Οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη – Ο νέος επιδημιολογικός χάρτης της χώρας

Οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη – Ο νέος επιδημιολογικός χάρτης της χώρας

Τον νέο επιδημιολογικό χάρτη της χώρας παρουσίασε σήμερα ο Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ μίλησε και για τις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Η κυβέρνηση και οι λοιμωξιολόγοι μιλούν για σταδιακή βελτίωση της κατάστασης, ωστόσο ακόμη δεν γίνεται καμία κουβέντα για αφαίρεση της μάσκας διότι «τίποτα δεν έχει τελειώσει».

Αρχικά, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε για τα επιδημιολογικά δεδομένα της τρέχουσας εβδομάδας, κάνοντας λόγο για 13.500 ενεργά κρούσματα σε όλη την επικράτεια (7.000 ενεργά κρούσματα στην Αττική και περίπου 700 στην Θεσσαλονίκη) με διάμεση ηλικία τα 36 έτη. Παράλληλα, ανέφερε ότι 2 στους 3 νοσηλευόμενοι είναι ενήλικες άνω των 50 ετών.

«Η μάσκα είναι το ατομικό μας όπλο. Η κοινή λογική και η εμπειρία μας έχει δείξει σε ποιες συνθήκες μπορούμε να τη βγάλουμε», ανέφερε, στέλνοντας μήνυμα στους πολίτες κάτω των 40 ετών, σημειώνοντας ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει.

«Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παρουσιάζει βελτίωση, αλλά τίποτα δεν έχει τελειώσει», επεσήμανε στην αρχή της τοποθέτησής του ο Νίκος Χαρδαλιάς, παρουσιάζοντας τον νέο επιδημιολογικό χάρτη της Ελλάδας.

«Καλούμε τους κατοίκους Ρόδου, Νάξου και Κατερίνης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Στο πορτοκαλί επίπεδο βρίσκονται 28 Περιφέρειες της χώρας», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, αναφέροντας στη συνέχεια τις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Συγκεκριμένα, μίλησε για τη Φλώρινα, την Ξάνθη, τη Φωκίδα, τις Σέρρες, τη Δράμα.

Τι περιλαμβάνει ο επιδημιολογικός χάρτης

Στο πορτοκαλί επίπεδο ετοιμότητας περιλαμβάνονται τα εξής μέτρα:

Επικοινωνία και αναλυτική ενημέρωση των τοπικών αρχών για τα ιδιαίτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής

Ενεργοποίηση ειδικού κλιμακίου ΕΟΔΥ/Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να:
• αυξηθούν oι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για SARS-CoV-2
• πραγματοποιηθεί εντατική και επιτόπια ιχνηλάτηση
• πραγματοποιηθεί κατά προτεραιότητα αυξημένος αριθμός εμβολιασμών

Στο κόκκινο επίπεδο ετοιμότητας προβλέπονται τα παρακάτω μέτρα:

  1. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:00 μέχρι τις 06:00
  2. Λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος:
    • αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο
    • φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών
    • μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:
  • Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
  • Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής
  1. Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως συναυλίες, live πάρτι, εμποροπανήγυρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
  2. Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  3. Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για οικογένεια έως 6 άτομα.
  4. Αναστολή οικοδομικών εργασιών.
  5. Αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες και γάμους με την παρουσία έως 9 ατόμων και τέλεση λειτουργιών μόνο από λειτουργούς.

Τα μέτρα για τον τουρισμό

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επίσης ότι τα τεστ για την είσοδο στη χώρα θα γίνονται από την ηλικία των 6 ετών, με το θετικό κρούσμα να απομονώνεται για 10 και όχι για 14 ημέρες.

Παράλληλα, επιτρέπεται η είσοδος με PCR 72 ωρών ή πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Μαυροβούνιο, αλλά και οι ξεναγήσεις σε εξωτερικούς χώρους 20 ατόμων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter