Οι παγιδευμένοι της Χαρ. Τρικούπη

Οι παγιδευμένοι της Χαρ. Τρικούπη

Ανάμεσα στις συμπληγάδες των παρακολουθήσεων και της στάσιμης δυναμικής του ΠΑΣΟΚ η ηγεσία του

Ο σκαντζοχοίρειος (πάντα τύποις θεσμικός) τρόπος που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης χειρίζεται τα των υποκλοπών (άμυνα, άμυνα και κάπου κάπου επίθεση) και οι ισορροπίες που έχουν διαταραχτεί στο στελεχιακό δυναμικό, κυρίως σε αυτοδιοικητικό επίπεδο με προεκτάσεις και στην κεντρική πολιτική σκηνή, έχουν εγκλωβίσει πο-λιτικά το ΠΑΣΟΚ. Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη βρίσκεται στριμωγμένη από τη μια με την υπόθεση των τηλεφω-νικών παρακολουθήσεων και από την άλλη με την αδυναμία της να προσδώσει δυναμική ισχυρής εκλογικής ανόδου στο κόμμα.

Μετά τις τοπικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023, κυρίως σε μεγάλα αστικά κέντρα, ανέτειλαν νέες πολιτικές προσωπι-κότητες προερχόμενες από το ΠΑΣΟΚ που όμως τείνουν να αυτονομηθούν. Αυτό γίνεται μέρα με τη μέρα πιο εμφανές σε Αθήνα (Χάρης Δούκας), Περιφέρεια Θεσσαλίας (Δημήτρης Κουρέτας) και Θεσσαλονίκη (Στέλιος Αγγελούδης), με πρόσωπα που διέπρεψαν μέσω συνεργασιών. Εχοντας να αναλάβουν τα ηνία δημάρχου/περιφερειάρχη από την 1η Ιανουαρίου 2024 κόβουν τον ομφάλιο λώρο με το ΠΑΣΟΚ και κινούνται με δικούς τους πολιτικούς ρυθμούς.

«Είναι ευκαιρία και παγίδα» για το κόμμα το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται σε συνδυασμό με την προσδοκία που καλλιεργεί η ηγεσία για τον εκλογικό εκτοπισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Το διατυπώνει έτσι χαρακτηριστικά στο Documento κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ με πολιτική πείρα, που βλέπει την αμφίρροπη κατάσταση που διαμορφώνεται: «Δεν αρκούν τα μικρά βήματα πλέον. Ούτε 13άρια και 15άρια στις ευρωεκλογές. Η δυναμική του ΠΑΣΟΚ για να έχει προοπτική θα πρέπει να καταδειχτεί στις κάλπες για το Ευρωκοινοβούλιο με ποσοστά κοντά στο 20%». Ομως η «παγίδα» είναι μπροστά, καθώς η επίσημη γραμμή Ανδρουλάκη είναι ότι στις εθνικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα έχει κυβερνητικό ρόλο και επομένως η προηγούμενη περίοδος (ευρωκάλπες ) θα πρέπει να έχει σηματοδοτήσει το «πέταγμα».

Οχι πια μονόδρομοι

Οσο περνά ο καιρός φαίνεται ότι και ο Ν. Ανδρουλάκης συνειδητοποιεί ότι είναι εγκλωβισμένος. Εχει στριμωχτεί στην αυτόνομη κίνηση που έχει χαράξει, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συζητά για ευρύτερο σχήμα συνεργασιών με άλλα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Ομως οι εξελίξεις ξεπερνούν τους μονόδρομους σε ένα πεδίο όπου η σοσιαλδημοκρατία αναζητά ενιαία έκφραση απέναντι στη Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πάντως ο Ν. Ανδρουλάκης κάνει κινήσεις για γείωση του κόμματος με τις τοπικές κοινωνίες μέσω ενεργοποίησης των οργανώσεων και των νομαρχιακών επιτροπών, σε συνδυασμό με προτάσεις για τα μείζονα προβλήματα που απασ-χολούν, όπως η στέγαση, η παιδεία, η υγεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Αν-δρέας Σπυρόπουλος σηματοδότησε αυτή την προσπάθεια με συζήτηση που οργάνωσε παρουσία γραμματέων των νο-μαρχιακών. Ετσι, ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα γραμματείς νομαρχιακών επιτροπών καλούν σύσκεψη κατά τόπους με μαζική συμμετοχή μελών των οργανώσεων για τον πολιτικό προγραμματισμό.

Η κίνηση Μητσοτάκη

Παράλληλα, είναι αξιοσημείωτο ότι ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης προσπαθεί να αποδομήσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εμφανίζοντάς το σαν να έχει κοινή ατζέντα με τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως «χτυπώντας» στοιχεία της πολιτικής τακτικής Ανδρουλάκη στα οποία η ΝΔ εκτιμά ότι το ΠΑΣΟΚ «παλαντζάρει». Σε αυτό το πλαίσιο ο Ν. Ανδρουλάκης βρέθηκε να δέχεται πυρά από τον πρωθυπουργό στη Βουλή με επίκεντρο τον πόλεμο στη Γάζα, για τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ στο παλαιστινιακό. Ομως και αυτή η πτυχή αποτέλεσε πεδίο εσωκομματικών αιχμών, με χαρακτηριστική την παρέμβαση του Χάρη Καστανίδη, που κατακεραύνωσε σαν ανιστόρητες τις αρνητικές αναφορές Μητσοτάκη για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και παράλληλα επιφύλαξε εμμέσως βέλη για την αντιπολιτευτική τακτική Ανδρουλάκη…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter