Οι πρώτες δηλώσεις των ιατροδικαστών – Ο τραγικός «επίλογος» της φωτιάς

Οι πρώτες δηλώσεις των ιατροδικαστών – Ο τραγικός «επίλογος» της φωτιάς

Σκηνές ελληνικής τραγωδίας, εικόνες που δεν μπορεί να συλλάβει ο νους του ανθρώπου εκτυλίχθηκαν μέσα σε λίγες ώρες κατά το καταστροφικό πέρασμα της φωτιάς από την Ανατολική Αττική.

Και ενώ τα συνεργεία προσπαθούν να εντοπίσουν τους αγνοούμενους μέσα στη θάλασσα ή ανάμεσα στα χαλάσματα, μια άλλη τραγωδία βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στο Γουδή και στο Σχιστό. Πρόκειται για τα δύο σημεία της Αττικής, το νεκροτομείο Σχιστού και το νεκροτομείο Αθηνών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα χρειαστούν μέχρι και τρεις εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η αναγνώριση

Τις πρώτες εικόνες συνόψισαν στις δηλώσεις τους τρεις από τους ιατροδικαστές. Όπως ανέφεραν οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται σε απανθρακώσεις και λιγότερο σε πνιγμούς. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του επικεφαλής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθείται ενώ ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά σημείωσε πως κάτι αντίστοιχο σαν κακώσεις και σαν κάψιμο είχε συναντήσει με το Helios (σ.σ. το αεροσκάφος που κατέπεσε στο Γραμματικό τον Αύγουστο του 2005).

Νίκος Καρακούκης: Προτόγνωρη τη κατάσταση με τα θύματα

Πρωτόγνωρη χαρακτήρισε την κατάσταση με τα θύματα από τις φονικές πυρκαγιές ο Νίκος Καρακούκης, προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών. Σε δηλώσεις του, περιγράφοντας την εικόνα που αντίκρισαν οι ιατροδικαστές με τους νεκρούς από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, έκανε λόγο για μαζική καταστροφή. Όπως είπε, τα περισσότερα θύματα έχασαν τη ζωή τους επειδή κάηκαν μέσα στις φλόγες ή πνίγηκαν στη θάλασσα.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι έχουν διενεργηθεί έλεγχοι σε αρκετά θύματα και φαίνεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι απανθρακώθηκαν ή πνίγηκαν στο νερό. «Έχουν προχωρήσει αρκετά οι διαδικασίες της ιατροδικαστικής έρευνας. Οι σοροί είναι γύρω στους 62. Πιστεύουμε ότι μέχρι το Σάββατο θα έχουμε τελειώσει» επισήμανε ο κ. Καρακούκης. Επιπροσθέτως, σημείωσε, γίνεται η διαδικασία αναγνώρισης με μεθόδους μακροσκοπικής αναγνώρισης από τους ιατροδικαστές και μέσω του DNA από τα αρμόδια εργαστήρια και προχωρούν οι διαδικασίες.

Νίκος Καλόγρηας: Άμεσα θα έχουμε τις πρώτες αναγνωρίσεις

Από την πλευρά του, ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγρηας τόνισε ότι στη διαδικασία συμμετέχει όλη η ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών – Πειραιώς και το Πανεπιστήμιο Αθηνών με τη βοήθεια από άλλες ιατροδικαστικές υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Είναι μια μαζική καταστροφή με πολλές απανθρακώσεις που είναι δύσκολες και η αναγνώριση είναι ακόμη πιο δύσκολη. Αναμένουμε τις ταυτοποιήσεις μέσω DNA. Προσπαθούμε να προσδιορίσουμε τα αίτια θανάτου που τις περισσότερες φορές είναι προφανή» τόνισε ο κ.Καλόγρηας. «Να προχωρήσουμε στις διαδικασίες ταυτοποίησης, όχι μόνο νεκροτομής. Θα είμαστε εδώ όλες τις ημέρες και όλες τις νύχτες μέχρι να τελειώσουμε. Το θέμα είναι να προχωρήσουν οι ταυτοποιήσεις και από τη μεριά της ΔΕΕ γίνεται το καλύτερο. Άμεσα θα έχουμε τις πρώτες αναγνωρίσεις, να μειωθεί κάπως ο πόνος των ανθρώπων» είπε ο κ. Καλόγρηας.

«Υπάρχουν σε μεγαλύτερο βαθμό πλήρεις απανθρακώσεις και δυστυχώς σε μερικές περιπτώσεις υπάρχουν μόνο τμήματα ανθρώπινων σωμάτων. Κι εκεί είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράματα. Δίνεται προτεραιότητα στις σορούς που υπάρχει αναγνώριση και από τους συγγενείς για να γίνει και ταυτοποίηση με DNA. Μόλις ταυτοποιηθούν από τα εργαστήρια της ΔΕΕ, θα δοθούν στους συγγενείς. Οι σοροί είναι στο Σχιστό κι έρχονται εδώ τμηματικά. Η τελευταία παραγγελία μιλά για 68. Κάνουμε τα πάντα να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα στο επόμενο τριήμερο. Σε απανθρακωμένες σορούς μπορεί να γίνουν λάθη, να πάρουν άλλες σορούς και αυτό υπό την πίεση του χρόνου δεν πρέπει να γίνει. Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο παραπάνω, αλλά πρέπει να το κάνουμε σωστά γιατί και οι συγγενείς περιμένουν τις σορούς», τόνισε.

Ηλίας Μπογιώκας: Κάτι αντίστοιχο σαν κακώσεις και σαν κάψιμο είχα συναντήσει με το Helios

«Λέγεται ότι ήταν πολλά παιδιά. Κάθε φορά λέμε “πρώτη φορά συνέβη”. Αυτή τη φορά, όντως συνέβη πρώτη φορά σε συναίσθημα. Μεγάλοι άνθρωποι, παιδιά από κατασκηνώσεις, τουρίστες, πραγματικά υπάρχει μεγάλη αντίθεση στην ψυχική διάθεση: από τη χαρά του καλοκαιριού στη λύπη που ζούμε όλοι μας», δήλωσε ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά, Ηλίας Μπογιώκας. «Συλλυπητήρια στους συγγενείς και αμέριστη συμπάθεια. Δεν βάζουμε μέσα να δουν τέτοια εικόνα οι συγγενείς. Δεν αντέχουν. Εδώ δεν αντέχουμε εμείς. Μπαίνουμε και βγαίνουμε. Δεν μπορεί να εξοικειωθεί ένας άνθρωπος ψυχικά με το θάνατο. Και τέτοιου είδους θάνατο, ειδικά όταν έχεις και μικρά παιδιά» ανέφερε ο κ. Μπογιώκας.

«Εδώ δεν αντέχουμε εμείς. Μπαίνουμε και βγαίνουμε. Δεν μπορείς να εξοικειωθείς με τον θάνατο. Να βλέπεις ένα μικρό παιδάκι κάρβουνο και να έχεις κι εσύ μικρά παιδιά. Κάτι αντίστοιχο σαν κακώσεις και σαν κάψιμο είχα συναντήσει με το Helios. Όμως εκεί ήταν ένα αεροπλάνο που έπεσε. Είναι φρικτό το θέαμα», πρόσθεσε

Η διαδικασία

Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται, όλες οι σοροί συγκεντρώνονται από τα νοσοκομεία που ήταν σε ετοιμότητα προς τις εγκαταστάσεις του νεκροτομείου για την νεκροτομή και την αναγνώριση θυμάτων μαζικής καταστροφής που είχε ανεγερθεί στο Σχιστό το 2004 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Από εκεί μεταφέρονται σταδιακά στο νεκροτομείο της Αθήνας όπου οι ιατροδικαστές θα κάνουν νεκροτομή, δηλαδή θα διαπιστώνουν την αιτία θανάτου (εφ’ όσον αυτό είναι εφικτό).

Έντεκα ιατροδικαστές από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών και Πειραιά, το Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και προσωπικό από την Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών και την Ελληνική Αστυνομία έχουν αναλάβει το έργο της νεκροψίας και της αναγνώρισης των 81 μέχρι στιγμής ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 48ωρο.

Μυστικά & Documento

24/10/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter