Οι πιο… παράξενες αλλεργίες που μπορεί να μας ταλαιπωρούν

Οι πιο… παράξενες αλλεργίες που μπορεί να μας ταλαιπωρούν

Εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με πολλών ειδών αλλεργίες. Κάποιες από αυτές είναι συνηθισμένες αλλά υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα στα οποία μπορεί να είστε αλλεργικοί και να μην σας περνάνε καν από το μυαλό.

Στα κινητά

Όχι, δεν πρόκειται για τέχνασμα προκειμένου να περνάτε λιγότερο χρόνο στο τηλέφωνό σας. Εξαρτήματα που περιέχουν μέταλλα όπως το νικέλιο ή το κοβάλτιο μπορεί να προκαλέσουν εξανθήματα στο σημείο επαφής όπως το αυτί, το χέρι ή το μάγουλο.

Στο κρέας

«Οτιδήποτε έχει τέσσερα πόδια μπορεί να προκαλέσει αλλεργία ακόμα και ως τροφή ακόμα και αν κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει αμέσως όπως με τις τυπικές τροφικές αλλεργίες», λέει ο Δρ. Λάβι. «Για να εκδηλωθεί η αλλεργία του κρέατος ίσως να χρειαστούν και τέσσερις τέσσερις έως έξι ώρες για να υπάρξει μια φρικτή αντίδραση», τονίζει. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εξάνθημα, ναυτία, κράμπες, φτάρνισμα, πονοκέφαλο και βουλωμένη μύτη.

Στην γυμναστική

Να μια μεγάλη προσθήκη στη λίστα των δικαιολογιών σας για να μην πάτε γυμναστήριο: η αναφυλαξία που προκαλείται από την άσκηση. Αυτή η σπάνια αλλεργία προκαλείται στην πραγματικότητα από τρόφιμα που τρώτε πριν από την γυμναστική. Σε αντίθεση με τις συνηθισμένες αλλεργίες στα τρόφιμα, οι πάσχοντες δεν έχουν αντιδράσεις μέχρι να αρχίσουν να ασκούνται σωματικά. Μόλις το κάνουν, το δέρμα και τα αναπνευστικά συμπτώματα εμφανίζονται από το πουθενά. «Η άσκηση θερμαίνει το σώμα σας και το ανοσοποιητικό σας σύστημα αντιδρά στις πρωτεΐνες που διασπώνται στο στομάχι σας», λέει ο Δρ. Λάβι. Το σιτάρι, τα θαλασσινά, το σέλινο και το τυρί είναι οι πιο επικίνδυνες τροφές για την εκδήλωση μιας τέτοιας αλλεργίας.

Στις τηγανίτες

Πραγματικός εφιάλτης αλλά ισχύει! Οι αλλεργιολόγοι το ονομάζουν «σύνδρομο τηγανίσματος» και για να είμαστε δίκαιο δεν είναι υπεύθυνες απευθείας οι τηγανίτες αλλά τα ακάρεα σκόνης που συναντάμε στις συσκευασμένες τηγανίτες. «Το μείγμα κρέμας και άλλα συστατικά σε σκόνη που βρίσκονται σε κουτιά στο ντουλάπι μπορούν να μολυνθούν από ακάρεα σκόνης. Στη συνέχεια τρώτε ουσιαστικά ένα ολόκληρο γεύμα από ακάρεα σκόνης και το πρωινό στο κρεβάτι γίνεται πρωινό στην εντατική», λέει ο Δρ. Λάβι.

Στα προφυλακτικά

Τα άτομα που είναι αλλεργικά στο λατέξ θα είναι επίσης αλλεργικά και στα προφυλακτικά. «Η εν λόγω αλλεργία είναι γνωστή στους γιατρούς από τότε που τα γάντια από λατέξ ήταν διαδεδομένα στους ιατρικούς κύκλους», λέει ο Δρ. Χάλβερσον. Γι’ αυτό τσέκαρε από τι είναι κατασκευασμένά το προφυλακτικά που πας να αγοράσεις πριν τα πάρεις.

Στον ιδρώτα

Κι όμως, μπορεί να ιδρώσεις και στο καπάκι να έχεις μια αλλεργική αντίδραση στον ιδρώτα σου! «Ονομάζεται χολινεργική κνίδωση και προκαλεί δαιμονισμένη φαγούρα» λέει ο Δρ. Λάβι.

Στα ερπετά

Οι γάτες, τα σκυλιά και άλλα γουνοφόρα κατοικίδια ζώα είναι γνωστό ότι προκαλούν αλλεργίες σε πολύ κόσμο. Όμως αυτό ισχύει και για ορισμένα ζώα που… δεν τα λες και κατοικίδια όπως τα ερπετά. «Οι μικρές πρωτεΐνες που υπάρχουν στο δέρμα τους είναι κακές για το ανοσοποιητικό σας σύστημα και έτσι πολλές φορές προκαλούν συμπτώματα αλλεργίας χωρίς να το καταλάβετε καν”, λέει ο Ρίντσαρντ Λάβι, ειδικός σε ζητήματα αλλεργιών στο πανεπιστήμιο του Οχάιο ενώ χαρακτηριστική είναι η δημοσίευση μιας μελέτης ενός πανεπιστημίου στην Ισπανία που τονίζει πως μια 42χρονη γυναίκα υπέφερε από συμπτώματα αλλεργίας όπως η ρινική καταρροή και το άσθμα, εξαιτίας του ιγκουάνα της!

Στο μαλλί

«Το μαλλί μπορεί να προκαλέσει φαγούρα μόνο λόγω της τριχωτής φύσης του αλλά περιέχει επίσης και λανολίνη, κάτι που σημαίνει ότι οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στα προϊόντα από μαλλί στην πραγματικότητα είναι αλλεργικοί σε αυτό», λέει ο Δρ. Λάβι. Η λανολίνη είναι ένα στοιχείο που εκκρίνεται από ζώα που φέρουν μαλλί, όπως τα πρόβατα.

Στα κοσμήματα

Τα φτηνά κοσμήματα συχνά περιέχουν νικέλιο, ένα στοιχείο που προκαλεί μία από τις πιο κοινές αλλεργίες του δέρματος. Αν παρατηρήσετε ότι το δέρμα γύρω από το δαχτυλίδι σας ή τα σκουλαρίκια μετατρέπεται σε σκούρο πράσινο, αυτό είναι ένα σημάδι ότι τα κοσμήματά σας περιέχουν νικέλιο. «Είναι απλά μια φυσική αντίδραση οξειδώσεως μεταξύ του οξέος στο δέρμα σας και το μέταλλο», λέει ο Δρ. Λάβι. Μια πραγματική αλλεργική αντίδραση παράγει ένα κόκκινο κνησμώδες εξάνθημα και θα το δείτε στο δέρμα σας κάθε φορά που φοράτε το εν λόγω κόσμημα.

Στο αλκοόλ

Τα θειώδη άλατα του κρασιού μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα άσθματος ενώ μερικοί άνθρωποι βιώνουν συμπτώματα όπως βουλωμένη μύτη, φτάρνισμα, βήχας ή συριγμός αμέσως μετά την κατανάλωση αλκοόλ.

Στο νερό

«Μερικοί άνθρωποι με το που έρθουν σε επαφή με το νερό πετάγονται έξω αμέσως και το δέρμα τους γεμίζει με εξανθήματα», λέει ο Δρ Χάλβερσον που εξηγεί πως υπάρχουν άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στο νερό. Είναι μια σπάνια αλλά υπαρκτή κατάσταση και οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι για το τι την προκαλεί.

Στο σπέρμα

«Είναι πολύ ασυνήθιστο, αλλά οι άνθρωποι μπορεί να είναι αλλεργικοί στο σπέρμα», λέει ο Φίλιπ Χάλβερσον, ειδικός των αλλεργιών και του άσθματος στη πανεπιστήμιο της Μινεάπολης. Τα συμπτώματα συνήθως περιορίζονται στην περιοχή της σεξουαλικής επαφής, επομένως το στοματικό σεξ μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο στόμα ή στο λαιμό και οι γυναίκες να αναπτύξουν κολπίτιδα και φλεγμονή του κόλπου που προκαλεί ασυνήθιστη έκκριση, φαγούρα ή πόνο.

Με πληροφορίες από το rd.com

Πηγή: runnfun.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter