Οι Ολλανδοί κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για το κλείσιμο των μονάδων τους

Οι Ολλανδοί κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για το κλείσιμο των μονάδων τους

Οι ολλανδοί αγρότες και κτηνοτρόφοι εναντιώνονται στα σχέδια της κυβέρνησης για το κλείσιμο των αγροτικών και κτηνοτροφικών τους μονάδων, με σκοπό τη μείωση των εκπομπών αζώτου, στο όνομα της πιο οικολογικής μεταχείρισης του περιβάλλοντος. Η πράσινη μετάβαση αναμένεται να πλήξει τις αγροτικές επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο ύψους 1,5 δισ. ευρώ για αποζημίωση όσων επιχειρήσεων κλείσουν. Το κύμα δυσαρέσκειας των αγροτών έχει δώσει αέρα στα πανιά ενός συντηρητικού, αγροτικού κόμματος, του Κινήματος Αγροτών-Πολιτών (BoerBurgerBeweging) ή ΒΒΒ. Τέτοια είναι η δυναμική του που ακόμα και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα και ο επικεφαλής του, Μάνφρεντ Βέμπερ, ζήλεψαν τη δόξα του και μπλόκαραν νομοσχέδιο προστασίας του περιβάλλοντος στο ευρωκοινοβούλιο, ισχυριζόμενοι ότι θα πλήξουν την αγροτική παραγωγή.

Στο ίδιο έργο θεατές

Η δυναμική αυτή που παρατηρείται από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους δεν είναι ένα καινούριο φαινόμενο. Οι απασχολούμενοι στον αγροτικό τομέα κατεβαίνουν σε διαμαρτυρίες από τον Οκτώβριο του 2019, για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης για μείωση των εκπομπών αζώτου. Οι κτηνοτροφικές μονάδες και το ζωικό κεφάλαιο που συντηρούν αποτελούν μεγάλες πηγές αζώτου, σύμφωνα με την κρατική θεώρηση των πραγμάτων.

Το τωρινό σχέδιο της κυβέρνησης, που δεν πέρασε την προηγούμενη Πέμπτη 29 Ιούνιου, προβλέπεται να χρησιμοποιήσει κονδύλια της ΕΕ για να αποζημιώσει όσους αγρότες και κτηνοτρόφους θελήσουν, σε εθελοντική βάση, να κλείσουν τη φάρμα τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των επιχειρήσεων που μπορεί να κλείσουν φτάνει τις 3.000. Η κυβέρνηση προχωρά σε αυτή την κίνηση για να μειώσει τις εκπομπές οξειδίου του αζώτου και της αμμωνίας στο μισό από το σημερινό επίπεδο, μέχρι το 2030.

Το «Αγροτικό Σύμφωνο», όπως έχει ονομαστεί το σχέδιο, δεν πέρασε από το κοινοβούλιο καθώς η μεγαλύτερη αγροτική ένωση της χώρας, LTO, είχε διαφωνίες σχετικά με το πώς μειωθούν οι εκπομπές αζώτου. Στις διαδηλώσεις αγροτών την ίδια μέρα, έγιναν επτά συλλήψεις, ενώ τραυματίστηκαν και δύο αστυνομικοί.

Ο ηγέτης του Κινήματος Αγρότη-Πολίτη (BoerBurgerBeweging) ή BBB, που κέρδισε τις περισσότερες έδρες στην άνω βουλή του κοινοβουλίου στις εκλογές του Μαρτίου, ακύρωσε εν τω μεταξύ τα σχέδια να μιλήσει στη συγκέντρωση. Η Καρολίνε φαν ντερ Πλας είπε ότι δεν θα παρευρεθεί αφού ακτιβιστές υπέρ των αγροτών δημοσίευσαν τους αριθμούς τηλεφώνου πολλών βουλευτών, με σκοπό την πίεση για να μην περάσει το νομοσχέδιο.

Διαχρονική αντίσταση

Η Ολλανδία παρά το μικρό της μέγεθος είναι από τις γίγαντες της αγροτικής παραγωγής. Σύμφωνα με τη Eurostat, στην Ολλανδία υπάρχουν πέντε φορές περισσότερα βοοειδή ανά εκτάριο καλλιεργήσιμης γης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Εκπλήσσει το γεγονός ότι η Ολλανδία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγός αγροτικών προϊόντων στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ.

Έτσι, καταλαβαίνει κανείς ότι η πίεση που μπορεί να ασκήσει ο αγροτικός τομέας της Ολλανδίας δεν είναι ανάξια λόγου, όπως ίσως σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ο τομέας αντιστέκεται διαχρονικά στις αλλαγές που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των απορριμμάτων της αγροτικής παραγωγής. 

Το 1984, η τότε κυβέρνηση ήθελε να εντάξει τον τρόπο που χρησιμοποιείται η κοπριά που προκύπτει από τις κτηνοτροφικές μονάδες σε μια πιο βιώσιμη πρακτική, στο πλαίσιο μιας πιο οικολογικής διαχείρισης. Η ανακοίνωση των αλλαγών από τον τότε υπουργό Γεωγίας, Χέρριτ Μπρακς, ήρθε μια μέρα πριν ο νόμος τεθεί σε εφαρμογή, για να πιάσει εξαπίνης τους αγρότες. Η τακτική δεν είχε αποτέλεσμα, αφού οι κατά τόπους δημοτικές αρχές δέχονταν αιτήσεις επέκτασης για τις φάρμες ακόμα και μετά τα μεσάνυχτα. Η παράκαμψη αυτή του κεντρικού κράτους συμβαίνει και σήμερα, καθώς ορισμένες τοπικές αρχές είναι πιο στενά συνδεδεμένες με τους αγρότες και δηλώνουν ότι δεν θα εφαρμόσουν το σχέδιο μείωσης των εκπομπών αζώτου. Δεν είναι τυχαίο ότι το Μάρτιο, στις εκλογές για το Περιφερειακό Συμβούλιο, το ΒΒΒ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα.

Να σημειωθεί ότι το ΒΒΒ είχε καταθέσει μια τροπολογία στο σχέδιο της κυβέρνησης, για την αλλαγή των ορίων «ασφαλούς έκθεσης» στο άζωτο, πράγμα που δεν πέρασε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter