Οι προκλητικές απαιτήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο – Θέτει θέμα νησιών, Ιμίων, υφαλοκρηπίδας

Οι προκλητικές απαιτήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο – Θέτει θέμα νησιών, Ιμίων, υφαλοκρηπίδας

Τραβάει κι άλλο το σχοινί η Τουρκία αναρτώντας ένα μακροσκελές κείμενο στο οποίο περιγράφει αναλυτικά τις αξιώσεις της χώρας στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, ο Τσαγατάι Ερτζιγιές, Διευθυντής Αεροναυτιλίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, αναρτούσε το βράδυ της Πέμπτης στο Twitter ένα μανιφέστο με το τι ακριβώς θέλει η Τουρκία στο Αιγαίο.

Αναλυτικά οι πέντε αξιώσεις της Τουρκίας

1. Υφαλοκρηπίδα και χωρικά ύδατα

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα με σκοπό την εξεύρεση μιας δίκαιης διευθέτησης του θέματος που θα είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών» αναφέρει  χαρακτηριστικά και κάνει μια αναδρομή σε όλα όσα έχουν προηγηθεί δεκαετίες πριν ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα.

2. Αποστρατικοποίηση των νησιών

«Ένα από τα βασικά ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο είναι το αποστρατιωτικοποιημένo καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι αποστρατικοποιημένα από διάφορες διεθνείς συμφωνίες που επιβάλλουν νομικές υποχρεώσεις δεσμευτικές για την Ελλάδα».

3. Εναέριος χώρος

«Ο διεθνής εναέριος χώρος στην ανοικτή θάλασσα δεν βρίσκεται υπό την κυριαρχία κανενός έθνους. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου πρέπει να αντιστοιχεί στο εύρος των χωρικών υδάτων» υποστηρίζει η Τουρκία κατηγορώντας την Ελλάδα ότι παραβιάζει τη συμφωνία για τον εναέριο χώρο του Αιγαίου «για να ενισχύσει τους ισχυρισμούς της για την εκ των πραγμάτων κυριαρχία της στον εναέριο χώρο του Αιγαίου ζητώντας σχέδια πτήσης από τουρκικά αεροσκάφη και κάνοντας λόγογια «παραβιάσεις του FIR της Αθήνας».

4. Κυριαρχία βραχονησίδων και μικρότερων νήσων και ειδικά των Ιμίων

«Υπάρχουν αρκετά μικρά νησιά και βραχονησίδες στο Αιγαίο, η κυριαρχία των οποίων δεν υπάρχει στις διεθνείς συνθήκες. Τα περισσότερα δεν κατοικούνται και δεν έχουν οικονομική ζωή. Η Ελλάδα προσπάθησε να αλλάξει το στάτους αυτών των νησιών με τεχνητές εποικίσεις». Σε άλλο σημείο, κατηγορεί την Ελλάδα ότι προσπαθεί να μετατρέψει το Αιγαίο σε ελληνική λίμνη.

5. Δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης (SAR) και σε ποιον ανήκουν

Στο μανιφέστο αυτό, ο Τούρκος αξιωματούχος αναφέρει όλες τις συνθήκες που έχουν υπογραφεί στον πλανήτη και ζητεί την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, όπως έκανε και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσή Ακάρ την Πέμπτη. 

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τις απαιτήσεις

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter