Οι παγίδες στο πρώτο ταξίδι του πλανητάρχη

Οι παγίδες στο πρώτο ταξίδι του πλανητάρχη

Tα πέντε πράγματα που πρέπει να προσέξουμε στην παρθενική περιοδεία του Τραμπ στο εξωτερικό, σύμφωνα με το περιοδικό Politico

Εν μέσω αναταραχών στο εσωτερικό, με αποκορύφωμα την ανάθεση σε ειδικό ανακριτή επίσημης έρευνας για τις σχέσεις του επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ με την Ρωσία, ο Αμερικανός Πρόεδρος αναχώρησε, χθες, Παρασκευή, για το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό. Σαουδική Αραβία, Ισραήλ, διάσκεψη των G7 στη Σικελία, Σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και Βατικανό θα είναι οι στάσεις του στην εννιαήμερη περιοδεία του. Ο πολιτικός ανταποκριτής του περιοδικού Politico, Μάικλ Κρόουλεϊ εξηγεί σε σχετικό άρθρο του ποιά είναι τα πέντε βασικά πράγματα στα οποία πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή μας όσον αφορά το παρθενικό ταξίδι του Τραμπ στο εξωτερικό. Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της ανάλυσής του.

1. Θα αναφερθεί στη «ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατία»;

Πρόκειται για μια από τις αγαπημένες φράσεις του Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του. Το Μάρτιο του 2016 είπε ότι «το Ισλάμ μας μισεί», ενώ έχει κατηγορήσει στο παρελθόν τη Σαουδική Αραβία ότι «ανατίναξε το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου». Ωστόσο, οι οπαδοί του σκληρού λόγου του Τραμπ μάλλον θα απογοητευτούν, αφού αναμένεται ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα ακολουθήσει μια πιο μετριοπαθή ρητορική, συνεχίζοντας την πολιτική των προκατόχων του. «Την προηγούμενη εβδομάδα, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Χ. Ρ. Μακμάστερ –ο οποίος έχει προτείνει στον Τραμπ να αποφεύγει τη συγκεκριμένη φράση– άφησε να εννοηθεί ότι έγινε σχετικός συμβιβασμός και ο Τραμπ θα μιλήσει για «ριζοσπαστική ισλαμιστική ιδεολογία», η οποία χρησιμοποιεί μια διαστρεβλωμένη ερμηνεία του Ισλάμ για να δικαιολογήσει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο του ο Μάικλ Κρόουλεϊ.

2. Θα παίξει το ρόλο του ειρηνοποιού στη Μέση Ανατολή;

Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα, ο Ντόναλντ Τραμπ θα κάνει στάση στο Ισραήλ στην παρθενική του περιοδεία στο εξωτερικό ως Αμερικανός Πρόεδρος, παρά την πρόσφατη γκάφα του με τη δημοσιοποίηση στους Ρώσους απόρρητων πληροφοριών που του παρείχε το Ισραήλ. Στόχος του είναι να παίξει το ρόλο του ειρηνοποιού μεσολαβώντας για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Νετανιάχου και Αμπάς, οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει τις ειρηνευτικές συνομιλίες εδώ και τρία χρόνια. Το μεγάλο ερώτημα, σύμφωνα με τον Ντένις Ρος, πολιτικό σύμβουλο πολλών Αμερικανών Προέδρων για θέματα Μέσης Ανατολής, είναι «εάν θα υπάρξει συνάντηση Τραμπ-Μπίμπι-Αμπάς και κατά πόσο θα ανακοινωθούν αυτά που θα συνεννοηθούν».

3. Υποστηρίζει όντως το ΝΑΤΟ;

Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας άσκησε πολλές φορές δριμεία κριτική στο ΝΑΤΟ. Τον περασμένο Απρίλιο, ωστόσο, δήλωσε ότι «δεν είναι πλέον απαρχαιωμένο», αναφερόμενος συγκεκριμένα στη στάση του απέναντι στην τρομοκρατία. Αυτό που δεν έχει ακόμη κάνει, σύμφωνα με τον Κρόουλ, είναι «να επιβεβαιώσει το ρόλο του ΝΑΤΟ ως εγγυητή της ασφάλειας στην Ευρώπη και κυρίως κατά της Ρωσίας, δεδομένου ότι ο λόγος ίδρυσής του ήταν η άμυνα κατά της τελευταίας».

4. Μπορεί να ακολουθήσει το σενάριο;

Με τα πολλά προβλήματα στο εσωτερικό να έχουν αποσπάσει την προσοχή του όλη την εβδομάδα που προηγήθηκε της περιοδείας του στο εξωτερικό, είναι πολύ πιθανό ο Ντόναλντ Τραμπ να μην πρόλαβε να μελετήσει το ενημερωτικό υλικό που του ετοίμασε το επιτελείο του ενόψει των συναντήσεων σε Μέση Ανατολή και Ευρώπη. Στις διασκέψεις τύπου ΝΑΤΟ και G7 όλοι συνήθως γνωρίζουν τί περίπου θα πει ο καθένας, αλλά στην περίπτωση του Τραμπ, όλα είναι πιθανά. «Δεν πρόκειται για έναν πρόεδρο ο οποίος ακολουθεί ένα συγκεκριμένο σενάριο. Κάθε φορά που συναντιέται με ξένο ηγέτη, κανείς δεν ξέρει τί να περιμένει» υποστηρίζει ο πανεπιστημιακός Τσαρλς Κάπτσαν.

5. Μπορεί να αλλάξει το θέμα;

Σε περιόδους εσωτερικών κρίσεων, συχνά οι Πρόεδροι προτιμούν ένα ταξίδι στο εξωτερικό, όπου συνήθως αντιμετωπίζονται ως ηγεμόνες ανεξαρτήτως της δημοτικότητάς τους στο εσωτερικό, για να στρέψουν αλλού τα φώτα της δημοσιότητας.

«Τα καλά νέα για τον Τραμπ είναι ότι κάθε πτυχή της παρθενικής περιοδείας του στο εξωτερικό θα τραβήξει πολύ περισσότερη προσοχή από οποιοδήποτε προεδρικό ταξίδι. Τα κακά νέα είναι ότι ο ευκολότερος τρόπος για να «ξεχαστούν» οι λόγοι που τού προκαλούν πονοκέφαλο στο σπίτι είναι να προσθέσει μια ακόμη γκάφα στα αυξανόμενα βάσανά του», καταλήγει ο Μάικλ Κρόουλεϊ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter