Οι πανελλήνιες ευχές του Κυριάκου στη νεολαία της ανεργίας

Οι πανελλήνιες ευχές του Κυριάκου στη νεολαία της ανεργίας

«Τα παιδιά μας ανοίγουν, σήμερα, ένα νέο κεφάλαιο από τα πολλά και συναρπαστικά που θα ακολουθήσουν στο βιβλίο της ζωής τους. Τους εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία στις εξετάσεις». Τάδε έφη Κυριάκος Μητσοτάκης προς τους υποψηφίους των πανελληνίων εξετάσεων, ο πρωθυπουργός των ΜΑΤ και της ολιστικής αντιμετώπισης της ζωής.

Ο ζεν ένοικος του Μαξίμου, που έχει ξυλοφορτώσει φοιτητές και τους έχει χαρακτηρίσει τραμπούκους και βάνδαλους συλλήβδην, στρέφεται προς τη νεολαία και το κοινό των 18-20 ετών, όπως τον συμβουλεύουν οι επικοινωνιολόγοι του εν όψει των επικείμενων –όποτε γίνουν– εκλογών.

Τι προσφέρει όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους νέους; Ειδικά στους υποψηφίους φοιτητές, λίγο πριν από τις πανελλήνιες εξετάσεις έκοψε 9.021 θέσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια (μειώθηκαν από 77.970 το 2020 σε 77.415 το 2021 και 68.394 φέτος). Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφραξε μια διέξοδο για ένα καλύτερο αύριο σε χιλιάδες νέες και νέους, καθώς κατά δήλωσή του προτιμά το Περιστέρι και άλλες περιοχές «πλεμπαίων» να βγάζουν ψυκτικούς. Για να το καταφέρει καλύτερα μάλιστα επέβαλε από πέρσι και την ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ) αφήνοντας 14.176 κενές θέσεις στα πανεπιστήμια!

Παρέχει επαγγελματική διέξοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους φοιτητές και στους νέους ευρύτερα; Εν ολίγοις, τους δίνει προοπτική για το μέλλον; Κατά διαβολική σύμπτωση, την ίδια μέρα η Eurostat δημοσίευσε στοιχεία για την ανεργία των νέων τον Απρίλιο του 2022 και η Ελλάδα είναι μακράν η πρωταθλήτρια χώρα (36,8%). Πάνω από το ένα τρίτο των νέων Ελλήνων είναι άνεργοι, με την Ισπανία να ακολουθεί (28,9%) από απόσταση.

Δεν είναι κάτι άγνωστο και πρωτοφανές, καθώς η διαρροή καταρτισμένων και μη νέων σε άλλες χώρες είναι γνωστή από τα πρώτα μνημονιακά χρόνια και δεν έχει ανακοπεί φυσικά με τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης των «αρίστων». Άλλωστε και ο γιος του πρωθυπουργού δουλεύει στο εξωτερικό –είναι λεπτομέρεια το γεγονός ότι μπήκε με ρουσφέτι στη θέση του βοηθού του Ισπανού ευρωβουλευτή Εστέμπαν Γκονθάλεθ Πονς, όπως και το ότι «γράφει» άκοπα χιλιόμετρα στο βιογραφικό του– όπως και η πρεσβύτερη θυγατέρα του.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε όμως το καλύτερο για τη συνέχεια στο μήνυμά του: «Να μη ξεχνούν, όμως, ότι πρόκειται για ένα μόνο βήμα στον μεγάλο δρόμο προς την ατομική τους προκοπή. Και να κρατούν πάντα μαζί τους τη δροσιά, την πίστη και την αισιοδοξία της γενιάς τους. Καλή πρόοδο σε όλες και όλους».

Μεγαλόστομες φανφάρες του απόλυτου τίποτα είναι όλα αυτά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παπαγαλίζει λόγια life coaches για μεγάλους δρόμους και πίστη και αισιοδοξία, αλλά το στομάχι δεν γεμίζει με κατώτατο μισθό και πολλή εμπειρία, όπως έχει σχεδιάσει το μέλλον των νέων μαζί με τον υπουργό του Κωστή Χατζηδάκη. Κάτι έχει πάντως και τον ερεθίζει το επίθετο «ατομική»: από την ευθύνη μέχρι την προκοπή μια μπαρούφα δρόμος είναι…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter