Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΕΛΠΕ και τις τοπικές κοινωνίες της Δυτικής Αττικής

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΕΛΠΕ και τις τοπικές κοινωνίες της Δυτικής Αττικής

Από την εκδήλωση στην Ελευσίνα των ΟΜ ΕΛΠΕ, της Δευτέρας 20 Μαρτίου 2023

Με επίκεντρο τα ΕΛΠΕ και το ειδικό τους βάρος για τη χώρα, τη Δυτική Αττική και ειδικά την πόλη της Ελευσίνας, οι οργανώσεις μελών ΣΥΡΙΖΑ ΕΛΠΕ διοργάνωσαν στις 20 Μάρτη εκδήλωση με θέμα ‘’Τα ΕΛΠΕ πυλώνας της δίκαιης ενεργειακής μετάβασης, στην υπηρεσία της χώρας και της κοινωνίας’’.  Στην εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ελληνικό Ινστιτούτο Συγκολλήσεων στην Ελευσίνα παραβρέθηκαν και μίλησαν πολλοί βουλευτές και υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και τοπικοί παράγοντες. 

Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν ή χαιρέτησαν η τομεάρχης Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, η τομεάρχης Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δυτ. Αττικής Γιώργος Τσίπρας, ο υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δυτ. Αττικής Ανδρέας Νεφελούδης, η υποψήφια βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Διονυσία Στεφάτου, οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Δυτ. Αθήνας Χαρά Καφαντάρη, Δημήτρης Βίτσας και Παναγιώτης Κουρουμπλής, o υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας Αλέξης Τσαλπατούρος, ο Πρόεδρος της Πανελ. Ομοσπονδίας Ενέργειας Παναγιώτης Κοντουσιάδης, ο πρόεδρος του Ε.Κ. Ελευσίνας και Δυτ. Αττικής Βαγγέλης Λίγγος,  το μέλος του Δ.Σ του Ε.Κ.Α Θεόφραστος Βαμβουρέλλης καιο πρώην δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς.

Παραβρέθηκαν επίσης  ο πρώην Πρόεδρος της Ασπροφός και μέλος του Δ.Σ. των ΕΛΠΕ Βασίλης Κουνέλης, ο πρώην αντιπρόεδρος ΠΣΕΕΠ και πρώην εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ των ΕΛΠΕ  Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο Χημ. Μηχανικός, υπάλληλος των ΕΛΠΕ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ροδάκης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Δυτ. Αττικής και εκτελεστικό μέλος του συμβουλίου διοίκησης του Ελληνικού Ινστιτούτου Συγκολλήσεων Ηλίας Μουσταΐρας, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου και πρόεδρος του ΒΙΟΠΑ Άνω Λιοσίων Λευτέρης Παντελάκης, ο Χρήστος Ηλίας, πρώην CEO της ΓΑΙΑΟΣΕ θυγατρικές ΑΠΕ και νυν επιστημονικός συνεργάτης εργαστηρίου ΥΜΕ-ΠΡΟΠΕ του ΠΑΔΑ, καθώς και διοικητικά και διευθυντικά στελέχη ενεργειακών επιχειρήσεων και οργανισμών.

Να ανακτηθεί ο δημόσιος έλεγχος 

Οι ομιλητές από την πλευρά των διοργανωτών ήταν οι Σπύρος Λάττας Δρ. Χημ. Μηχανικός Πετρελαίων και πρώην εκτελεστικό μέλος Δ.Σ. της ΑΣΠΡΟΦΟΣ και πρώην μέλος Δ.Σ. της ΕΛΠΕ Upsteam, Σταύρος Στέλλας πρώην πρόεδρος της ΕΛΠΕ Diaxon, πρώην διευθυντικό στέλεχος BP και πρώην στέλεχος ΕΚΟ και  Σταύρος Κρόκος, Οργανωτικός γραμματέας του Ε.Κ. Ελευσίνας και Δυτ. Αττικής και μέλος Δ.Σ του σωματείου ΕΛΠΕ (Π.Σ.Ε.Ε.Π).  

Οι ομιλητές ζήτησαν να σταματήσει η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ και να ανακτηθεί ο δημόσιος έλεγχος, κατέδειξαν  τη στρατηγική τους σημασία για την εθνική οικονομία και την κοινωνία και εστίασαν στον ρόλο τους ως πυλώνα της ενεργειακής μετάβασης. Ανέδειξαν επίσης τη γεωπολιτική τους σημασία και τον κομβικό τους ρόλο στην έρευνα των υδρογονανθράκων, ιδίως με την προϋπόθεση του δημοσίου ελέγχου. Ακολούθως έκαναν προτάσεις για την αποτροπή της αισχροκέρδειας των πετρελαϊκών εταιρειών, αναδεικνύοντας ως μείζονα προβλήματα την υπέρογκη φορολογία και το λαθρεμπόριο στα καύσιμα.

Τέλος, αναφέρθηκαν εκτενώς στα προβλήματα των εργολαβικών και των εργαζομένων με ΔΠΥ στα ΕΛΠΕ και μίλησαν για την  αναξιοκρατία, τις στοχοποιήσεις και διώξεις, ακόμα και τις απολύσεις εργαζομένων που λαμβάνουν χώρα στον Όμιλο. Ειδικότερα: 

Ο Σπύρος Λάττας ανέδειξε την σημασία των ΕΛΠΕ για την ελληνική κοινωνία καθώς με την κατάλληλη εταιρική πολιτική μπορούν, όπως είπε, να σπάσουν το καρτέλ που λειτουργεί εδώ και δεκαετίες στα καύσιμα. Μπορούν επίσης να εφαρμόζουν εταιρικές πολιτικές στην εγχώρια εμπορία, που ενώ θα διεκδικούν επιχειρηματικά κέρδη, όπως κάθε επιχείρηση εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, θα βάλουν φρένο στην αισχροκέρδεια για την παραγωγή υπερκερδών σε βάρος της κοινωνίας, ιδιαίτερα σε περιόδους με πολύ μεγάλα περιθώρια διύλισης, όπως ήταν αυτή των τελευταίων μηνών (από τον Ιανουάριο 2022 κι εξής). Το πρώην μέλος του ΔΣ της Ασπροφός πρότεινε επίσης να σχεδιαστεί συγκεκριμένος μηχανισμός αποτροπής της αισχροκέρδειας σε τέτοιες περιόδους αυξημένων τιμών των υγρών καυσίμων, όταν και οι επιβαλλόμενοι φόροι ξεπερνούν ακόμη και το μισό της τελικής τιμής του καυσίμου. 

Πώς η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στα ΕΛΠΕ άλλαξε την κατάσταση για μια τετραετία

Ο Σταύρος Στέλλας έδειξε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε τα ΕΛΠΕ με τη μνημονιακή δέσμευση των δυνάμεων του παλιού δικομματισμού για πλήρη πώληση του Ομίλου, με ζημιές αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων, με κακές εργασιακές σχέσεις μετά από  πλήθος εθελούσιες με το πιστόλι στον κρόταφο, με ενοικιαζόμενους το 40% των εργαζόμενων, σε διαδικασία συρρίκνωσης και μείωσης των δραστηριοτήτων του Ομίλου και με την επιλογή της  αποχής  από την έρευνα υδρογονανθράκων.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της, όμως είπε, άλλαξε πλήρως την κατάσταση, επαναφέροντας τον Όμιλο στην κερδοφορία και αποτρέποντας  την ιδιωτικοποίηση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΠΕ Diaxon, αποκατέστησε τα καταστατικά δικαιώματα του ελληνικού δημοσίου στη διοίκηση του ομίλου. Αποκατέστησε την εργασιακή ηρεμία του προσωπικού και συνεργάστηκε με τα σωματεία για ενίσχυση του εργατικού δυναμικού σε καίριες θέσεις, αλλά και αναβάθμιση διαδικασιών. Πέτυχε ρεκόρ πωλήσεων και εξαγωγών και βελτίωσε την κεφαλαιακή βάση και μόχλευση. Επένδυσε στην έρευνα υδρογονανθράκων, φέρνοντας στην χώρα μεγάλους διεθνείς “παίκτες”.

«Εργολαβοποίηση» και πρακτικές διώξεων

Ο Σταύρος Κρόκος αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόβλημα της «εργολαβοποίησης» και άλλων ευέλικτων σχέσεων εργασίας στα ΕΛΠΕ και επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν εργαζόμενοι μόνο “δύο ταχυτήτων”, αλλά τριών και τεσσάρων. Υπέδειξε μέθοδο σταδιακής μετατροπής των συμβάσεων τους με τα ΕΛΠΕ σε αορίστου χρόνου, με βάση την προϋπηρεσία των εργαζομένων στον Όμιλο με τη λογική της κάλυψης παγίων και διαρκών αναγκών ενώ κατέδειξε προβλήματα ασφάλειας στην εργασία και πρακτικές αναξιοκρατίας. 

Ο Οργανωτικός γραμματέας του Ε.Κ. Ελευσίνας και Δυτ. Αττικής εστίασε σε πρακτικές διώξεων και απολύσεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα προγραφών και στοχοποιήσεων στον Ομιλο, όπως π.χ. εργαζόμενου που ενώ  τιμωρήθηκε με την πρωτοφανή στα χρονικά ποινή 20 ημερών αργίας, στην συνέχεια ηποινή του κατέπεσε στην  δευτεροβάθμια επιτροπή εργασιακών θεμάτων στις 15 ημέρες και στη συνέχεια με απόφαση της Επιθεώρησης Εργασίας ελαχιστοποιήθηκε στις 5 ημέρες (!!) και αυτές για τυπικούς λόγους, ή εργαζόμενων που τίθενται στο «ψυγείο» ή και που απολύονται, χωρίς να υπάρχει πειθαρχικό ή άλλο παράπτωμα.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΕΛΠΕ

Από τις τοποθετήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προέκυψε μια σειρά προτάσεων για τα ΕΛΠΕ:

  1. Να υπάρξει στρατηγική ανάκτησης του δημοσίου ελέγχου, ο οποίος όμως μπορεί να καταστεί επωφελής για τη χώρα και την κοινωνία μόνο από μια προοδευτική κυβέρνηση.
  2. Να υπάρξει Διαφάνεια, Αξιοκρατία, Δημοκρατία σε όλες τις διαδικασίες του Ομίλου
  3. Να θεσμοθετηθεί η εξάλειψη της εικονικής εργολαβίας και οι εργασιακές σχέσεις να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου για όσους εργαζόμενους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
  4. Να γίνει αποκατάσταση των απολυόμενων και διωκόμενων εργαζομένων στον όμιλο.
  5. Να υπάρξει προσπάθεια ελέγχου και περιορισμού του περιθωρίου κέρδους των διυλιστηρίων  σε περιόδους με μεγάλα περιθώρια διύλισης. Όταν αυτό δεν επιτυγχάνεται, τότε να επιβάλλεται φορολόγηση των εσόδων του προηγούμενου έτους κατά τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς “παιχνίδια” μεταξύ  ΥΠΕΝ και πετρελαϊκών εταιρειών για να ξεγελάσουν την κοινωνία.

Ειδικότερα,

Η Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι τα ΕΛΠΕ έχουν μείζονα αναπτυξιακή και εθνική σημασία. Η κυβέρνηση χάρισε τον εθνικό μας πλούτο και τα αναπτυξιακά και ενεργειακά εργαλεία της χώρας σε ιδιώτες με αποτέλεσμα σήμερα τα ΕΛΠΕ αντί να λειτουργούν προστατευτικά για τους πολίτες στην εξελισσόμενη ενεργειακή κρίση, να πρωταγωνιστούν στην αισχροκέρδεια, πρόσθεσε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ . Την ίδια στιγμή η Διοίκηση των ΕΛΠΕ κάνει κατάχρηση επισφαλών σχέσεων εργασίας , ενώ δεν λείπουν και τα περιστατικά  στοχοποίησης εργαζομένων.  Αυτή τη συνθήκη οφείλουμε να αντιστρέψουμε προς οφέλους του δημοσίου συμφέροντος και της ενεργειακής ασφάλειας των πολιτών, κατέληξε

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τόνισε την ανάγκη διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος, των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων καθώςκαι της ουσιαστικής εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ είναι η κατάργηση των εικονικών εργολαβιών και η εξασφάλιση συμβάσεων αορίστου χρόνου με την ΕΛΠΕ για όσους εργαζόμενους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, είπε.

Να περιοριστούν τα περιθώρια κέρδους των ενεργειακών εταιρειών

Ο Γιώργος Τσίπρας αναφέρθηκε στην ελάφρυνση των καταναλωτών από το υπέρογκο κόστος των υγρών καυσίμων και εστίασε στην ανάγκη να μετατοπιστεί το κέντρο βάρους από την εκ των υστέρων φορολόγηση των υπερκερδών στον έλεγχο και τον περιορισμό του περιθωρίου κέρδους των ενεργειακών εταιρειών, πριν οι αυξήσεις φτάσουν στον καταναλωτή και τροφοδοτήσουν τον φαύλο κύκλο της ακρίβειας. Επίσης, αναφέρθηκε στο ρόλο που τα ΕΛΠΕ μπορούν να επιτελούν για την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης τους. Αναφορικά με το management του ομίλου που η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκχώρησε στον ιδιώτη, σημείωσε πως πρέπει να επιστρέψει στο δημόσιο. 

Ο Ανδρέας Νεφελούδης πρότεινε, μεταξύ των άλλων, τη δωρεάν χορήγηση πετρελαίου θέρμανσης από τα ΕΛΠΕ στους κατοίκους της Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μάνδρας και γενικά έδωσε έμφαση στην Εταιρική Κοινωνική ευθύνη που πρέπει να επιδεικνύουν τα ΕΛΠΕ στις περιοχές που επηρεάζονται από την παρουσία τους. Τόνισε επίσης την ανάγκη πρωτοβουλιών που οφείλουν να πάρουν οι αυτοδιοικητικοί φορείς μαζί με επιχειρήσεις και τοπικούς φορείς για την ενεργειακή αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.

Η Διονυσία Στεφάτου εστίασε στη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και των κατοίκων της Δυτικής Αττικής και στην κάλυψη σημαντικού μέρους των θέσεων εργασίας στα ΕΛΠΕ από κατοίκους της περιοχής. Πρότεινε επίσης να δοθούν κίνητρα σε νέους επιστήμονες ώστε να συμμετέχουν στον κλάδο των πετρελαιοειδών και να ενισχυθεί η συμμετοχή των γυναικών.

Η Χαρά Καφαντάρη είπε ότι τα ΕΛΠΕ έχουν συμβάλλει σημαντικά στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας και σήμερα, μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο και στην πράσινη μετάβαση, αλλά και στη λήψη επαρκών μέτρων κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ειδικά στην επιβαρυμένη περιβαλλοντικά, Δυτική Αττική. Την περίοδο της ενεργειακής κρίσης  έχουν συσσωρεύσει υπερκέρδη των οποίων η φορολόγηση έχει παραμείνει πολύ περιορισμένη πρόσθεσε, ενώ απαιτείται η ομογενοποίηση των εργασιακών σχέσεων

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής αναφέρθηκε στην στρατηγική σημασία του ομίλου ΕΛΠΕ ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνεχίζει το καθεστώς αισχροκέρδειας, αναφερόμενος στην ακρίβεια των τιμών των υγρών καυσίμων, οι οποίες παραμένουν υψηλές παρά την πτώση στις διεθνείς αγορές και υποστήριξε την αναγκαιότητα μείωσης του ΕΦΚ. Ο βουλευτής εστίασε επίσης στις εργασιακές σχέσεις, τονίζοντας ότι πρέπει να είναι δέσμευση  της επόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η κατάργηση του απάνθρωπου καθεστώτος των «εργολαβικών» το οποίο κρατάει σε ομηρία σχεδόν το 2/5  των εργαζομένων με εξοντωτικά ωράρια και χαμηλές αποδοχές, για δεκαετίες.

Ευχαριστήρια πρώην δημάρχου Ελευσίνας 

Παίρνοντας το λόγο, ο πρώην δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς ευχαρίστησε τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΠΕ κ. Τσοτσορό για την προσπάθεια παραχώρησης από τα ΕΛΠΕ προς το δήμο Ελευσίνας των 120 στρεμμάτων και των αντίστοιχων κτιρίων της πρώην βιομηχανικής εγκατάστασης της ΠΥΡΚΑΛ. Ευχαρίστησε επίσης και τον κ. Στέλλα για τη συμβολή του σε αυτή την προσπάθεια.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter