Οι Πολωνοί γράφουν για το «ελληνικό Watergate» που γκρεμίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Οι Πολωνοί γράφουν για το «ελληνικό Watergate» που γκρεμίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Το πολωνικό περιοδικό Polityka σε δημοσίευμα του με τίτλο «Ελληνικό Watergate. Πως ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης κατρακύλησε» στρέφεται κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, βάζοντας τον έλληνα πρωθυπουργό στο επίκεντρο αναφορικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ο Πολωνός δημοσιογράφος Thomas Orchowski στο ρεπορτάζ του είναι ιδιαίτερα δεικτικός με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέροντας πως η οικογένεια είναι γνωστή για το νεποτισμό και τις πελατειακές σχέσεις. 

Το κείμενο ξεκινάει με αναφορά στην άνοδο του Μητσοτάκη στην εξουσία και την υπόσχεσή του ότι «η προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης θα πρέπει να είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού». Στη συνέχεια αναφέρεται πως πρωθυπουργός κινδυνεύει να φύγει από τη πολιτική σκηνή εξαιτίας του ελληνικού Watergate. 

Μάλιστα, ο ερευνητής δημοσιογράφος Θοδωρής Χονδρόγιαννος που μίλησε στο Polityka δήλωσε πως «υπάρχουν δύο σκάνδαλα». «Το πρώτο αφορά την ΕΥΠ και το δεύτερο τη χρήση του παράνομου κατασκοπευτικού λογισμικού Predator». Παράλληλα στο ρεπορτάζ καταγράφονται οι υποθέσεις παρακολούθησης του δημοσιογράφου Σταύρου Μαλιχούδη, του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ μεταφέρεται με ειρωνικό ύφος οι θέσεις άγνοιας που έχουν υιοθετήσει οι ελληνικές αρχές και ο Μητσοτάκης όσον αφορά τις παρακολουθήσεις. Επιπροσθέτως στιγματίζονται αρνητικά οι διαρροές που έκανε η ελληνική κυβέρνηση για την υπόθεση Ανδρουλάκη, όταν τον κατηγορούσε ότι ήταν… πράκτορας. 

Η Αγία Οικογένεια

Συμπληρώνοντας το κάδρο της θητείας Μητσοτάκη, ο Orchowski κάνει μια μικρή αναδρομή στην ιστορία της οικογενείας, με αναφορά στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αλλά και τη Ντόρα Μπακογιάννη και στη πολιτική της καριέρα έως ότου φτάσει στην ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. 

Ακολούθως, καταγράφεται κάθε λογής στοιχείο από τη ζωή του Μητσοτάκη. Από τις σπουδές του στο Harvard, στην εργασία του στον ιδιωτικό τομέα, στο ντύσιμο του, το κούρεμα του έως και τις γνώσεις του στα αγγλικά. Επίσης, καταγράφεται ο γάμος του με τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι, της οποίας ο παππούς ήταν Πολωνός. 

Τούτων δοθέντων, γίνεται λεπτομερής αναφορά στη πολιτική πορεία του Μητσοτάκη και τις πολιτικές του θέσεις. Μάλιστα, ο Νίκος Σμυρναίος καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης, έκανε δηλώσεις για τις ανάγκες του ρεπορτάζ αναφέροντας πως «διαχειρίζεται το κράτος όπως μια ιδιωτική εταιρεία». Μάλιστα, ο Σμυρναίος δήλωσε πως οικογένεια Μητσοτάκη είναι γνωστή για το νεποτισμό και τις οικογενειακές σχέσεις. Ο Μητσοτάκης, επίσης, έφερε εθνικιστές πολιτικούς στη κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας τις περιπτώσεις Βορίδη, Πλεύρη και Γεωργιάδη. Πιο συγκεκριμένα, για τον Γεωργιάδη σημειώνεται ότι έχει κατηγορηθεί για αντισημιτισμό και υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις που είχε κάνει για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου όταν είχε δηλώσει πως δεν υπήρχαν νεκροί. 

Η θέση του Μητσοτάκη

Αναλύοντας την εγχώρια συγκυρία ο Orchowski εκτιμάει ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει υποσκάψει τη θέση του Μητσοτάκη και θεωρεί πως μια εξέγερση έχει ξεσπάσει εντός της ΝΔ. Προς υποστήριξη των θέσεων του παραπέμπει τη παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή στα Ανώγεια της Κρήτης. «Η κατάσταση για τον Μητσοτάκη σύντομα θα γίνει δυσκολότερη καθώς η Ελλάδα θα έχει εκλογές» σημειώνεται μεταξύ άλλων στο άρθρο, παραθέτοντας τις δημοσκοπήσεις που καταγράφουν πως οι μισοί ερωτηθέντες επιθυμούν τη παραίτηση του πρωθυπουργού. Επίσης, επιρρίπτονται ευθύνες αποκλειστικά στον Μητσοτάκη διότι ανέλαβε υπό την εποπτεία του την ΕΥΠ αμέσως μόλις εκλέχθηκε στον πρωθυπουργικό θώκο. «Οι δοθείσες εξηγήσεις ότι δεν ήξερε είναι ενοχοποιητικές για τον ίδιο» υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στο κείμενο. Ενώ ακόμη και αν ισχύει το σενάριο πως η ΕΥΠ δεν είχε αγοράσει το Predator, τότε αυτό αποδεικνύει την αναποτελεσματικότητα τόσο των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών, όσο και του Μητσοτάκη. 

Τέλος, ο πολωνός δημοσιογράφος αφού διατρέχει τις σχέσεις του Μαξίμου με την εταιρεία που εμπορεύεται το Predator και το παρασκήνιο γύρω από τη «Λίστα Πέτσα» καταλήγει πως ο Μητσοτάκης ενδεχομένως να μη χάσει την εξουσία από τις εκλογές αλλά από έναν «Βρούτο» μέσα από το κόμμα του. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter