροπή του κυβερνώντος κόμματος.

Τα οριστικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 7 Οκτωβρίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter