Διαδρομές Πολιτισμού – Οι προτάσεις της εβδομάδας

Διαδρομές Πολιτισμού – Οι προτάσεις της εβδομάδας
Οι πολιτιστικές προτάσεις της εβδομάδας από το Docville

Οι δικές μας επιλογές που δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τις επιλογές που επιβάλλει η κεντρική κατεύθυνση της εποχής. Μουσικά γεγονότα, εικαστικές συναντήσεις, πολιτιστικά events από όλη την Ελλάδα (γιατί για την εφημερίδα Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα): όπου θεωρούμε ότι καλό είναι να βρεθείτε και να συμμετάσχετε για να μοιραστείτε στη συνέχεια την εμπειρία σας με φίλους και γνωστούς.

«Τσίκι-τσίκι» στη Θεσσαλονίκη

Η έκθεση «Αλέξης Ακριθάκης – τσίκι-τσίκι» σχεδιάστηκε με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 80 χρόνων από τη γέννηση και 25 χρόνων από τον θάνατο του Αλέξη Ακριθάκη, ενώ πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη. Στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάζεται το μεγαλύτερο μέρος των «τσίκι-τσίκι», έργων φτιαγμένων με τη χαρακτηριστική γραφή του καλλιτέχνη με μελάνι σε χαρτί.

INF0

Από 4/12, Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών ΑΠΘ

Στα εξεγερσιακά χρόνια των 70s

O δημοσιογράφος Μωυσής Λίτσης μάζευε πολιτικές προκηρύξεις, μπροσούρες και φυλλάδια από τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης (1976-79). Το υλικό που συγκέντρωσε εντάχθηκε σχολιασμένο σε μια εξαιρετική έκδοση από τον Τόπο. Το βιβλίο «Στης Μεταπολίτευσης τα χρόνια» θα παρουσιαστεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ από τους δημοσιογράφους: Τάσο Κωστόπουλο, Λήδα Μοσχονά, Γιάννη Παντελάκη και από τον συγγραφέα. Συντονίζει ο Βασίλης Καλαμαράς.

INF0

Δευτέρα 2/12 στις 19.00, αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ

Εθνογραφικός κινηματογράφος

Το 10ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου που έφερε το κοινό πιο κοντά στην οπτική ανθρωπολογία και άνοιξε διάπλατα την πόρτα στους πολιτισμούς του κόσμου επιστρέφει και αυτό τον χειμώνα στο κέντρο της Αθήνας γιορτάζοντας τα δέκα χρόνια του. Μέσα από δεκάδες ταινίες οι αποστάσεις μικραίνουν, η Ελλάδα συναντά τη Βραζιλία, η Δανία την Ταϊλάνδη, η Αμερική την Κίνα. Συναισθήματα αγωνίας, χαράς, θλίψης και προσμονής συνθέτουν το μωσαϊκό της ανθρώπινης κατάστασης και το τοποθετούν σε έναν σύγχρονο κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται.

INF0

Εως 4/12, κινηματογράφος Αστορ, Σταδίου 28

«After Olympics Βefore crisis»

Δεκαπέντε χρόνια μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, σε μια Ελλάδα που δεν έχει βγει ακόμη από την κρίση, επιστρέφουμε στην περίοδο 2004-2010 μέσα από το πρίσμα του πολιτισμού. Μετά την επιτυχία των Ολυμπιακών η Ελλάδα σιγά σιγά ξεκινούσε μια –αθέατη τότε για πολλούς– κατηφορική οικονομική πορεία. Η έκθεση αυτή έρχεται να ρίξει φως σε μια πενταετία πλούσιας οπτικοακουστικής πολιτιστικής παραγωγής στο διάστημα μεταξύ των δύο γεγονότων. Από εικαστικές κολεκτίβες, επιμελητικές πρωτοβουλίες και αυτόνομες κινήσεις κινηματογραφιστών, σε μουσικά σχήματα με πολιτικό λόγο ή πειραματισμούς σε νέα πεδία, η Αθήνα του 2004-2010 αποτέλεσε πυρήνα αναπροσδιορισμού.

INF0

Από 7/12, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (16.00) και State of Concept Athens (20.00)

«Δίπλα δίπλα» για παιδιά

Οι συγγραφείς θεάτρου Αγγελος Αγγέλου και Εμη Σίνη (ομάδα Κοπέρνικος) συνεργάζονται με την παιδική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου σε μια παράσταση που έχει να πει πολλά. Οι ήρωες μοχθούν, χτίζουν, γκρεμίζουν και συνειδητοποιούν τελικά ότι τέσσερα χέρια είναι καλύτερα από δύο.

INF0

Aπό 7/12, θέατρο Rex, Πανεπιστημίου 48

«Ο σμιλευτής χρόνος»

Στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα συνεχίζει τη μικρή του οδύσσεια ο «Σμιλευτής χρόνος». Το θέμα της έκθεσης επικεντρώνεται στα αποτυπώματα του χρόνου στα σκαριά, στα πρόσωπα, στο ταξίδι της ζωής των ναυτικών, με όλα όσα αποκόμισαν στη μάχη με το στοιχείο της θάλασσας, ξεδιπλώνοντας μια νέα εικαστική πραγματικότητα. Εικαστικά, φωτογραφία, πεζός και ποιητικός λόγος. Η μια τέχνη διεισδύει εποικοδομητικά στην άλλη.

INF0

Από 2/12 (19.00), Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα, Ηρακλειδών 66

«Οι τόποι είναι ήχοι»

Το ΔHΠEΘE Πάτρας επιστρέφει στο θέατρο Απόλλων με το έργο «Οι τόποι είναι ήχοι», σε σκηνοθεσία Μαρίας Φλωράτου. Στο έργο παρακολουθούμε την πορεία του τουμπίστα Γιάννη Ζουγανέλη από το αναμορφωτήριο του Κορυδαλλού έως την ανάδειξή του σε διεθνούς φήμης μουσικό. Ο Ζουγανέλης παραθέτει μια χαρτογράφηση των τόπων και των ήχων της Πάτρας του παρελθόντος και εμείς αφηγούμαστε την ιστορία του διάσημου τουμπίστα 60 χρόνια μετά, αναζητώντας τα ίχνη μιας άλλης εποχής στην Πάτρα του σήμερα.

INF0

Εως 8/12, Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, Πάτρα

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter