Οι πολίτες ζητούν λύσεις, όχι ευχολόγια και γενικεύσεις

Οι πολίτες ζητούν λύσεις, όχι ευχολόγια και γενικεύσεις

Αδιαμφισβήτητα κινούμαστε σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, με την κυβέρνηση της ΝΔ να βάλλεται από σκάνδαλα όπως το σκάνδαλο Πάτση, τις υποκλοπές, τις παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων αλλά και με την ακρίβεια ακόμη και στα βασικά είδη διατροφής να γιγαντώνεται, τις ανισότητες και τη φτώχεια να εκτοξεύονται.

Σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα οι πολίτες ζητούν λύσεις, ζητούν συγκεκριμένες προτάσεις χωρίς ευχολόγια και γενικεύσεις. Θα μπορούσα να αναφέρω τρία κρίσιμα θέματα ενδεικτικά:

Α) Η ανάλυση των φορολογικών δηλώσεων έδειξε ότι στη χώρα μας υπάρχουν ελάχιστοι πλούσιοι και εκατομμύρια φτωχοί! Το μέγεθος της φοροδιαφυγής διαχρονικά είναι σοκαριστικό, είναι καταστροφικό για την κοινωνική συνοχή και την αναπτυξιακή προοπτική, είναι μια κατάσταση ανήθικη και αποκρουστική. Κανένα κόμμα δεν μιλά για την πηγή του κακού ούτε προτείνει θεραπεία της βαριάς ελληνικής αρρώστιας, γιατί φοβάται τη σύγκρουση με συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, συντεχνίες και ελίτ. Θα ήθελα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να σπάσει το ταμπού και να πρωταγωνιστήσει στη ριζική αλλαγή του φορολογικού παραδείγματος.

Β) Η κυβέρνηση της ΝΔ από την πρώτη στιγμή αποφάσισε να συνδέσει την ισότητα των φύλων με τη συντηρητική προσέγγιση της οικογένειας, της υπογεννητικότητας και του δημογραφικού, μια προσέγγιση φανερά αναχρονιστική. Αρα η υπογεννητικότητα της χώρας οφείλεται στις γυναίκες που σπουδάζουν, που επενδύουν στον εαυτό τους και δεν κάθονται σπίτι τους να γεννούν και να μεγαλώνουν τα παιδιά τους. Τα στοιχεία από τις σκανδιναβικές χώρες αποδεικνύουν περίτρανα το ακριβώς αντίθετο: όταν οι γυναίκες εργάζονται κάνουν περισσότερα παιδιά γιατί έχουν την οικονομική δυνατότητα και την ανεξαρτησία να τα στηρίζουν.

Συγχρόνως, η στήριξη των γονέων και της οικογένειας δεν σταματά με τη γέννηση ενός παιδιού, αλλά χρειάζεται κοινωνική στήριξη διαρκείας, όπως ίδρυση περισσότερων βρεφονηπιακών σταθμών, προσχολικές και σχολικές ολοήμερες δομές, βελτίωση των δωρεάν παιδιατρικών υπηρεσιών υγείας στα αστικά κέντρα και στην περιφέρεια, οικονομική ενίσχυση με αφορολόγητο όριο σε οικογένειες που θα αποκτούν από δύο παιδιά και πάνω, χαμηλότοκα δάνεια από τις τράπεζες σε νέες οικογένειες για να εξασφαλίσουν την πρώτη κατοικία τους. Είναι η ώρα να υιοθετήσουμε μέτρα και πολιτικές που υποστηρίζουν άντρες, γυναίκες και παιδιά, που αναγνωρίζουν και συμπεριλαμβάνουν και τις νέες μορφές συμβίωσης και γονεϊκότητας, όπως μονογονεϊκές οικογένειες, παρένθετη μητρότητα, οικογένειες ομοφυλοφίλων και υιοθεσία.

Γ) Οι υποκλοπές είναι ζήτημα που το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης με την ανάδειξη της δικής του υπόθεσης παρακολούθησης έφεραν στο φως. Το θέμα της διασφάλισης της δημοκρατίας και οι ευθύνες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού πρέπει να αναδειχθούν. Συγχρόνως, θα πρέπει να ληφθούν θεσμικές πρωτοβουλίες που θα εγγυώνται ότι η δημοκρατία θα διασφαλίζεται χωρίς αστερίσκους ή υποσημειώσεις.

Χωρίς αμφιταλαντεύσεις, θα μπορούσαν τα παραπάνω –και όχι μόνο– να αποτελούν σημεία συζήτησης για την αντιπολίτευση και ίσως πεδίο συγκλίσεων; Οι πολίτες θέλουν ένα ξεκάθαρο πλαίσιο διακυβέρνησης.

Προσωπικά πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα σοσιαλιστικό, αριστερό κόμμα, ότι πρέπει να κοιτάζουμε αριστερά, αλλά όταν κοιτάζουμε αριστερά βλέπουμε τον «πολακισμό», τον λαϊκισμό.

Η τοξικότητα, τα «νταηλίκια» και οι αήθεις επιθέσεις με βρίσκουν απέναντι, το ίδιο και τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, με αποτέλεσμα να γυρίζουν την πλάτη στην κάλπη και να μένουν αμέτοχοι, αδιάφοροι και αηδιασμένοι.

Και τότε οι κομματικοί στρατοί παρελαύνουν και διαμορφώνουν την τύχη όλων μας. Αυτό θέλουμε; Αν ναι, τότε καλά πορευόμαστε και με «φόρα»…

Η Ζέφη Δημαδάμα είναι διδάσκουσα στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter