Η πορεία της Ελλάδας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ – AI) αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη, παγκόσμια πρόκληση: ενώ η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης επιταχύνεται, οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τις εξελίξεις και να διασφαλίζουν ότι διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές, την ασφάλεια και το ταλέντο για την αποτελεσματική κλιμάκωση της τεχνητής νοημοσύνης.
Αυτό το φαινόμενο δεν παρουσιάζεται μόνο στην Ελλάδα. Σε όλο τον κόσμο, στελέχη κορυφαίων επιχειρήσεων στον τομέα της τεχνολογίας αντιμετωπίζουν παρόμοια εμπόδια, προσπαθώντας να εφαρμόσουν την ΤΝ σε πραγματική διάσταση.
Τα παραπάνω αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στην «έκθεση ετοιμότητας» της Kyndryl, την οποία εκπόνησε το τμήμα της εταιρείας για την τεχνητή νοημοσύνη, και στην οποία συνδυάζονται τα σχόλια 3.200 ανώτερων στελεχών με δεδομένα από το «Kyndryl Bridge», την πλατφόρμα ενιαίας διαχείρισης ψηφιακών υποδομών της εταιρείας που υποστηρίζεται από ΤΝ.
Η Ελλάδα και οι προκλήσεις
Αναφορικά με την κατάσταση στην Ελλάδα, η έκθεση αναφέρει ότι από τις εθνικές στρατηγικές τεχνητής νοημοσύνης και τις μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές, μέχρι τη δημιουργία ενός AI Factory που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, η Ελλάδα θέτει τα θεμέλια για ένα μέλλον βασισμένο στην ΤΝ. Σημειώνει ωστόσο ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις για τη γεφύρωση του χάσματος ετοιμότητας για την υιοθέτηση ΤΝ, καθώς το μεγάλο στοίχημα είναι να διασφαλιστεί ότι οι επιχειρήσεις, οι Δημόσιοι οργανισμοί και το εργατικό δυναμικό μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες της ΤΝ.
Ωστόσο, η έκθεση της Kyndryl εμφανίζεται μάλλον αισιόδοξη για τις προοπτικές της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι «καθώς η ΤΝ συνεχίζει να αναδιαμορφώνει την παγκόσμια αγορά, η Ελλάδα λαμβάνει μέτρα για να επιταχύνει την υιοθέτηση της ΤΝ και να ενισχύσει την ψηφιακή της οικονομία. Ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις ενσωματώνουν σταδιακά λύσεις τεχνητής νοημοσύνης, το οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων και οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες της χώρας την τοποθετούν ως πυλώνα τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη.».
Οι προβληματισμοί
Σύμφωνα επίσης με την έκθεση, ενώ το 86% των στελεχών στις κορυφαίες επιχειρήσεις είναι βέβαιο ότι η εφαρμογή της AI είναι η καλύτερη δυνατή, μόνο το 29% θεωρεί ότι είναι έτοιμη για μελλοντικούς κινδύνους. Και παρά τις σημαντικές επενδύσεις σε τεχνολογίες AI, από τη μηχανική μάθηση (machine learning) έως το Generative AI, πολλά ηγετικά στελέχη δεν βλέπουν ακόμη θετικά αυτές τις επενδύσεις.
Επιπλέον, οι συνεχιζόμενες προκλήσεις εμποδίζουν την υιοθέτηση της ΤΝ, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών για το απόρρητο των δεδομένων και την ασφάλεια, των κανονιστικών απαιτήσεων και της αβεβαιότητας σχετικά με την αξία, καθώς οι ηγέτες καθορίζουν τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη επιτυχία. Τα παλαιά συστήματα, οι βάσεις δεδομένων και οι ελλείψεις εργαζομένων εξακολουθούν επίσης να περιορίζουν την ικανότητα των επιχειρήσεων να ενσωματώσουν πλήρως την τεχνητή νοημοσύνη στις δραστηριότητές τους.
Πέρα από αυτές τις προκλήσεις, ωστόσο, υπάρχει μια βασική αλήθεια που οι ηγέτες πρέπει να αντιμετωπίσουν σε αυτή τη νέα εποχή των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων. Η απλή εφαρμογή και επένδυση στην τεχνητή νοημοσύνη δεν εγγυάται την ετοιμότητα για την ανάπτυξή της σε κλίμακα, τη σίγουρη διαχείριση των αναδυόμενων κινδύνων ή το κέρδος μακροπρόθεσμης αξίας. Όπως σημειώνεται, καθώς οι επιχειρήσεις κοιτούν μπροστά, η κάλυψη του χάσματος ετοιμότητας θα απαιτήσει ηγετικά στελέχη που θα είναι υπέρμαχοι της αλλαγής – και τα αποτελέσματα θα εξαρτώνται τόσο από τους ανθρώπους όσο και από την τεχνολογία.
Η ανάγκη για επενδύσεις
Η έκθεση παρομοιάζει την κατάσταση με κτίρια που έχουν χτιστεί παλαιότερα με βάση άλλες ανάγκες, και που σήμερα κρατιούνται όρθια με «τεχνητή αναπνοή». Σύμφωνα με στοιχεία του Kyndryl Bridge, το 44% των servers, των αποθηκευτικών μέσων, των δικτύων και των λειτουργικών συστημάτων στις σημερινές επιχειρήσεις πλησιάζει ή βρίσκεται στο τέλος της ζωής του. Αυτά τα απαρχαιωμένα συστήματα μοιάζουν συχνά με παλιούς, ετοιμόρροπους πύργους, που υποστηρίζονται από σκαλωσιές. Καθώς οι υποδομές παραμελούνται, οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να χάνουν από την αξία τους.
Όπως αναφέρει η έκθεση, «σε έναν ιδανικό κόσμο, οι εταιρείες θα μπορούσαν να αλλάξουν τις παλιές τους υποδομές και να τις ξαναχτίσουν από την αρχή, δημιουργώντας τις κατάλληλές βάσεις για την ΤΝ. Ωστόσο, οι περισσότερες πρέπει να αναβαθμιστούν ενώ συνεχίζουν να λειτουργούν, όπως συμβαίνει με την επισκευή της μηχανής ενός πλοίου ενώ αυτό βρίσκεται ακόμα στη θάλασσα. Για να επιτύχουν αυτόν τον μετασχηματισμό, τα στελέχη πρέπει να διαχειριστούν προσεκτικά τις τεχνολογικές, οργανωτικές και πολιτιστικές αλλαγές – εξασφαλίζοντας σταθερή πρόοδο, ενώ παράλληλα κατευθύνονται προς ένα μέλλον όπου η ΤΝ μπορεί πραγματικά να ευδοκιμήσει.».
Ο ρόλος των επικεφαλής
Η έκθεση της Kyndryl σημειώνει ότι «οι διευθύνοντες σύμβουλοι μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην υιοθέτηση της ΤΝ σε ολόκληρο τον οργανισμό, καθώς τα υψηλόβαθμα στελέχη της στον τομέα της τεχνολογίας έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στην επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων. Ένα επιχειρησιακό πλάνο που φέρνει τα στελέχη κοντά μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες να ξεπεράσουν τα όριά τους, καθώς ταυτόχρονα ενοποιούν τις δυνατότητες ΤΝ σε όλες τις λειτουργίες. Η δημιουργία μιας κουλτούρας που δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να προσαρμοστούν στους νέους τρόπους εργασίας μπορεί να επιτρέψει στις εταιρείες να επωφεληθούν από την πραγματική αξία των επενδύσεών τους.».
Προς το παρόν, σύμφωνα με την έκθεση, η αξία αυτή μπορεί να είναι πιο εμφανής στις καθημερινές αλλαγές που παρατηρούνται στον εργασιακό χώρο. Στην καλύτερή της εκδοχή, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει πολλαπλασιαστή ισχύος, παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα γνώσεων που αλλάζουν τον τρόπο που εργαζόμαστε και να μεταφραστεί σε βελτιωμένα αποτελέσματα πέρα από την εξοικονόμηση κόστους.
Ωστόσο, η έκθεση τονίζει ότι καθώς οι καταιγιστικές εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζονται, οι επαγγελματίες πρέπει να ενεργούν γρήγορα, δοκιμάζοντας διάφορες περιπτώσεις, κλιμακώνοντας τις προσπάθειες και αξιοποιώντας τις ευκαιρίες για να προωθήσουν τον μετασχηματισμό και να διασφαλίσουν ότι οι επιχειρήσεις τους είναι έτοιμες για το μέλλον.
Η εταιρεία
Η Kyndryl αποτελεί θυγατρική της ΙΒΜ και είναι κορυφαίος πάροχος τεχνολογικών υπηρεσιών κρίσιμης σημασίας για επιχειρήσεις, με δραστηριότητα σε περισσότερες από 60 χώρες. Σχεδιάζει, υλοποιεί και διαχειρίζεται σύνθετα πληροφοριακά συστήματα και προσφέρει συμβουλευτικές, υλοποιητικές και διαχειριστικές υπηρεσίες σε χιλιάδες πελάτες παγκοσμίως.
Διαβάστε επίσης:
Ο Γιώργος Παπανδρέου προβληματίζεται με την Τεχνητή Νοημοσύνη
Ελληνικό αστυνομικό μυθιστόρημα: Αίμα, διαπλοκή και τεχνητή νοημοσύνη
Το Grok, τεχνητή νοημοσύνη του Ίλον Μασκ, μεταφέρει τις απόψεις του ιδιοκτήτη του
Τα 3 επαγγέλματα που δεν απειλούνται από την τεχνητή νοημοσύνη σύμφωνα με τον Bill Gates
Documento αφιέρωμα: Τεχνητή νοημοσύνη και καινοτόμες θεραπείες – Ατενίζοντας το μέλλον με ελπίδα