Οι Nightwish ανοίγουν το Release Athens στα γενέθλια του «Once»

Οι Nightwish ανοίγουν το Release Athens στα γενέθλια του «Once»

Η επιστροφή των Φινλανδών στην Ελλάδα και το άλμπουμ που τους εκτόξευσε.

Σε αντίθεση με τη λαϊκή σοφία σύμφωνα με την οποία «άλλος έχει το όνομα και άλλος έχει τη χάρη», το πέμπτο άλμπουμ των Nightwish είναι αυτό ακριβώς που λέει το όνομά του: ένας δίσκος που γράφεται μια φορά (once), καθώς παρά τις φιλότιμες είναι αλήθεια προσπάθειές τους οι Φιλανδοί δεν έχουν καταφέρει ακόμα να τον ξεπεράσουν. Κι ας μην συμφωνεί μαζί μας ο ιθύνων νους του συγκροτήματος, Tuomas Holopainen, ο οποίος όταν κλήθηκε από το loudersound.com να αξιολογήσει τα «παιδιά» του τοποθέτησε το «Once» στην τέταρτη θέση των προτιμήσεών του, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την περίοδο των ηχογραφήσεων ως μια από τις καλύτερες στην ιστορία του συγκροτήματος.

Το «Once» κυκλοφόρησε στις 7 Ιουνίου 2004, ανήμερα της πολυαναμενόμενης επιστροφής τους στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Release Athens 2023. Οι Φιλανδοί είχαν αρχίσει να εξαργυρώνουν τη δημοφιλία τους χάρις αφενός στην ανοδική πορεία που είχαν από άλμπουμ σε άλμπουμ και αφετέρου στο γκελ που έκανε η διασκευή στο The Phantom of the Opera του Andrew Lloyd Webber που περιλαμβάνονταν στο «Century Child», τον προκάτοχό του «Once» που κυκλοφόρησε το 2002. 

Το κύκνειο άσμα της μπάντας με την Tarja Turunen στα φωνητικά έμελλε να είναι και το δισκογραφικό απόγειο μιας πορείας που μέχρι τότε ήταν μεν ανηφορική, μας είχε χαρίσει σπουδαίες στιγμές αλλά από την οποία έλειπε ένα συνολικά σπουδαίο άλμπουμ. Πλαισιωμένοι από τη φιλαρμονική ορχήστρα του Λονδίνου οι Nightwish κυκλοφορούν τον δίσκο που θα όριζε ένα ολόκληρο είδος, καθώς από τις πρώτες νότες του καταιγιστικού Dark Chest of Wonders μέχρι τις εμπορικές γραμμές του Nemo και από τις έθνικ πινελιές του Creek Mary’s Blood μέχρι το επιβλητικό Ghost Love Score, το «Once» αποτελεί άλμπουμ – ορόσημο για το συμφωνικό metal. Χαρακτηριστικό της αξίας και της επιτυχίας του είναι το γεγονός ότι το «Once» βρίσκεται μέχρι σήμερα στην κορυφή των άλμπουμ με τις υψηλότερες πωλήσεις από κάθε άλλη δουλειά του συγκροτήματος (2,3 εκατ. αντίτυπα), ενώ είναι και εκείνο με τη μεγαλύτερη διαχρονικά εκπροσώπηση στις συναυλίες τους. Μάλιστα, η τριάδα των Nemo, Wish I Had an Angel και Dark Chest of Wonders οδηγούν τη λίστα με τα πιο πολυπαιγμένα ζωντανά τραγούδια τους. 

Λίγες μόλις μέρες μετά την κυκλοφορία του «Once» οι Nightwish έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα (20/6/2004) στο πλαίσιο της περιοδείας «Once Upon A Tour», η οποία θα κάνει και δεύτερη στάση στη χώρα μας έναν χρόνο μετά στο θέατρο του Λυκαβηττού (5/10/2005). Μερικές μέρες αργότερα, στα τέλη Οκτωβρίου, οι δρόμοι του συγκροτήματος με την Tarja θα χωρίσουν και τα υπόλοιπα είναι ιστορία… 

Διαβάστε ακόμα: Οι Nightwish έπαιξαν ζωντανά το «The phantom of the opera» 17 χρόνια μετά

Η άσημη Annette Olson που αντικατέστησε τη δημοφιλή σοπράνο μπορεί να μην είχε το φωνητικό εύρος της προκατόχου της, μπορούσε όμως να υποστηρίξει με άνεση την επόμενη μέρα, κατά την οποία το συνθετικό ντεπόζιτο του Tuomas Holopainen είναι ακόμα γεμάτο με καύσιμα που τροφοδότησαν άλμπουμ όπως τα «Dark Passion Play» και «Imaginaerum». Όταν όμως η Σουηδέζα τραγουδίστρια έπρεπε να υποστηρίξει την προηγούμενη μέρα, τότε ξεκινούσαν οι αναπόφευκτες συγκρίσεις που δεν ήταν υπέρ της, κάτι που είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε και ιδίοις όμμασι στην εν Ελλάδι συναυλία τους, τον Μάρτιο του 2008. Οι δρόμοι των δύο πλευρών χώρισαν το 2012 και έναν χρόνο αργότερα η προσωρινή – για τις ανάγκες της περιοδείας – αντικαταστάτριά της Floor Jansen έγινε μόνιμη, αφού ήταν εξαρχής ξεκάθαρο ότι ο συνδυασμός φωνητικών ικανοτήτων και σκηνικής παρουσίας της υψιφώνου Ολλανδέζας προσέδιδε στους Nightwish μια πιο metal αισθητική υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ιδανικά τον συμφωνικό χαρακτήρα του συγκροτήματος. 

Στην ίδια αξιολόγηση ο Tuomas Holopainen τοποθέτησε στη κορυφή των προτιμήσεών του το «Human. :ll: Nature.», το πλέον φιλόδοξο συνθετικά «παιδί» του που κυκλοφόρησε στις 10 Απριλίου 2020, μέσα στη δίνη της πανδημίας. Αυτός ήταν και ο λόγος που η περιοδεία για την προώθησή του ξεκίνησε έναν χρόνο αργότερα και ολοκληρώνεται τον προσεχή Ιούνιο, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση των Nightwish αυτές θα είναι και οι τελευταίες – μέχρι νεωτέρας – ζωντανές εμφανίσεις τους.

Την Τετάρτη 7 Ιουνίου πάντως οι Nightwish θα είναι οι πρώτοι headliners του φετινού Release Athens Festival. Μαζί τους θα εμφανιστούν οι In Flames και οι Insomnium.

Η προπώληση εισιτηρίων συνεχίζεται τηλεφωνικά στο 11876, online μέσω του www.releaseathens.gr και του www.viva.gr και στα παρακάτω φυσικά σημεία πώλησης: Καταστήματα Nova, Public, Media Markt, Ευριπίδης, Yoleni’s και Viva Spot Τεχνόπολης

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter