Οι Proud Seniors Greece (Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ ατόμων 50+) σε μια βραδιά για την Κατερίνα Γώγου

Οι Proud Seniors Greece (Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ ατόμων 50+) σε μια βραδιά για την Κατερίνα Γώγου

Οι Proud Seniors Greece (Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ ατόμων 50 και άνω) και η Πολύχρωμη Λέσχη Βιβλίου μας προσκαλούν σε μια βραδιά ποίησης την Κυριακή 3 Οκτώβρη (Ώρα 19:00 στο Εδώ & εκεί meze bar: Μεγάλου Αλεξάνδρου 124) και καλλιτεχνικών αυτοσχεδιασμών.

«Τέχνη σημαίνει έρωτας κι ο έρωτας είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων»

Καλλιτέχνες μέλη της οργάνωσής με εφαλτήριο την σκληρή, αληθινή, πολιτική, εκρηκτική μα και στοργική σα χάδι ποίηση της Κατερίνας Γώγου φτιάχνουν μια βραδιά αυτοσχεδιασμών, ήχων και λέξεων για να τιμήσουν την τέχνη, την ζωή της και τον αέναο αγώνα της για τις προσωπικές και οικουμενικές μας ελευθερίες…

Ποιοι είναι οι Proud Seniors Greece (Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ ατόμων 50 και άνω)
Οι “Proud Seniors Greece” είναι μια ομάδα υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων ηλικίας 50 και άνω. Η ομάδα μας δημιουργήθηκε το 2015 όταν τα ιδρυτικά μέλη της έζησαν από κοντά την βαριά ασθένεια και την κατάληξη ενός τρανς ηλικιωμένου μέλους της κοινότητας και παρατήρησαν τις διακρίσεις αλλά και γενικότερα τα σοβαρά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο μεγαλύτερης ηλικίας. Είναι οργάνωση ανοιχτή και προσιτή για όλα τα άτομα ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου, θρησκείας, εθνικότητας, χρώματος ή φυλής.
Πρόκειται για διεθνής συλλογικότητα, υποστηρίζοντας όλα τα ευάλωτα υποκείμενα με κάθε μέσο και τρόπο, μακριά από στερεότυπα, προκαταλήψεις και σεξιστικά αναχρονιστικά πρότυπα. Μέσα από τις συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει με αντίστοιχες οργανώσεις τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού και συμμετοχές σε Ευρωπαϊκά και Διεθνή Συνέδρια, αντλούμε και μεταφέρουμε στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα εμπειρία, ιδέες και καλές πρακτικές.
Είμαστε συνεργάτες και μέλη οργανώσεων που εξειδικεύονται στα ζητήματα των μεγαλυτέρων ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων όπως οι: “Roze 50+”, “Roze Poort” (Ολλανδικές οργανώσεις). Μέλη των “ILGA Europe”, “Sage America”, “TGE” (Transgender Europe) καθώς επίσης και του Ελληνικού δικτύου ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων. Το 2019 συμμετείχαμε σε ενημερωτικό πάνελ για “inspiration session” στο 2ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για τα ηλικιωμένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που έγινε στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, μεταφέροντας τις καλές πρακτικές και τις εμπειρίες από την δράση μας στο πεδίο, που αναπτύξαμε σαν οργάνωση από το 2015 που έχουμε ιδρυθεί. Επίσης την ίδια χρονιά συμμετείχαμε στο συνέδριο της “ILGA Europe” σε κοινό πάνελ ενημέρωσης και καλών πρακτικών ως συνεργάτες με μέλη της οργάνωσης “Roze 50+” Ολλανδίας, που έλαβε μέρος στην Πράγα της Τσεχίας.
ΑΞΟΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 
Η Δράση μας περιστρέφεται γύρω από τρείς βασικούς λειτουργικούς άξονες.
Ο πρώτος άξονας είναι η Διαμεσολάβηση.
Στα πλαίσια της κοινωνικής αλληλεγύης ενεργούμε διαμεσολαβητικά με ένα δίκτυο επαγγελματιών υγείας που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα μεγαλύτερων ηλικιών σε θέματα τα οποία αίτουνται από την οργάνωση μας. Η διαμεσολάβηση μας δεν περιορίζεται σε θέματα υγείας και ψυχολογικής στήριξης αλλά μπορεί να επεκτείνεται και στην προώθηση αιτημάτων σε διάφορες υπηρεσίες, ή ακόμα να αφορά και παροχή “βοήθειας” κατ’ οίκον.
Επιπλέον, υπάρχει τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας (6973355124) στην οποία απαντάμε και διαμεσολαβούμε ανάλογα με την ανάγκη του αιτήματος.
Ο Δεύτερος άξονας αφορά την Ψυχαγωγία.
Επιλέγοντας -η και δημιουργώντας- ασφαλή περιβάλλοντα (Safe Spaces) έκφρασης και επικοινωνίας, διοργανώνουμε βραδιές με ποικίλες εκδηλώσεις χαλάρωσης και επικοινωνίας με σκοπό την γνωριμία και ενδυνάμωση των σχέσεων των μελών. Οι εκδηλώσεις αυτές είναι ανοιχτές σε προσέλευση.
Ο τρίτος άξονας είναι η Πολιτική Δράση.
Σκοπός μας εδώ είναι η πραγματοποίηση ενημέρωσης σε θέματα που αφορούν τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τόσο εντός της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας όσο και προς την κοινωνία των πολιτών, δημιουργώντας την απαραίτητη ορατότητα αποδοχής που χρειαζόμαστε. Αναφορικά και σε βάθος χρόνου υπάρχουν αιτήματα στα οποία εργαζόμαστε διεκδικητικά είτε εσωτερικά σαν οργάνωση είτε σε συνεργασία με άλλες ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις, ή συμμαχίες από την κοινωνία των πολιτών, αναλόγως του αντικειμένου εργασίας και της εκάστοτε ανάγκης. Το Όραμα, τα Αιτήματα και οι Διεκδικήσεις μας.
• Δημιουργία δικτύων υποστήριξης των ΛΟΑΤΚΙ+ ηλικιωμένων ατόμων σε κάθε περιοχή της χώρας μας.
• Υποστήριξη της συμμετοχής των ΛΟΑΤΚΙ+ ηλικιωμένων ατόμων σε δομές Ανοιχτής Φροντίδας (ΚΑΠΗ, Λέσχες Φιλίας κ.λπ.) χωρίς διακρίσεις και συμπεριφορές αποκλεισμού. – Επιπλέον, σωστή και πλήρης εκπαίδευση του προσωπικού που εργάζεται στους παραπάνω χώρους, έτσι ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα κακοποίησης (λεκτικής ή άλλης) λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου, δημιουργώντας ασφαλή περιβάλλοντα για όλα τα άτομα που συμμετέχουν σε τέτοιες δομές.
 • Δημιουργία και Υποστήριξη Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων οι οποίες να λειτουργούν εξειδικευμένα ως «ασφαλείς χώροι» για τα ΛΟΑΤΚΙ+ ηλικιωμένα άτομα.
 • Οργάνωση δράσεων εκπαίδευσης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας πάνω στην εξάλειψη των διακρίσεων, με στόχευση την εδραίωση ενός περιβάλλοντος αποδοχής των ΛΟΑΤΚΙ+ ηλικιωμένων ατόμων στους χώρους υγείας, με έμφαση στην κατανόηση των δικαιωμάτων και τις ιδιαίτερες ανάγκες των ατόμων αυτών.
• Παροχή Νομικής και Κοινωνικής στήριξης στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ηλικιωμένων ατόμων.
• Δωρεάν παροχή παρηγορητικής φροντίδας, από σωστά εκπαιδευμένους ειδικούς, σε χρόνιους πάσχοντες και του υποστηρικτικού δικτύου αυτών, σε κάθε χώρο (κατ’ οίκον και στα νοσοκομεία) με σκοπό την ψυχική ενδυνάμωση των ατόμων.
• Άμεση Συνταξιοδότηση και ασφάλιση σε ηλικιωμένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα τα οποία δεν έχουν πόρους διαβίωσης λόγω αποκλεισμού από την εργασία, που βιώσαν λόγω ταυτότητας φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού.
 Γιατί όμως υπάρχει αναγκαιότητα για μια ιδιαίτερη σπουδή στα ζητήματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ηλικιωμένων ατόμων σε σχέση με τα υπόλοιπα, μη ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα; Διότι εντοπισμένα προβλήματα όπως η απομόνωση, εδώ παρουσιάζονται περισσότερο έντονα και με σημαντικά μεγαλύτερο αντίκτυπο, αφού τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα συχνά βιώνουν αποκλεισμό από την οικογένεια -ακόμα και από τα παιδιά τους, αν έχουν- με αποτέλεσμα να στερούνται την αναγκαία στήριξη ακόμη και από τους οικείους τους.
Πρόκειται για εξαιρετικά ευπαθής ομάδα, διότι η υποχρέωση κάποιες φορές να αποκρύπτουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου τους προκειμένου να γίνονται αποδεκτά, επεκτείνεται και στο πλαίσιο των δομών προστασίας ηλικιωμένων ή/και των ευρύτερων δομών υγείας, όπου αν και μπορεί να τους παρέχονται οι στοιχειώδεις σχετικές υπηρεσίες· ωστόσο, αυτό συμβαίνει δίχως να υπάρχει σεβασμός, αποδοχή, ορατότητα και έκφραση σημαντικών πλευρών της προσωπικότητας τους. Έτσι, ακόμη κι όταν δεν υφίστανται απομόνωση, η όποια κοινωνικότητα είναι επίπλαστη και δυσλειτουργική.
Επιπροσθέτως, πρέπει να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο κομμάτι των ΛΟΑΤΚΙ+ ηλικιωμένων ατόμων -και κυρίως των ηλικιωμένων Τρανς υποκειμένων τα οποία λόγο της διαφορετικής ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου, αποτελούν και την πλέον ευάλωτη ομάδα της κοινότητας μας που χρήζει φροντίδας- αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα, έχοντας βιώσει από νεαρή ηλικία αποκλεισμό από την νόμιμη αγορά εργασίας, την ασφάλιση και την συνταξιοδότηση στην συνέχεια.
Proud Seniors Greece (Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ Ατόμων Ηλικίας 50 & Άνω)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter